Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο

Lagarde (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο
Αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο σοκ πληθωρισμού και κάναμε μια σημαντική προσαρμογή της πολιτικής ως απάντηση, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Στο γεγονός πως οι πληθωριστικές μειώσεις μειώνονται αλλά και πως ακόμη πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να τιθασευτούν πλήρως, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, στάθηκε με ομιλία της στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
Όπως είπε, «Η ιστορία της Γερμανίας στα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια εντυπωσιακή υπενθύμιση του πώς η σταθερότητα των τιμών και η δημοκρατία συμβαδίζουν».
«Γι' αυτό, ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία μας, κατά 450 μονάδες βάσης σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, η κεντρική τραπεζίτης επεσήμανε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό: την εκτόνωση των προηγούμενων ενεργειακών κλυδωνισμών, την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τη δυναμική των μισθών και την εξέλιξη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Και πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην επαναφορά του στον στόχο μας και να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα με βάση τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις.
Υπάρχουν δύο κύριες δυνάμεις που πιέζουν τον πληθωρισμό σήμερα.
Πρώτον, οι κλυδωνισμοί της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκρηξη του περασμένου έτους έχουν τώρα εκτονωθεί.
Η δεύτερη δύναμη είναι ο αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

«Δεν νικήσαμε…»

Σύμφωνα με τη Lagarde, «Δεν είναι η ώρα να αρχίσουμε να πανηγυρίσουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού.
Καθώς ο καθορισμός των μισθών στη ζώνη του ευρώ είναι πολυετής και κλιμακωτός, οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που είναι πλέον πίσω μας εξακολουθούν να έχουν σημαντική επιρροή στις μισθολογικές συμφωνίες.
Για παράδειγμα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αποδοχών ανά εργαζόμενο ήταν 5,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αύξηση 1,2 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2022.
Και η ικανότητα των εργαζομένων να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς υποστηρίζεται από μια σφιχτή αγορά εργασίας και την ισχυρή ζήτηση για εργασία, η οποία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία από τα τέλη του 2022».
Προς το παρόν, η εκτίμηση είναι ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών αντανακλά κυρίως τις επιδράσεις «catch-up» που σχετίζονται με τον πληθωρισμό του παρελθόντος, παρά μια αυτοεκπληρούμενη δυναμική βάσει της οποίας οι πολίτες αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, «θα χρειαστεί να παραμείνουμε προσεκτικοί έως ότου έχουμε σταθερές αποδείξεις ότι υπάρχουν οι συνθήκες ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταθερά στον στόχο μας».
Εν κατακλείδι, «Αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο σοκ πληθωρισμού και κάναμε μια σημαντική προσαρμογή της πολιτικής ως απάντηση.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσαρμογής γίνονται όλο και περισσότερο αισθητά και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται.
Αλλά υπάρχει ακόμα ένα ταξίδι μπροστά μας.
Η νομισματική μας πολιτική βρίσκεται σε μια φάση όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό – αλλά πάντα εστιασμένοι σταθερά στην εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών» κατέληξε η Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης