Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα - Ιαπωνία: Τα αμυντικά συστήματα μας είναι έτοιμα για ο,τιδήποτε

Κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα - Ιαπωνία: Τα αμυντικά συστήματα μας είναι έτοιμα για ο,τιδήποτε
Η Βόρεια Κορέα είχε επιχειρήσει να εκτοξεύσει δύο φορές νωρίτερα φέτος αυτό που αποκαλούσε κατασκοπευτικούς δορυφόρους, αλλά απέτυχε
Σχετικά Άρθρα
Για τα σχέδια της να εκτοξεύσει δορυφόρο -μεταξύ Τετάρτης (22/11/2023) και 1ης Δεκεμβρίου- ενημέρωσε η Βόρεια Κορέα την Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια που, σύμφωνα με το Τόκιο και τη Σεούλ, θα μπορούσε να είναι η τρίτη απόπειρα να τεθεί σε τροχιά ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος κατά παράβαση της απαγόρευσης του ΟΗΕ.
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δήλωσε την Τρίτη ότι (21/11/2023) ο Βορράς εξέδωσε ειδοποίηση για την εκτόξευση προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας και της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας. Η κρατική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας εξέδωσε προειδοποίηση προς τα πλοία για την προγραμματισμένη εκτόξευση για τις ίδιες περιοχές με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις.
Η Βόρεια Κορέα είχε επιχειρήσει να εκτοξεύσει δύο φορές νωρίτερα φέτος αυτό που αποκαλούσε κατασκοπευτικούς δορυφόρους, αλλά απέτυχε, και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι φαίνεται ότι θα επιχειρήσει ξανά σύντομα.

Καταδίκη από Ιαπωνία

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση καταδίκη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Fumio Kishida, ο οποίος δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών Aegis και των πυραύλων αεράμυνας PAC-3, είναι έτοιμα για οποιαδήποτε «απροσδόκητη κατάσταση» προκύψει.
«Ακόμη και αν ο σκοπός είναι η εκτόξευση ενός δορυφόρου, η χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση μιας σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Kishida στους δημοσιογράφους. «Είναι επίσης ένα θέμα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εθνική ασφάλεια».
Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και άλλους για να «παροτρύνει έντονα» τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση, δήλωσε ο Kishida.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι παρακολουθεί την προγραμματισμένη εκτόξευση του Βορρά. Οι προηγούμενες εκτοξεύσεις έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της πρώτης ημέρας του παραθύρου, δήλωσε το υπουργείο, και ήταν πιθανό η τρίτη προσπάθεια να είναι επιτυχής.

Προγραμματίζεται στόλος δορυφόρων

Η Βόρεια Κορέα έχει ενημερώσει προηγουμένως την Ιαπωνία, ως συντονιστική αρχή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τα εν λόγω ύδατα, για τα σχέδια εκτόξευσης δορυφόρων της.
Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί κυριαρχικό δικαίωμα τα προγράμματα διαστήματος και στρατιωτικών πυραύλων και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει έναν στόλο δορυφόρων για την παρακολούθηση των κινήσεων των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στρατευμάτων. Έχει κάνει πολλαπλές απόπειρες να εκτοξεύσει αυτό που αποκάλεσε «δορυφόρους παρατήρησης», δύο από τους οποίους φαίνεται ότι έφθασαν με επιτυχία σε τροχιά. Οι αναλυτές λένε ότι οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των όπλων της Βόρειας Κορέας.
Η εκτόξευση θα ήταν η πρώτη από τότε που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, περιηγήθηκε τον Σεπτέμβριο στον σύγχρονο διαστημικό σταθμό της Ρωσίας, όπου ο πρόεδρος Vladimir Putin, υποσχέθηκε να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους.

Η καταγγελία πώληση εκατοντάδων πυραύλων από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα

Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ακολουθεί την καταγγελία που έκανε τη Δευτέρα για την πιθανή πώληση εκατοντάδων πυραύλων από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη πράξη και υποσχόμενη να ενισχύσει την αποτροπή και να απαντήσει στην αυξημένη ένταση.
Τη Δευτέρα, ο στρατός της Νότιας Κορέας εξέδωσε προειδοποίηση απαιτώντας από τη Βόρεια Κορέα να ανακαλέσει κάθε σχέδιο εκτόξευσης δορυφόρου, χαρακτηρίζοντάς το ως πράξη πρόκλησης που απειλεί την ασφάλεια της Νότιας Κορέας. Είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2018 με τον Βορρά να μην εμπλακεί σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, ενώ ο Βορράς την παραβίασε επανειλημμένα με την εκτόξευση πυραύλων και την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν ορισμένα μέρη της συμφωνίας.
Μετά την απόπειρα εκτόξευσης τον Μάιο, η Νότια Κορέα ανέσυρε τα συντρίμμια του δορυφόρου από τη θάλασσα και δήλωσε ότι μια ανάλυση έδειξε ότι δεν είχε ουσιαστική χρήση ως πλατφόρμα αναγνώρισης.
Επισημαίνεται πως την Τρίτη (21/11/2023), το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson εισήλθε στο λιμάνι της Νότιας Κορέας, στο Μπουσάν, σε μια προγραμματισμένη προηγουμένως επίσκεψη, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των συμμάχων απέναντι στις πυραυλικές και πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας.
Η Νότια Κορέα σχεδιάζει ξεχωριστά να εκτοξεύσει τον πρώτο της αναγνωριστικό δορυφόρο από την Καλιφόρνια στις 30 Νοεμβρίου με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης