Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michael von der Schulenburg (Σύμβουλος ΟΗΕ): Το τέλος του ονείρου, το 2022 το ΝΑΤΟ μπλόκαρε την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Michael von der Schulenburg (Σύμβουλος ΟΗΕ): Το τέλος του ονείρου, το 2022 το ΝΑΤΟ μπλόκαρε την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Σύμφωνα με τον Schulenburg, οι διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν μοναδικές με τον τρόπο τους λόγω του γεγονότος ότι η εγγύτητα των Ρώσων και των Ουκρανών τους επέτρεψε να αναπτύξουν γρήγορα συμφωνίες που θα ταιριάζουν και στις δύο πλευρές
Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τον Zelensky να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσει τη σύγκρουση, καθώς οι αρχικές του υποσχέσεις στη Ρωσία ήταν αντίθετες προς τα συμφέροντα του NATO, έγραψε σε άρθρο στο Brave New Europe ο Michael von der Schulenburg , πρώην σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Όπως σημειώνει ο Schulenburg, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης τον Μάρτιο 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για την επίλυση της σύγκρουσης.
Η Ουκρανία υποσχέθηκε να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει την τοποθέτηση ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της με αντάλλαγμα την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2022) απέτυχαν λόγω της αντίδρασης του ΝΑΤΟ και, ειδικότερα, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο λόγος είναι ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα ισοδυναμούσε με ήττα του ΝΑΤΟ, το τέλος της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και συνεπώς το τέλος του ονείρου ενός μονοπολικού κόσμου που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky και η κυβέρνησή του από την αρχή της σύγκρουσης ήθελαν να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με το Brave New Europe, ο Zelensky ήταν ήδη έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin για να κλειδώσουν την συμφωνία.

Το παρασκήνιο

«Στις αρχές Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος Zelensky επικοινώνησε όχι μόνο με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Naftali Bennett, αλλά και με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Gerhard Schröder και του ζήτησε να χρησιμοποιήσει τις στενές προσωπικές του σχέσεις με τον Putin για να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με την ελπίδα να βρουν τρόπους για να τερματιστεί γρήγορα αυτός ο πόλεμος», αναφέρει το Brave New Europe.
Σύμφωνα με τον Schulenburg, οι διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν μοναδικές με τον τρόπο τους λόγω του γεγονότος ότι η εγγύτητα των Ρώσων και των Ουκρανών τους επέτρεψε να αναπτύξουν γρήγορα συμφωνίες που θα ταιριάζουν και στις δύο πλευρές.
«Οι ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν ένα ιστορικά μοναδικό χαρακτηριστικό, που κατέστη δυνατό μόνο επειδή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί γνώριζαν ο ένας τον άλλον καλά, μιλούσαν την ίδια γλώσσα και πιθανότατα γνώριζαν ο ένας τον άλλον προσωπικά.
Δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο πόλεμο ή ένοπλη σύγκρουση που τα μέρη θα συμφωνούσαν τόσο γρήγορα σε συγκεκριμένους όρους ειρήνης», αναφέρει το Brave New Europe.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Brave New Europe, το ΝΑΤΟ αντιτάχθηκε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν ανταποκρίνονταν στα στρατηγικά συμφέροντα της συμμαχίας για την επέκταση της επιρροής της και την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι ο Zelensky αναγνώρισε τα οφέλη από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κίεβο θέτει την ευθύνη για τη ζημιά που υπέστη η Ουκρανία σε όσους υποστήριξαν τη συνέχιση της σύγκρουσης, αναφέρει το Brave New Europe.
Τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου.
Πριν από αυτό, εκπρόσωποι των δύο χωρών είχαν συναντήσεις στη Λευκορωσία.
Κατά τον τελευταίο γύρο, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την ουδετερότητα.
Αργότερα, η Ουκρανία αρνήθηκε επίσημα τις επαφές με την Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης