Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία πούλησε το 25% της διασωθείσας Monte dei Paschi έναντι 920 εκατ. ευρώ ή με discount 4,9%

Η Ιταλία πούλησε το 25% της διασωθείσας Monte dei Paschi έναντι 920 εκατ. ευρώ ή με discount 4,9%
Η Ιταλία πλέον προωθεί τα σχέδια για εκ νέου ιδιωτικοποίηση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο δύο χρόνια μετά την αποτυχία στην πρώτη προσπάθεια
Με discount 4,9% πουλήθηκε το 25% της διασωθείσας Monte dei Paschi από το ιταλικό Δημόσιο, το οποίο και συγκέντρωσε 920 εκατ. ευρώ από την πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.
Ως μέρος της συναλλαγής, η Ρώμη δεσμεύτηκε να μην πουλήσει περισσότερες μετοχές για 90 ημέρες χωρίς τη συγκατάθεση των παγκόσμιων συντονιστών.
Δεσμεύσεις που η Ιταλία συμφώνησε με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της διάσωσης δεσμεύει τη Ρώμη να πουλήσει τελικά ολόκληρο το μερίδιο του 64% της τράπεζας.
Η τελευταία συναλλαγή, όταν διευθετηθεί, θα μειώσει το ποσοστό στο 39%.
Η BofA Securities, η Jefferies και η UBS Europe συντόνισαν τη διαδικασία του bookbuilding.

Η πρώτη προσπάθεια είχε αποτύχει

Η Ιταλία πλέον προωθεί τα σχέδια για εκ νέου ιδιωτικοποίηση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο δύο χρόνια μετά την αποτυχία στην πρώτη προσπάθεια.
Η πώληση μαρτυρεί την πρόοδο εκκαθάρισης των ιταλικών τραπεζών, η οποία συνέβαλε στην απροσδόκητη απόφαση της Παρασκευής από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's να βελτιώσει τις προοπτικές για το χρέος της Ρώμης, το τρίτο μεγαλύτερο βάρος του δημόσιου χρέους παγκοσμίως.
Αγοράζει επίσης χρόνο στην Ιταλία για να αναζητήσει μια πιο μόνιμη λύση για την πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζά της.
Η ισχυρή ζήτηση οδήγησε το Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το μέγεθος προσφοράς, που αρχικά είχε οριστεί στο 20%, και να περιορίσει στο 4,9% το discount σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας για τις μετοχές MPS των 3,07 ευρώ η κάθε μία.
Το Υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμο να χορηγήσει discount έως και 6%.
Οι μετοχές της MPS διαπραγματεύονταν λίγο πάνω από τα 2 ευρώ ανά μετοχή με πριν από ένα χρόνο, όταν η τράπεζα πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου, η οποία στοίχισε στους Ιταλούς φορολογούμενους 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος μιας διάσωσης 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Αναδιάρθρωση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Luigi Lovaglio χρησιμοποίησε χρήματα για να χρηματοδοτήσει χιλιάδες εθελοντικές αποχωρήσεις προσωπικού, ενισχύοντας το εισόδημα μέσω περικοπών κόστους.
Με τα αυξανόμενα επιτόκια να οδηγούν τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών σε υψηλά ρεκόρ, η MPS έχει προβλέψει ότι τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ φέτος.
Βελτιώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές της τράπεζας, οι ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ώθησαν τη MPS να υποβαθμίσει ως «απομακρυσμένους» νομικούς κινδύνους που προέρχονται από αγωγές που την ανάγκασαν να δεσμεύσει μεγάλα ποσά για αξιώσεις ζημίας.
Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να συγχωνεύσει την ιστορική τράπεζα με τη UniCredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης