Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε συμφωνία για «ηρωική» εκεχειρία Hamas - Ισραήλ - Έκτακτο υπουργικό - Κατακραυγή για 13.500 νεκρούς

Κοντά σε συμφωνία για «ηρωική» εκεχειρία Hamas - Ισραήλ - Έκτακτο υπουργικό - Κατακραυγή για 13.500 νεκρούς
Ο βαρύς απολογισμός των θυμάτων, ειδικά των παιδιών, στη Λωρίδα της Γάζας έχει φέρει σε μεγάλο αδιέξοδο τη Hamas
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ισραήλ και Hamas, σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται μετην πλάτη στον τοίχο, αναζητώντας τρόπους «γενναίας» και «ηρωικής» εκεχειρίας, σε μια προσπάθεια να διασώσουν το πληγωμένο γόητρό τους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με τη συμφωνία.
"Κάνουμε πρόοδο. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε πολλά, ούτε καν αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα", αναφέρει το Reuters ότι ανέφερε στους εφέδρους σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Oι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Hamas από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονται σε "κρίσιμο και τελικό στάδιο", ανέφερε νωρίτερα το Κατάρ, το οποίο ηγείται των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι Times of Isreal ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε:
"Είμαστε στο πιο κοντινό σημείο που ήμασταν ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας", προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο και τελικό στάδιο".
Αναφέρεται ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Hamas και την απελευθέρωση παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται υπό ισραηλινή κράτηση, σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το Reuters.

Την ίδια ώρα και εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, οι ΗΠΑ ζουν σε εορταστικούς ρυθμούς, ενόψει και της Γιορτής των Ευχαριστιών, με τον πρόεδρο Joe Biden να δίνει… χάρη σε γαλοπούλες, αφήνοντας κατά μέρος τις δύσκολες «εξισώσεις» σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας για απελευθέρωση ομήρων

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε σήμερα (21/11) ότι ο Netanyahu θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 20:00 το βράδυ, μεταδίδουν οι Times of Israel.
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επικεντρωθούν στην έγκριση της συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Hamas με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για τέσσερις με πέντε ημέρες.

Κεκαλυμμένη χείρα «φιλίας»

Ο βαρύς απολογισμός των θυμάτων, ειδικά των παιδιών, στη Λωρίδα της Γάζας έχει φέρει σε μεγάλο αδιέξοδο τη Hamas, με τον ηγέτη της Ismail Haniyeh να διαμηνύει, σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, ότι η οργάνωση είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» με το Ισραήλ.
Η Haniyeh δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή συμφωνία.
Η δήλωση της Hamas όμως φαίνεται ότι υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο.
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας John Kirby δήλωσε τη Δευτέρα 20/11 ότι οι διαπραγματευτές «πλησιάζουν στο τέλος» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Hamas – αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για μια πιθανή συμφωνία.
Ο ίδιος ο Kirby όμως απέρριψε τις κατηγορίες για το Ισραήλ, ότι πράττει γενοκτονία στη Γάζα, λέγοντας ότι ενώ «ναι» υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες που πεθαίνουν στη Γάζα, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε «μια τρομοκρατική απειλή».
Τις τελευταίες ημέρες, πηγές είπαν στο CNN ότι μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων και μια προσωρινή παύση των μαχών μπορεί να είναι ορατή, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ισραήλ: Κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με τη Hamas ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας

O Ισραηλινός υπουργός Eθνικής Aσφάλειας Itamar Ben-Gvir προειδοποιεί κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με τη Hamas, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel 
"Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας αποκρύπτουν και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Shalit.".
Σε μια συμφωνία του 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούσε σε αντάλλαγμα για τον όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit.
Ο Ben-Gvir δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times of Israel, ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει "μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή".
Χθες ο Ben-Gvir ενεπλάκη σε οργισμένες ανταλλαγές απόψεων με τις οικογένειες όσων κρατούνται όμηροι από τη Hamas, σημειώνει ο Guardian.

Τι λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε την τελευταία του ενημέρωση για την επιχειρησιακή κατάσταση και δήλωσε ότι "επιχειρεί εναντίον τρομοκρατικών υποδομών και επιχειρήσεων στην περιοχή  Jabalia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας".
Στην ενημέρωση οι IDF υποστήριξαν ότι "κατά τη διάρκεια της μάχης, η μεραρχία χτύπησε τρία φρεάτια σήραγγας στην περιοχή Jabalia, στα οποία κρύβονταν τρομοκράτες" και ότι "τα στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες με αεροπορική υποστήριξη, κατέλαβαν εχθρικά όπλα σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σπιτιών και παιδικών υπνοδωματίων, και εντόπισαν και κατέστρεψαν φρεάτια σήραγγας".

Βαρύς ο φόρος αίματος

Τουλάχιστον 12.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Δυτική Όχθη, το οποίο αντλεί τα στοιχεία του από τις υγειονομικές αρχές του θύλακα που διοικείται από τη Hamas.
Τουλάχιστον 5.350 από τους νεκρούς ήταν παιδιά, ανέφερε.
Capture_69.JPG
«Άνευ προηγουμένου» οι θάνατοι αμάχων

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα ήταν «απαράμιλλος και άνευ προηγουμένου» σε σύγκριση με οποιαδήποτε σύγκρουση από το 2017, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «είμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι γενικός γραμματέας».
Όταν ρωτήθηκε για το όραμά του για την επόμενη μέρα στη Γάζα, ο Guterres απέρριψε την πιθανότητα ενός προτεκτοράτου του ΟΗΕ στον θύλακα, αντ' αυτού ζήτησε μια «προσέγγιση πολλών ενδιαφερομένων» που θα οδηγήσει τελικά σε μια λύση δύο κρατών.
«Όλοι πρέπει να ενωθούν για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια μετάβαση, επιτρέποντας στην Παλαιστινιακή Αρχή, μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, να αναλάβει την ευθύνη στη Γάζα», είπε.

Υγειονομική τραγωδία στη Γάζα - Unicef: «Τέλεια καταιγίδα» από την εμφάνιση ασθενειών

Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.
«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο James Elder, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.

Τραγική έλλειψη σε νερό

«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.
«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο James Elder.
«Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», υπογράμμισε.
Ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί πριν το ξέσπασμα του πολέμου.
Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η οξεία διάρροια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένοι άνθρωποι είναι εξίσου επικίνδυνη.

Επίθεση και στο Nότο

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται πως μετά την εκκαθάριση και την ισοπέδωση των βόρειων εδαφών και της πόλης της Γάζας, είναι έτοιμος να εισβάλλει και στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, όπου και έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια Παλαιστινίων προκειμένου να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα νότια εδάφη του θύλακα, προκειμένου να εξοντώσει τους ηγέτες της Hamas και να βρει ομήρους.
Είναι όμως προφανές πως μια επίθεση στα νότια εδάφη, θα φέρει τους Ισραηλινούς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της πολεμικής σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να ελέγξουν τα σύνορα με την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων τούνελ, έτσι ώστε να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων και να αποτρέψουν τους ηγέτες της Hamas να φύγουν απο τη Γάζα.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι βομβαρδισμοί στα βόρεια εδάφη της Γάζας θα διαρκέσουν για πολλές ακόμα εβδομάδες, ότι θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Khan Yunis και Rafah και ότι θα ακολουθήσει στα νότια εδάφη η χερσαία εισβολή με πεζικό και άρματα μάχης.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, που έφυγαν από τα βόρεια εδάφη προς τα νότια, να αναγκαστούν να μεταβούν στην Αίγυπτο λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
57492336_605.jpg
Επίθεση στα βορειοανατολικά

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται η διεύρυνση προς το βορειοανατολικό κομμάτι, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εστιάζουν σε πόλεις όπως η Μπέιτ Χανού και η Τζαμπάλια όπου βρίσκεται το Ινδονησιακό νοσοκομείο. Το Ισραήλ προσπαθεί να διευρύνει τον έλεγχό του στο βόρειο μέτωπο η Χαμάς αποκρούει και απαντά σε όλα τα χτυπήματα.
Πάντως το γεγονός ότι το Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις δεν δείχνει πρόθυμο να συνεργαστεί με τη Δύση, έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική είναι η άφιξη συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου στο Τελ Αβίβ. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία διεύρυνσης του μετώπου και προς βορρά, με την Hezbollah.
Αυτό θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε περαιτέρω στη σύγκρουση.
israel_0.jpg.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης