Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φιάσκο της Δύσης - Παραδοχή σοκ Austin (ΗΠΑ): Δεν έχουμε μαγικό όπλο - Έχασαν 13.700 στρατιώτες οι Ουκρανοί τον Νοέμβριο

Το φιάσκο της Δύσης - Παραδοχή σοκ Austin (ΗΠΑ): Δεν έχουμε μαγικό όπλο - Έχασαν 13.700 στρατιώτες οι Ουκρανοί τον Νοέμβριο
Ο Lloyd Austin ζήτησε από τον Zelensky στην συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση των Ουκρανών… για να μην κερδίσουν οι ρώσοι ενώ ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος τάχθηκε ξανά κατά των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία…
(upd17) Ενώ ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι η Αμερική δεν έχει κάποιο μαγικό όπλο για την Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει την Ρωσία… εντούτοις οι ρώσοι… δεν παγιδεύονται στα αμερικανικά και Ουκρανικά κόλπα…
Ο Lloyd Austin ζήτησε από τον Zelensky στην συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση των Ουκρανών… για να μην κερδίσουν οι ρώσοι ενώ ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος τάχθηκε ξανά κατά των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία…
Ενώ το τέλος του ονείρου πλησιάζει, η Ρωσία στο μέτωπο έχει αποκτήσει πλήρη πρωτοβουλία κινήσεων… ειδικά στα βόρεια Kupyansk, στα κεντρικά Bakhmut και Avdiivka αλλά και στα νότια στην Zaporizhia… ενώ οι Ουκρανοί επιχειρούν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις στην Kherson… ο Douglas McGregor ο αμερικανός Συνταγματάρχης αποκαλύπτει ότι δυτικοί ηγέτες τονίζουν στον Zelensky ότι άλλος ηγέτης στην Ουκρανία πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους ρώσους που αργά ή γρήγορα θα έρθουν… στο προσκήνιο…
Επίσης ο Douglas McGregor προβλέπει ότι ο Zelensky θα έχει την μοίρα του Leon Trotsky κάποιος θα του τρυπήσει το κρανίο με αξίνα.
Ο Michael von der Schulenburg
πρώην Σύμβουλος του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι Putin και Zelensky είχαν συμφωνήσει το 2022 το πλαίσιο ειρήνης αλλά το μπλόκαρε το ΝΑΤΟ...
Με βάση τις εκτιμήσεις συνολικά οι Ουκρανοί από τις 5 Ιουνίου 2023 έως τις 21 Νοεμβρίου 2023 έχουν χάσει 103.700 στρατιώτες.

Sergei Shoigu (Υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Οι Ουκρανοί μόνο τον Νοέμβριο 2023 έχασαν 13.700 στρατιώτες και 1.800 οπλικά συστήματα

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τις αρχές Νοεμβρίου 2023 ανήλθαν σε σχεδόν 14.000 στρατιώτες, συγκεκριμένα 13.700 στρατιώτες δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εθνικής Άμυνας Sergei Shoigu
«Συνολικά, από τις αρχές του μήνα, ο εχθρός έχει χάσει πάνω από 13.700 ανθρώπους, περίπου 1.800 μονάδες διαφόρων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο υπουργός.
Τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να μειώνει το επιθετικό δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ένας μεγάλος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών, συνειδητοποιώντας τη ματαιότητα της προσπάθειας να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες, παραδίδονται.
Ομάδες ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζουν να διεξάγουν με επιτυχία ενεργή άμυνα, κρατούν με σιγουριά θέσεις σε όλη τη γραμμή μάχης, βελτιώνοντας σταδιακά τη θέση τους.
Ο εχθρός χτυπιέται συνεχώς από πυρά, εμποδίζοντάς τον να προχωρήσει" τόνισε ο υπουργός.
Με βάση τις εκτιμήσεις συνολικά οι Ουκρανοί από τις 5 Ιουνίου 2023 έως τις 21 Νοεμβρίου 2023 έχουν χάσει 103.700 στρατιώτες.

Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Η κατάσταση είναι δύσκολη στο πεδίο της μάχης… αλλά όχι ειρήνη με τους ρώσους

Ο Vladimir Zelensky απέρριψε την ιδέα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, παρά τη «δύσκολη κατάσταση» στο στρατιωτικό μέτωπο, το δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική The Sun.
«Είναι δύσκολο στο πεδίο της μάχης;
Ναι.
Αλλά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία; Όχι»
Σύμφωνα με τον Zelensky, η ίδια η Ρωσία δεν εκφράζει την επιθυμία να κάνει ειρήνη και ως εκ τούτου η Ουκρανία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε «ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος».
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, Alexey Danilov, δήλωσε ότι το Κίεβο ανησυχεί που οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει να επισημαίνουν την ανάγκη για διάλογο με την Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Alexey Danilov, αυτή η τάση οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας φοβούνται τη Ρωσία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με προεδρικό διάταγμα.
Σύμφωνα με το NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν ήδη με την Ουκρανία τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, και τι θα μπορούσε να εγκαταλείψει η Ουκρανία για να πετύχει ειρήνη…

Αλήθειες από τον πρώην στρατιωτικό και πρόεδρο της Τσεχίας Pavel: Απέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση, άργησε η Δύση

Η ουκρανική αντεπίθεση δεν εξελίσσεται με τον τρόπο με τον οποίο ανέμεναν οι ίδιοι οι Ουκρανοί, η υποστήριξη της Δύσης δεν ήταν επαρκώς μαζική και άμεση, ενώ ο χρόνος που σπαταλήθηκε για την προετοιμασία, έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να προετοιμασθεί για την ουκρανική αντεπίθεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel κατά την διάρκεια σύσκεψης της διοίκησης του τσέχικου στρατού στην Πράγα.
Αποσπάσματα της ομιλίας του δημοσιεύει η České noviny.
Σημειωτέον, ότι ο Petr Pavel υπήρξε κατά το παρελθόν, στρατιωτικός καριέρας στο ΝΑΤΟ, στρατηγός και υπηρέτησε στις τσεχικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζοντας από διοικητής μοίρας αλεξιπτωτιστών ειδικού σκοπού και φθάνοντας έως τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα επιβραδύνεται, οι Ουκρανοί στρατιώτες για ευνόητους λόγους νοιώθουν όχι μόνο κουρασμένοι αλλά όλο και πιο πολύ απογοητευμένοι με την υποστήριξη της Δύσης, επισήμανε ο Pavel.
«Αυτό δεν είναι το καλύτερο σημείο αφετηρίας του πώς να περάσεις ένας βαρύ χειμώνα και να επιτύχεις υπεροχή επί του αντιπάλου, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα μελετούσε, ανάπτυσσε την στρατιωτική του παραγωγή και την δεδομένη στιγμή είναι σε θέση να προμηθεύει τόσα ή περισσότερα όπλα και πολεμοφόδια, απ όσα μπορούμε εμείς να δώσουμε από την Δύση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Pavel, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, δεν κατέστη δυνατόν έως τον χειμώνα να αποκατασταθούν οι υποδομές αυτές και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και για τον πληθυσμό και για την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, διδάσκουν πολλά μαθήματα για την προσαρμογή όχι μόνο του στρατού αλλά και του συστήματος διεύθυνσης και της αλυσίδας εφοδιασμού, είπε ο Pavel.
Κατά την γνώμη του προέδρου της Τσεχίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο και συγκεκριμένα την κόπωση, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο στις εμπόλεμες πλευρές αλλά και σε όλες τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν μία πλευρά.
«Αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση των πιέσεων με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης με συμφωνία. Η συμφωνία, εάν υπάρξει φυσικά, θα βασίζεται στην πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος εκφράζοντας την δική του πρόβλεψη.

Pistorius (υπ. Άμυνας Γερμανίας): Στρατιωτική βοήθεια 1,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και μία επιπλέον μονάδα IRIS-T

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία με ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει μια πρόσθετη μονάδα αεράμυνας IRIS-T, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Boris Pistorius, από το Κίεβο όπου έφτασε σήμερα αιφνιδιαστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για μια επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά την αύξηση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην Ουκρανία και καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για την αναμενόμενη αύξηση των επιθέσεων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες.
Είναι η δεύτερη επίσκεψη του στο Κίεβο από τότε που ανέλαβε υπουργός Άμυνας στις αρχές του 2023 και έρχεται μία ημέρα μετά το απροειδοποίητο ταξίδι του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα ως τη "ραχοκοκαλιά" της ευρωπαϊκής άμυνας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο, ενώ παράλληλα θα ανεβάσει τις στρατιωτικές του δαπάνες στον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ.
Το Βερολίνο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μετά τις ΗΠΑ.

Λάθος η εμπλοκή του στρατού στην πολιτική υποστηρίζει ανήσυχος ο Zelensky... στέλνοντας μήνυμα στον στρατηγό Valery Zaluzhny

Όταν ο στρατός αρχίζει να εμπλέκεται στην πολιτική, κάνει ένα μεγάλο λάθος, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην Βρετανική Sun.
«Αν διεξάγετε πόλεμο, ενώ σκέφτεστε ότι αύριο θα πάτε στην πολιτική ή θα διεκδικήσετε εκλογές, τότε τόσο στα λόγια όσο και στην πρώτη γραμμή θα συμπεριφερθείτε σαν πολιτικός και όχι σαν στρατιωτικός, έχοντας κάνει, όπως εγώ πιστέψτε, μεγάλο λάθος»
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός άρχισε να μπαίνει ενεργά στην πολιτική μετά το Μαϊντάν του 2014, επειδή «ηττήθηκαν και η φήμη τους και τα παρόμοια καταστράφηκαν».
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ηθικά δεν υπάρχει «αδιέξοδο» στην Ουκρανία, παρά τη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο.
Τα, ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕπαρουσίασαν σενάρια σύγκρουσης μεταξύ του Zelensky και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
H Washington Post σημείωσε ότι ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους συμπολίτες του θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον σημερινό πρόεδρο εάν αποφασίσει να ξεκινήσει πολιτική καριέρα.

Lloyd Austin (Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Δεν έχουμε μαγικό όπλο να δώσουμε στην Ουκρανία για να κερδίσει την Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «μαγικό ραβδί» για την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin στις 20 Νοεμβρίου 2023 σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μετά από συνάντηση με τον Vladimir Zelensky
Σύμφωνα με τον Lloyd Austin, τα αποτελέσματα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης εξαρτώνται από την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συγχρονίζουν τη χρήση διαφόρων όπλων που παρέχουν οι δυτικές χώρες.
«Είναι ένας σκληρός, εξαντλητικός αγώνας και θα συνεχίσει να είναι έτσι», πρόσθεσε ο Lloyd Austin.
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι το Πεντάγωνο θα στείλει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία από τα υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και πυρομαχικών για συστήματα αεράμυνας.
Το πακέτο περιλαμβάνει ένα ακόμη σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας ή Himars.

Μυστικές Υπηρεσίες Ρωσίας: Ο Lloyd Austin πήγε στην Ουκρανία για να ζητήσει από τον Zelensky πλήρη κινητοποίηση

Στις 20 Νοεμβρίου 2023, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Lloyd Austin επισκέφθηκε το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας για να συναντηθεί με «Ουκρανούς ηγέτες» και να τους διαβεβαιώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου είχε ως σκοπό να ενθαρρύνει τους Ουκρανούς που καταρρέουν στο μέτωπο και να περάσει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία…
Ενώ η επίσκεψη του Lloyd Austin στο Κίεβο απευθύνεται κυρίως στο δυτικό κοινό, είναι ένα σαφές σημάδι για τον ουκρανικό λαό.
Οι επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα έχουν συχνά στόχο να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Zelensky, εξαναγκάζοντας τον να λάβει αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όπως να ξεκινήσει αιματηρή αντεπίθεση και να κινητοποιήσει εκατομμύρια ακόμη στρατιώτες.
Το ταξίδι του Lloyd Ostin δεν αποτελεί εξαίρεση.
Στις 20 Νοεμβρίου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, η Δύση ανάγκασε τον Zelensky να υποστεί ένα μαρτύριο… με κάθε κόστος η Ουκρανία πρέπει να αποτρέψει την νίκη της Ρωσίας…
«Η Δύση απαιτεί από το καθεστώς Zelensky, ανεξάρτητα από απώλειες, να καταδείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει».
Οι ΗΠΑ «συμβούλεψαν» τις ουκρανικές αρχές να ενισχύσουν την κινητοποίηση για την αναπλήρωση του ουκρανικού στρατού που εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλες απώλειες.
Συγκεκριμένα, το Κίεβο σχεδιάζει να αλλάξει τα όρια ηλικίας στράτευσης και να δεχθεί το εύρος 17 έως 70 ετών.
Επιπλέον Δύση διέταξε να αυξήσει δραστικά τον αριθμό των γυναικών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δυτικούς υπολογισμούς, υπάρχουν ήδη περισσότερες από 40.000 γυναίκες που υπηρετούν στον ουκρανικό στρατό.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Υστερία έχει πλημμυρίσει τον Zelensky, ο Lloyd Austin ήρθε μόνο για συμπαράσταση

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ήρθε στο Κίεβο για να υποστηρίξει τη φήμη του Vladimir Zelensky, αλλά δεν υποσχέθηκε καμία πραγματική βοήθεια, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma
«Ο Vladimir Zelensky είναι ήδη υστερικός.
Ο Lloyd Austin πέταξε επειγόντως στο Κίεβο για να τον υποστηρίξει, έτσι ώστε ο Zelensky να πουλήσει αυτή την συνάντηση επικοινωνιακά στους Ουκρανούς που αρχίζουν να αγανακτούν»
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, ο αρχηγός του Πενταγώνου, με φόντο τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης, δεν υποσχέθηκε ούτε πρόσθετη χρηματοδότηση ούτε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας.
Οι Ρώσοι καταστρέφουν τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης αλλά τι κάνουν οι αμερικανοί;
Ο Oleg Soskin πρόσθεσε ότι το καθεστώς Zelensky δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, σύμφωνα, δεν πρόκειται να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία .
Στις 21 Νοεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον Zelensky ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα «μαγικό ραβδί» για την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης εξαρτώνται μόνο από την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συγχρονίζουν τη χρήση διαφόρων όπλων.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Ο Zelensky θα έχει την μοίρα του Leon Trotsky κάποιος θα του τρυπήσει το κρανίο

Οι δυτικοί ηγέτες έρχονται στον Vladimir Zelensky και του λένε κατ' ιδίαν ότι έχει γίνει το «πρόσωπο του πολέμου» και επομένως πρέπει να δώσει τη θέση του σε κάποιον που μπορεί να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Του λένε: Vladimir Zelensky, εσείς είστε το πρόσωπο του πολέμου, κάποιος άλλος πρέπει να αναλάβει, να συναντηθεί με τους Ρώσους και να υπογράψει μια συμφωνία για τη μεταφορά εδαφών και ότι θέλει η Ρωσία.
Αυτή η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει, γιατί δεν είμαστε πλέον σε θέση να σας υποστηρίξουμε», τόνισε ο αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι ο Zelensky θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην Ουκρανία εάν παραιτηθεί φέρνοντας την ειρήνη πιο κοντά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Douglas McGregor, θα μπορούσε επίσης να γίνει «στόχος αντιποίνων» λόγω των χιλιάδων νεκρών που υπέστησαν οι Ουκρανοί εξαιτίας των πράξεών του.
Θα εκπλαγώ αν επιζήσει ο Zelensky… τόνισε εμφατικά ο Douglas McGregor
Ακόμα κι αν καταφέρει να φύγει από τη χώρα, υποψιάζομαι ότι θα έχει την τύχη του Leon Trotsky, με άλλα λόγια, θα του τρυπήσει το κρανίο»
Να σημειωθεί ότι ο Leon Trotsky δολοφονήθηκε με ορειβατική αξίνα από το στυγνό αιματοβαμμένο δικτατορικό καθεστώς Stalin.

Michael von der Schulenburg (Σύμβουλος ΟΗΕ): Το τέλος του ονείρου, το 2022 το ΝΑΤΟ μπλόκαρε την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τον Zelensky να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσει τη σύγκρουση, καθώς οι αρχικές του υποσχέσεις στη Ρωσία ήταν αντίθετες προς τα συμφέροντα του νάτο, έγραψε σε άρθρο στο Brave New Europe ο Michael von der Schulenburg πρώην σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Όπως σημειώνει ο Schulenburg, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης τον Μάρτιο 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για την επίλυση της σύγκρουσης.
Η Ουκρανία υποσχέθηκε να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει την τοποθέτηση ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της με αντάλλαγμα την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2022) απέτυχαν λόγω της αντίδρασης του ΝΑΤΟ και, ειδικότερα, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο λόγος είναι ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα ισοδυναμούσε με ήττα του ΝΑΤΟ, το τέλος της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και συνεπώς το τέλος του ονείρου ενός μονοπολικού κόσμου που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky και η κυβέρνησή του από την αρχή της σύγκρουσης ήθελαν να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με το Brave New Europe, ο Zelensky ήταν ήδη έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin για να κλειδώσουν την συμφωνία.

Το παρασκήνιο

«Στις αρχές Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος Zelensky επικοινώνησε όχι μόνο με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Naftali Bennett, αλλά και με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Gerhard Schröder και του ζήτησε να χρησιμοποιήσει τις στενές προσωπικές του σχέσεις με τον Putin για να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με την ελπίδα να βρουν τρόπους για να τερματιστεί γρήγορα αυτός ο πόλεμος», αναφέρει το Brave New Europe.
Σύμφωνα με τον Schulenburg, οι διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν μοναδικές με τον τρόπο τους λόγω του γεγονότος ότι η εγγύτητα των Ρώσων και των Ουκρανών τους επέτρεψε να αναπτύξουν γρήγορα συμφωνίες που θα ταιριάζουν και στις δύο πλευρές.
«Οι ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν ένα ιστορικά μοναδικό χαρακτηριστικό, που κατέστη δυνατό μόνο επειδή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί γνώριζαν ο ένας τον άλλον καλά, μιλούσαν την ίδια γλώσσα και πιθανότατα γνώριζαν ο ένας τον άλλον προσωπικά.
Δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο πόλεμο ή ένοπλη σύγκρουση που τα μέρη θα συμφωνούσαν τόσο γρήγορα σε συγκεκριμένους όρους ειρήνης», αναφέρει το Brave New Europe.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Brave New Europe, το ΝΑΤΟ αντιτάχθηκε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν ανταποκρίνονταν στα στρατηγικά συμφέροντα της συμμαχίας για την επέκταση της επιρροής της και την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι ο Zelensky αναγνώρισε τα οφέλη από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το Κίεβο θέτει την ευθύνη για τη ζημιά που υπέστη η Ουκρανία σε όσους υποστήριξαν τη συνέχιση της σύγκρουσης, αναφέρει το Brave New Europe.
Τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου.
Πριν από αυτό, εκπρόσωποι των δύο χωρών είχαν συναντήσεις στη Λευκορωσία.
Κατά τον τελευταίο γύρο, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την ουδετερότητα.
Αργότερα, η Ουκρανία αρνήθηκε επίσημα τις επαφές με την Ρωσία…

John Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Οι ΗΠΑ να μην επέμβουν εάν Ρωσία και Ουκρανία θέλουν να τα βρουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επέμβουν εάν θέλουν ο Ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Ουκρανός ηγέτης Zelensky να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer Πρέπει να απομακρυνθούν οι αμερικανοί.
Και τότε, νομίζω… μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία.
Κατά τη γνώμη του John Mearsheimer, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Μεγάλη Βρετανία δεν προωθούν τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά καταστρέφουν όλες τις συμφωνίες που θα μπορούσαν να καταλήξουν οι δύο χώρες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες φταίνε για όλα», κατέληξε ο Mearsheimer.

Valery Chaly (Πρώην Πρέσβης της Ουκρανίας ΗΠΑ): Υπάρχει το χειρότερο σενάριο της Δύσης για την Ουκρανία

Ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Valery Chaly δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές, υπολογίζοντας διάφορα σενάρια για παροχή διεθνούς βοήθειας στο Κίεβο, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη χειρότερη δυνατή κατάσταση.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Andrei Ermak επικεφαλής του γραφείου του Vladimir Zelensky, στην Ουάσιγκτον ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας είπε ότι από τα τρία σενάρια που συζητήθηκαν από το Κίεβο για παροχή δυτικής βοήθειας, «για κάποιο λόγο οι αρχές μας βασίζονταν στην πιο αισιόδοξη επιλογή, αλλά το χειρότερο σενάριο φαίνεται να κυριαρχεί…
«Σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια, μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων, στην οποία περιλαμβανόταν ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, σκοπεύει πραγματικά να παγώσει θέμα της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.
Και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον Valery Chaly, είναι ήδη προφανές ότι ο όγκος της δυτικής βοήθειας θα μειωθεί.
Ο Valery Chaly σημείωσε ότι ήταν επίσης έκπληκτος από τη μορφή της ουκρανικής αντιπροσωπείας, η μισή από την οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους του γραφείου του Vladimir Zelensky.
Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι σήμερα το γραφείο του Zelensky εκτελεί ουσιαστικά τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Anatoly Antonov (Πρέσβης Ρωσίας σε ΗΠΑ): Το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι ηρεμιστικό χάπι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ως «ηρεμιστικό χάπι» για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Anatoly Antonov.
«Το μήνυμα για άλλη μια αμερικανική προμήθεια όπλων στο καθεστώς δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ηρεμιστικό χάπι που ετοίμασαν για τον Zelensky «ευεργέτες» του εξωτερικού.
Η κατάσταση στο μέτωπο και στην ουκρανική κυβέρνηση είναι στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης».

Hindustan Times (Ινδίες): Τα Ρωσικά Lancets καταστρέφουν τα αμερικανικά οβιδοβόλα M777

Τα χτυπήματα των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Lancet «κομματιάζουν» τα αμερικανικά οβιδοβόλα M777 που προμηθεύονται οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με βίντεο από την ινδική έκδοση των Hindustan Times.
«Η Ρωσία έχει κομματιάσει τα οβιδοβόλα M777 του ΝΑΤΟ και συνεχίζει να χτυπά δυτικά όπλα στην Ουκρανία».
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης το Lancet για να χτυπήσει ένα πυροβόλο FH70 που ήταν κρυμμένο στο δάσος.
«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, προφανώς πυροδοτήθηκαν βλήματα πυροβολικού».
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet αναπτύχθηκαν από τη Zala Aero.
Είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους σε βεληνεκές αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων.
Τα drones φέρουν κεφαλές βάρους τριών ή πέντε κιλών διαφορετικών τύπων, ανάλογα με τον τύπο του στόχου.
Στην έκδοση Product-52, ένα τέτοιο drone είναι εξοπλισμένο με δύο φτερά σε σχήμα Χ και είναι ικανό για σχεδόν κάθετη εφόρμιση στην έκδοση Product-51, το drone είναι εξοπλισμένο με ένα μεγάλο φτερό σε σχήμα Χ.
Ο επικεφαλής σχεδιαστής του Zala Aero Group, Alexander Zakharov, δήλωσε ότι η νέα γενιά πυρομαχικών Lancet loitering στην έκδοση Izdeliye-53 θα είναι πρακτικά άτρωτη σε αντίμετρα.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσία: Bαριές απώλειες για τους Ουκρανούς - Αποτρέψαμε νέες προσπάθειες να διασχίσουν τον Δνείπερο

Πεζοναύτες, δυνάμεις της αεροπορίας και του πυροβολικού απέκρουσαν και νέες προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκτήσει πρόσβαση στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου και στα νησιά στις εκβολές του ποταμού στη νότια Ουκρανία.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι οι δυνάμεις της διέσχισαν τον Δνείπερο και δημιούργησαν αρκετά προγεφυρώματα στις ανατολικές όχθες του ποταμού, αν και η Ρωσία υποστηρίζει ότι σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις.
«Πεζοναύτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας σταματούν όλες τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αποκτήσουν πρόσβαση με αμφίβια μέσα στα νησιά του Δνείπερου και την αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο στο οποίο λέει ότι εμφανίζονται πεζοναύτες να νικούν τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι στρατιώτες εμφανίζονται να χρησιμοποιούν όπλα διαφόρων τύπων, αν και δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα της μάχης.
Το υπουργείο δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες και χάνουν εξοπλισμό στις ανεπιτυχείς τους προσπάθειες να φθάσουν σε νησιά στο Δνείπερο. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διασταυρώσει τις αναφορές των δύο πλευρών για το πεδίο των μαχών.
Επίσης, συνεχίζει να μην είναι σαφές πόσο σημαντική είναι η ουκρανική προσπάθεια για πρόσβαση στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.
Η διάσχιση του Δνείπερου αφήνει τις ουκρανικές μονάδες να είναι εκτεθειμένες μεταξύ του ποταμού και περιοχών με έλη από τη μία πλευρά και των ρωσικών γραμμών με ισχυρή οχύρωση από την άλλη.

Προέλαση ρώσων στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 20 Νοεμβρίου και προχώρησαν οριακά κοντά στην Kreminna.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά στη δασική περιοχή νότια της Kreminna
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης στην κατεύθυνση Kupyansk κατά μήκος του δρόμου Ivanivka-Kyslivka (και τα δύο περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk) και ενοποιούν θέσεις κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή ακριβώς ανατολικά των οικισμών.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Synkivka και την Ivanivka και ανατολικά της Petropalivka (7 χιλιόμετρα ανατολικά του Kupyansk).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι ενώ η Ρωσική Δυτική Ομάδα Δυνάμεων στην κατεύθυνση Kupyansk έχει περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό από την Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων στην κατεύθυνση της Kreminna, η Κεντρική Ομάδα διατηρεί αρκετές έτοιμες για μάχη μονάδες για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επίθεση...

Προέλαση Ρώσων και νότια του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Bakhmut στις 20 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν κοντά στο Klishchiivka (6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut) και ενοποιούν θέσεις σε κοντινές δασικές περιοχές και στο σιδηροδρομικό σταθμό.
H κατάσταση γύρω από το Bakhmut έφτασε πρόσφατα σε σημείο καμπής και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεπέρασαν ένα «αδιέξοδο θέσης» για να αλλάξουν τον έλεγχο και να ανακτήσουν θέσεις μεταξύ Klishchiivka και Andriivka (10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπληρώσει την ομάδα τους στην περιοχή Bakhmut με την αναδιάταξη στοιχείων της 98ης και 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (VDV) στην περιοχή από την κατεύθυνση Lyman.
Ο Mashovets ανέφερε ότι αυτά τα στοιχεία VDV επιτίθενται κυρίως προς τις πίσω περιοχές της Ουκρανίας βόρεια του Bakhmut, ενώ στοιχεία του 2ου Σώματος Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) και του 3ου Σώματος Στρατού (είτε της Δυτικής είτε της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας) πολεμούν νότια του Bakhmut .

Οι ρώσοι περικυκλώνουν την Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Avdiivka στις 20 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προέλασαν.
Οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στο σταθμό Yasynuvata-2 κοντά στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Οι ρώσοι επαίνεσαν τον ικανό συντονισμό μεταξύ των ρωσικών ομάδων επίθεσης, των δυνάμεων της Ρωσικής Αεροδιαστημικής (VKS) και του πυροβολικού για την εξασφάλιση αυτών των εδαφικών κερδών. 
Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά της Avdiivka και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Novokalynove (10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka) και στο Ocheretyne (12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ανεπιτυχείς ρωσικές επιθέσεις ανατολικά της Novobakhmutivka (10 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και της Novokalynove και κοντά στο Stepove (5 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka) και την ίδια την Avdiivka.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπίθεσης απέτυχαν κοντά στην Avdiivka στις 20 Νοεμβρίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια μικρή και ανεπιτυχή αντεπίθεση στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις κοντά στο Stepove.

Ρωσική πυραυλική επίθεση σε λιμενικές υποδομές της Οδησσού

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν απόψε πυραυλική επίθεση σε λιμενικές υποδομές της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Οlef Kiper.
«Οι εισβολείς έπληξαν λιμενικές υποδομές στην Οδησσό.
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί», έγραψε ο περιφερειάρχης Οδησσού σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι X-31, σημείωσε από την πλευρά της η τοπική στρατιωτική διοίκηση, αναφέροντας επίσης πλήγματα στην περιοχή Μπίλχοροντ-Ντιστρόβσκι.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις τους εναντίον λιμενικών υποδομών στον Δούναβη και στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Μόσχα αποχώρησε τον Ιούλιο από τη συμφωνία που εγγυόταν τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών.
Έκτοτε η Ουκρανία εγκαινίασε έναν νέο «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα σε μια προσπάθεια να σπάσει τον de facto ναυτικό αποκλεισμό, αψηφώντας τις ρωσικές απειλές.

Οριακά κέρδη Ουκρανών στην Kherson

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη της περιφέρειας Kherson στις 20 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν.
Οι Ρώσοι υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους στο δυτικό τμήμα του Krynky (30 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Kherson και 2 χλμ από τον ποταμό Dnipro) και ότι οι μάχες συνεχίζονται κοντά στον οικισμό
KrynkyΤο γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις με θερμοβαρικά TOS-1A στις ουκρανικές δυνάμεις που δρουν κοντά στο Krynky.

Luhansk_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_11202023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_November_20_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης