Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασυνήθιστη παρέμβαση Emine Erdogan για κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές…

Ασυνήθιστη παρέμβαση Emine Erdogan για κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Το Ισραήλ πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές…
Ως διά βίου κοινωνική ακτιβίστρια πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο Μάιο, η Emine Erdogan έχει επενδύσει προσωπικά στη Γάζα…
Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα απαιτεί η πρώτη κυρία της Τουρκίας Emine Erdogan, υποστηρίζοντας μάλιστα πως το Ισραήλ του Netanyahu έχει προσπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με συνέντευξή της στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, η κυρία Erdogan αναφέρει πως η χώρα της ηγείται των προσπαθειών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα πολιορκημένα εδάφη…
Ως διά βίου κοινωνική ακτιβίστρια πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο Μάιο, η Emine Erdogan έχει επενδύσει προσωπικά στη Γάζα…
«Από τα τέλη του περασμένου αιώνα, η ανθρωπότητα, δυστυχώς, έχει γίνει μάρτυρας πολλών πολέμων, συγκρούσεων και εκτεταμένων καταστροφών.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των ανθρωπιστικών κρίσεων έχει σημειωθεί στις γειτονικές μας περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Συρίας, της Ουκρανίας και της Λιβύης.
Όλες αυτές οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν ένα σκληρό γεγονός: οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζονται δυσανάλογα από τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρουν.
Σήμερα, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, γινόμαστε μάρτυρες των αποτρόπαιων επιπτώσεων που μπορεί να έχει ένας πόλεμος σε γυναίκες και παιδιά.
Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 73% των περίπου 12.300 Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.
Από τη μια πλευρά, το Ισραήλ προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς στοχεύοντας σχολεία, νοσοκομεία, χώρους λατρείας, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, ακόμη και ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ενώ από την άλλη, καθιστά ανενεργά 18 από τα 35 νοσοκομεία στην επικράτεια της Γάζας.
Το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στη Γάζα, το οποίο κατασκευάσαμε ως Tουρκία, ήταν επίσης στόχος του ισραηλινού στρατού.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή για το 1,5 εκατομμύριο Γάζες που εκτοπίστηκαν βίαια» επισημαίνει η Emine Erdogan.

«Δεν είναι πόλεμος»

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πόλεμος.
Με την τεχνολογία αιχμής των όπλων του, το Ισραήλ επιδιώκει την τιμωρία των Παλαιστινίων χωρίς διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
Βλέπουμε το Ισραήλ να αγνοεί ακόμη και τους πιο θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου στην Παλαιστίνη, όπως η χρήση αναλογικής βίας και η απαγόρευση της χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων.
Επί του παρόντος, στην Παλαιστίνη, ένα εμπόλεμο κράτος διαπράττει ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου, που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση των οικουμενικών ανθρωπιστικών αξιών και του διεθνούς δικαίου.
Δεν μπορούμε να θεωρούμε τέτοιες φρικαλεότητες ως πρόβλημα που αφορά μόνο την Παλαιστίνη, την περιοχή ή τις μουσουλμανικές χώρες» επισημαίνει η κυρία Erdogan και προσθέτει:
«Το Ισραήλ με κάθε βόμβα που ρίχνει προκαλεί πληγές στην παγκόσμια συνείδηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ρωτήσουμε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες που ισχυρίζονται ότι είναι υπερασπιστές των παγκόσμιων αξιών: τι περιμένετε για να διασφαλίσετε μια κατάπαυση του πυρός, άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και τέλος στην κρίση που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια;
Οι μουσουλμάνοι και τα τζαμιά δεν είναι οι μόνοι στόχοι των ισραηλινών επιθέσεων.
Χριστιανοί και Εβραίοι στη Γάζα, καθώς και οι χώροι λατρείας τους, γίνονται επίσης στόχοι βομβαρδισμών.
Εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτύρονται για αυτήν την θηριωδία στους δρόμους, τις πλατείες και τις πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους έχουν αντίθετες απόψεις».

Ως πρώτη κυρία…

«Ως πρώτη κυρία έχω πραγματοποιήσει τηλεφωνική διπλωματία με πολλές συζύγους άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις 15 Νοεμβρίου, φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη τη Σύνοδο Κορυφής “Ενωμένοι για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη”.
Στο τέλος της συνόδου, εμείς, ως 19 σύζυγοι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και εκπρόσωποι χωρών, απευθύναμε κοινή έκκληση στη διεθνή κοινότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Η Τουρκία έχει στείλει 10 αεροπλάνα ανθρωπιστικής βοήθειας, πάνω από 230 τόνους, στο αεροδρόμιο El-Arish, με την υποστήριξη της Αιγύπτου.
Επιπλέον, συνεχίζονται οι προετοιμασίες μας για την αποστολή δύο πλοίων στην περιοχή.
Ένα άλλο πλοίο αναχώρησε από τη Σμύρνη μεταφέροντας περίπου 500 τόνους υλικών βοήθειας για να παραδοθούν στη Γάζα.
Το πλοίο διαθέτει εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, οκτώ επιτόπιων νοσοκομείων, 20 ασθενοφόρων και ιατρικών προμηθειών.
Η χώρα μας θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό.
Πρέπει να τονίσω ότι η Τουρκία παραμένει ως μία από τις βασικές χώρες για την επίλυση των κρίσεων και των προβλημάτων στην περιοχή.
Περιμένουμε και πρέπει να περιμένουμε την ίδια ευαισθησία και προσέγγιση όχι μόνο από τους μουσουλμάνους, αλλά από οποιαδήποτε χώρα με συνείδηση» υποστηρίζει η Emine Erdogan και συνεχίζει:
«Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, που ηγείται αυτού του πολέμου, έχει χαρακτηρίσει τους Παλαιστίνιους ανθρώπινα ζώα.
Ωστόσο, εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, πρέπει να δώσουμε στους νέους της Παλαιστίνης την ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Ως Τούρκοι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Από αυτή την άποψη, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες μας για να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να ξαναχτίσουμε τη Γάζα».

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η Emine Erdogan αναφέρει: Οι χώρες του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αφοσιωμένες στην υπεράσπιση του Ισραήλ, παρότι ολόκληρος ο κόσμος παρατηρεί την εξελισσόμενη ανθρώπινη τραγωδία.
Αλήθεια, η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές διεθνείς συνθήκες αφορούν μόνον ανθρώπους που ζουν στα όρια που καθορίζονται από τον δυτικό κόσμο;
Είμαι βέβαιος ότι η παγκόσμια κοινή συνείδηση κατέγραψε ότι ορισμένες δυτικές χώρες στέλνουν αεροπλανοφόρα στη Γάζα, ενώ η Τουρκία στέλνει αεροσκάφη βοήθειας στην περιοχή.
Ενώ το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό και εντείνει τους βομβαρδισμούς, και οι μη δυτικές χώρες καταδικάζουν την κατάσταση, η ακλόνητη υποστήριξη που δίνουν στο Τελ Αβίβ οι ηγέτες των δυτικών χωρών βαθαίνει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και απειλεί ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη και τάξη.
Πράγματι, η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή επιδεινώνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης στον Λίβανο, τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες, ενώ ενθαρρύνει το Ισραήλ να γίνει ακόμη πιο τολμηρό στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της Παλαιστίνης και να επεκτείνει τις πρωτοβουλίες του για τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως είπε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, η διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων για τέσσερις ώρες μετά από εβδομάδες βαρβαρότητας είναι “γελοία” και “σκληρή”.
Όταν έπεσαν χημικά όπλα σε παιδιά, όταν στοχοποιήθηκαν αστικοί οικισμοί, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων του ΟΗΕ, και όταν οι εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας παρακαλούσαν για βοήθεια, θα έπρεπε να είχε ξεπεραστεί μια κόκκινη γραμμή για όλους μας.
Στη θρησκεία μας, η δολοφονία ενός αθώου ανθρώπου μοιάζει με τον θάνατο της ανθρωπότητας.
Ποια κόκκινη γραμμή μπορούμε ενδεχομένως να συζητήσουμε ενώ θάβουμε την ανθρωπιά μας ένας-ένας με τις Παλαιστίνιες αδελφές και αδέρφια μας που σφαγιάζονται;
Πρέπει τώρα να ρωτήσουμε την παγκόσμια κοινότητα:
Πού χαράζει η ανθρωπότητα τη γραμμή;
Ποιο κρίσιμο κατώφλι θανάτου περιμένεις για να βάλεις τέλος σε αυτή την θηριωδία;
Απέναντι στις επιθέσεις που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, η παγκόσμια κοινότητα τηρεί εκκωφαντικά σιωπή
Ως μητέρα, γυναίκα και άνθρωπος, αρνούμαι να αφήσω τα παιδιά και τα εγγόνια μας με αυτή τη φρικτή κληρονομιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης