Διεθνή

«Βουτιά» 20% για τη μετοχή της Bayer - Οι αποτυχημένες δοκιμές και η δικαστική ήττα για το Roundup

«Βουτιά» 20% για τη μετοχή της Bayer - Οι αποτυχημένες δοκιμές και η δικαστική ήττα για το Roundup
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 διαπραγματεύεται η μετοχή της Bayer
Σχετικά Άρθρα
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 διαπραγματεύεται η μετοχή της Bayer, σημειώνοντας «βουτιά» 20%, στα 33,3 ευρώ.
Η πτώση οφείλεται στην αποτυχημένη δοκιμή ενός φαρμάκου καρδιακές παθήσεις και στη μεγάλη δικαστική ήττα για το ζιζανοκτόνιο Roundup.
Συγκεκριμένα, το φάρμακό της φαρμακοβιοηχανίας για την κολπική μαρμαρυγή είχε δείξει «κατώτερη αποτελεσματικότητα» σε σύγκριση με ένα άλλο φάρμακο στην ίδια μελέτη.

Δικαστική απόφαση - ορόσημο

Σε μια απόφαση ορόσημο, οι ένορκοι δικαστηρίου του Μιζούρι διέταξαν τη μονάδα Monsanto της Bayer AG να πληρώσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε τρεις πρώην χρήστες του ζιζανιοκτόνου Roundup.
Αυτή η απόφαση που καταχωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ζημίες της Monsanto, από απώλεια δικαστικής υπόθεσης στην πενταετή δικαστική διαμάχη για το ζιζανιοκτόνο, εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του αμφιλεγόμενου προϊόντος και τις μελλοντικές νομικές προκλήσεις της εταιρείας.

bayer1.JPG
Πραγματικές ζημιές και τιμωρητική αποζημίωση

Σε απόφαση που ελήφθηκε αργά την Παρασκευή 17/11, οι ένορκοι επιδίκασαν στους James Draeger, Valorie Gunther και Dan Anderson 61,1 εκατομμύρια δολάρια σε πραγματικές ζημιές και 500 εκατομμύρια δολάρια σε τιμωρητικές αποζημιώσεις.
 
Ισχυρίστηκαν ότι τα χρόνια χρήσης του Roundup στις ιδιότητές τους οδήγησαν σε λεμφώματα non-Hodgkin.
Αυτή η ετυμηγορία είναι μια από τις μεγαλύτερες εναντίον αμερικανικής εταιρείας φέτος, επισκιάζοντας ακόμη και μια σημαντική ετυμηγορία ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ομοσπονδιακή υπόθεση ακινήτων (η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρει το Bloomberg.
Αξιωματούχοι της Bayer δήλωσαν το Σάββατο ότι οι δικαστές των ΗΠΑ επέτρεψαν αυτό που θεωρούν ως εσφαλμένο χαρακτηρισμό των ρυθμιστικών αποφάσεων για την ασφάλεια του Roundup.
Παρά τις πρόσφατες νίκες των εναγόντων, η εταιρεία λέει ότι παραμένει σίγουρη για την ανατροπή αυτών των ετυμηγοριών, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ρυθμιστική υποστήριξη για το glyphosate, το κύριο συστατικό του Roundup.

Η Bayer σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά το glyphosate στην καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Bayer σημείωσε επίσης στη δήλωση ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκει το Roundup και το κύριο συστατικό του, τη γλυφοσάτη, ως ασφαλή και ένα ομοσπονδιακό εφετείο υποστήριξε πρόσφατα την απόρριψη των εκκλήσεων να συμπεριλάβει η Bayer προειδοποιήσεις ασφαλείας στα διακριτικά λευκά μπουκάλια του προϊόντος.
Η εταιρεία συμφώνησε να μεταβεί από την έκδοση του Roundup που περιέχει γλυφοσάτη σε νέα ενεργά συστατικά που καταστρέφουν τα ζιζάνια στην καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους,σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η τιμωρητική αποζημίωση στην υπόθεση του Μιζούρι μπορεί να υποστεί μείωση, καθώς οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ γενικά περιορίζουν τέτοιες ποινές στο δεκαπλάσιο της πραγματικής αποζημίωσης. Ωστόσο, η Monsanto έχει δει στο παρελθόν σημαντικές αποζημιώσεις για ζημιές σε παρόμοιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ετυμηγορίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια, η οποία αργότερα μειώθηκε σε 87 εκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης