Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει πόλεμος για τη μεγάλη «πίτα» της Google – Το μυστικό που διέρρευσε, το «εγκεφαλικό» των δικηγόρων και η μεγάλη ευκαιρία των Android

Ανοίγει πόλεμος για τη μεγάλη «πίτα» της Google – Το μυστικό που διέρρευσε, το «εγκεφαλικό» των δικηγόρων και η μεγάλη ευκαιρία των Android
Μια γκάφα ενός μάρτυρα σε δίκη αποκάλυψε ίσως ένα από τα πολυτιμότερα μυστικά στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου
Σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον τα μεγαλύτερα στρατόπεδα στον τομέα της τεχνολογίας.
Μια γκάφα ενός μάρτυρα σε δίκη αποκάλυψε ίσως ένα από τα πολυτιμότερα μυστικά στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου.
Κι ένας δικηγόρος της Google κόντεψε να πάθει «εγκεφαλικό» στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δικός του μάρτυρας αποκάλυψε ένα καλά κρυμμένο μυστικό μεταξύ του γίγαντα του τεχνολογικού κόσμου και της Apple.
Ο μάρτυρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είπε ότι η Google καταβάλλει στην Apple το 36% των εσόδων που κερδίζει από τις διαφημίσεις αναζήτησης που γίνονται μέσω του προγράμματος περιήγησης Safari της Apple.
Ο αριθμός υποτίθεται ότι ήταν εμπιστευτικός, κάτι που πιθανώς εξηγεί την αντίδραση του δικηγόρου της Google, John Schmidtlein, όπως αναφέρεται από το Bloomberg και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ο καθηγητής κατέθεσε για λογαριασμό της Google σε μια από τις πιο συνεπακόλουθες αντιμονοπωλιακές δίκες εδώ και δεκαετίες.
Το μυστικό που ξεχύθηκε σε μια δικαστική αίθουσα της Ουάσιγκτον αντήχησε στη Wall Street και στη Silicon Valley, προκαλώντας νέες εικασίες για το πόσα θα χάσει η Apple εάν η κυβέρνηση κερδίσει αυτή τη δίκη και πόσα θα κερδίσουν οι αντίπαλοι της Google.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει στη δίκη ότι η σύμβαση που καθιστά την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα iPhone δείχνει πώς ο γίγαντας αναζήτησης καταπνίγει παράνομα τον ανταγωνισμό.
Η Google έχει πει ότι τέτοιες συμβάσεις είναι φυσιολογικές στον κλάδο της.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητά από τον προεδρεύοντα ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστή Amit Mehta μια εντολή που θα απαγόρευε στην Google να συνεχίσει να εμπλέκεται σε υποτιθέμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα ενδεχόμενο τέλος της εταιρικής σχέσης εάν κερδίσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ένας «μεγάλος αριθμός»

Το πόσο ωφελεί την Apple αυτή η συμφωνία ήταν πηγή εικασιών για χρόνια.
Είναι σαφές από την αποκάλυψη της περασμένης εβδομάδας ότι σημαίνει δισεκατομμύρια ετησίως.
Πόσα δισεκατομμύρια ακριβώς;
Οι αναλυτές της Bernstein υπολόγισαν 18 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την Apple.
Οι New York Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι ο αριθμός ήταν περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Είναι ένας "μεγάλος αριθμός", είπε ο αναλυτής της D.A. Davidson, Tom Forte.
Και αν τεθεί σε κίνδυνο, αυτό θα μπορούσε να έχει «διπλό αρνητικό αντίκτυπο» στην τιμή της μετοχής της εταιρείας, πρόσθεσε.
Εάν ο αριθμός εξακολουθεί να είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορεί να εξαφανίσει σχεδόν το 7% των συνολικών εσόδων της Apple εάν ο δικαστής στην υπόθεση Google αποφασίσει να αναθεωρήσει τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συμβάσεων στο μέλλον ή εάν επιτρέπονται καθόλου.
Το 2023 τα έσοδα της Apple ανήλθαν συνολικά σε 298 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα έσοδα που κερδίζει η Apple από το συμβόλαιό της με την Google —γνωστά στον κλάδο ως Συμφωνία Υπηρεσιών Πληροφοριών ή ISA— πιθανότατα καταλήγουν σε έναν κουβά εσόδων που η Apple αποκαλεί «υπηρεσίες», σύμφωνα με τον Forte και τον αναλυτή της Oppenheimer, Martin Yang.
Αυτός ο κάδος υπηρεσιών περιλαμβάνει επίσης συνδρομές Apple Arcade, Apple TV+, Apple Music, AppleCare και αποθήκευσης iCloud.
Τα έσοδα της Apple από τις υπηρεσίες για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 85 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Apple έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι οι εμπορικές της σχέσεις με εταιρείες τεχνολογίας —χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα— θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από νομικό και ρυθμιστικό έλεγχο.
«Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις υπόκεινται επί του παρόντος σε κυβερνητικές έρευνες και νομικές διαδικασίες», ανέφερε η εταιρεία στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της.

«Διπλός αρνητικός αντίκτυπος»

Ο κίνδυνος που ενέχει η αντιμονοπωλιακή δίκη για την Apple είναι σημαντικός, δήλωσε ο Forte, τόσο λόγω των δισεκατομμυρίων που διακυβεύονται όσο και λόγω της υψηλής αξίας που αποδίδουν οι μέτοχοι στη ροή εσόδων.
«Πιστεύω ότι αυτό ρίχνει φως σε μια μεγάλη και σημαντική πηγή εσόδων για την Apple», είπε ο Forte.
«Αν αυτά τα έσοδα μειωνόταν σημαντικά, τότε θα μπορούσε να έχει διπλό αρνητικό αντίκτυπο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, κατέθεσε ότι οι προεπιλεγμένες συμφωνίες τοποθέτησης "μπορούν να κάνουν τη διαφορά" και να είναι "πολύ πολύτιμες".
Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι η Apple και άλλοι συνεργάτες αναζήτησης συνάπτουν τις προεπιλεγμένες συμβάσεις επειδή η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ανώτερη από τους ανταγωνιστές.
Το 2022, η Google κέρδισε 224,47 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά έσοδα από διαφημίσεις, το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εσόδων της εταιρείας ύψους 279,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Google σαφώς δεν ήθελε να μοιραστεί τους αριθμούς πίσω από το συμβόλαιό της με την Apple.
Σε μια δικαστική κατάθεση, οι δικηγόροι της Google υποστήριξαν ότι η περαιτέρω αποκάλυψη των ακριβών όρων της συμφωνίας κατανομής των εσόδων της με την Apple «θα υπονόμευε αδικαιολόγητα την ανταγωνιστική θέση της Google σε σχέση τόσο με τους ανταγωνιστές όσο και με άλλους αντισυμβαλλομένους».
Το πώς θα τελειώσει η δίκη θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τους αντιπάλους της Google, αν και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να καθοριστεί το αποτέλεσμα.
Η φάση των αποδεικτικών στοιχείων της δίκης ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα και οι τελικές συζητήσεις αναμένονται τον Μάιο του 2024.
Εάν επικρατήσει το DOJ, θα διεξαχθούν χωριστές δικαστικές διαδικασίες για να καθοριστούν τα ένδικα μέσα για τυχόν παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Αναμένονται επίσης προσφυγές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν την υπόθεση μέχρι το 2025.

«Δεν σου δίνεται επιλογή»

Οι ανταγωνιστές της Google κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια περισσότερων από δύο μηνών κατάθεσης ότι η συμφωνία που είχε η Google με την Apple ήταν επιζήμια για αυτούς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella είπε ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς για χρόνια να συνάψει μια προεπιλεγμένη συμφωνία κινητήρων με την Apple για το Bing της Microsoft.
«Όλοι μιλούν για τον ανοιχτό ιστό, αλλά υπάρχει πραγματικά ο ιστός της Google», είπε.
Ο Kamyl Bazbaz, εκπρόσωπος της μηχανής αναζήτησης DuckDuckGo, είπε στο Yahoo Finance ότι η Google χρησιμοποιεί τα προεπιλεγμένα συμβόλαια τοποθέτησης ως μοχλό για να εμποδίσει τη δική του και άλλες μηχανές αναζήτησης από τον ανταγωνισμό.
"Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η Google είναι εκεί ακριβώς επειδή είναι αυτό που χρησιμοποιούν όλοι, όχι ότι υπάρχει μια οικονομική σχέση που έχει αξιοποιήσει η Google", είπε.
Εάν η κυβέρνηση κερδίσει την υπόθεσή της, είπε, η DuckDuckGo ελπίζει ότι μεταξύ άλλων αλλαγών, ο δικαστής θα διατάξει την Apple και άλλους κατασκευαστές συσκευών και προγράμματα περιήγησης να προσφέρουν μια ποικιλία μηχανών αναζήτησης χρησιμοποιώντας μια οθόνη επιλογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης