Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη δοκιμασία στο εκκολαπτόμενο ράλι των αμερικανικών ομολόγων - Κλειδί η απόφαση της Fed

Η μεγάλη δοκιμασία στο εκκολαπτόμενο ράλι των αμερικανικών ομολόγων - Κλειδί η απόφαση της Fed
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί τον περασμένο χρόνο καθώς η εκπληκτικά ισχυρή οικονομία και ο επίμονος πληθωρισμός κατέστρεψαν πολλά ράλι που ξέσπασαν μετά από εικασίες ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια
Το εκκολαπτόμενο ράλι της αγοράς των αμερικανικών ομολόγων αντιμετωπίζει την επόμενη μεγάλη δοκιμασία: μια δημοπρασία ομολόγων που θα βοηθήσει να εκτιμηθεί εάν οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι το selloff του 2023 έχει τελειώσει μια για πάντα.
Υποκινούμενοι από την επιβράδυνση του πληθωρισμού και τα σημάδια μιας αναιμικής ανάπτυξης, οι επενδυτές έσπευσαν πρόσφατα στο αμερικανικό δημόσιο χρέος, πεπεισμένοι ότι η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων και θα στραφεί στη μείωση τους μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Αυτό τερμάτισε ένα εξάμηνο σερί απωλειών για τα ομόλογα και ώθησε την αγορά σε άνοδο κατά 2,6% τον Νοέμβριο.
Είναι η μεγαλύτερη πρόοδος από τον Μάρτιο, όταν υπήρχαν φόβοι ότι μια τραπεζική κρίση θα βύθιζε την οικονομία.
Ωστόσο, η άνοδος αυτού του μήνα έχει οδηγήσει τις αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας τη ζήτηση στη σημερινή δημοπρασία 20ετών ομολόγων σε δείκτη για το εάν οι επενδυτές βλέπουν κίνδυνο να αντιστραφεί η πρόσφατη τάση.
Τέτοιες ανησυχίες ήταν εμφανείς στη δημοπρασία 30ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η αγορά κατέρρευσε για λίγο αφού το Υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να προσφέρει ένα ασυνήθιστα μεγάλο ασφάλιστρο απόδοσης για την πώληση των τίτλων.
Έτσι, μια ισχυρή υποδοχή θα ήταν μια ιδιαίτερα ισχυρή υποστήριξη του ράλι.
Η πώληση «θα είναι ένας καλός έλεγχος λογικής για την ιδέα ότι η εξέλιξη των δεδομένων έχει μετατοπιστεί με ουσιαστικό τρόπο σε πιο σταθερή/εποικοδομητική στάση για τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η προσφορά διάρκειας», δήλωσε ο William Marshall, επικεφαλής της αμερικανικής στρατηγικής επιτοκίων στην BNP Paribas.

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί τον περασμένο χρόνο καθώς η εκπληκτικά ισχυρή οικονομία και ο επίμονος πληθωρισμός κατέστρεψαν πολλά ράλι που ξέσπασαν μετά από εικασίες ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Το διογκούμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα - το οποίο δοκιμάζει την ικανότητα της αγοράς να απορροφήσει όλο το νέο χρέος που τη χρηματοδοτεί - έπαιξε επίσης ρόλο.
Ωστόσο, αυτός ο μήνας, τα σημάδια ότι η αγορά εργασίας επιδεινώνεται και ο πληθωρισμός περιορίζεται, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά περιοριστική.
Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις του μεγέθους της δημοπρασίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών ήταν μικρότερες από ό,τι περίμεναν πολλοί έμποροι ομολόγων, ιδιαίτερα για προσφορές μακράς λήξης, χαλαρώνοντας ορισμένες από τις ανησυχίες για την προσφορά.
Ωστόσο, η δημοπρασία 30ετών ομολόγων στις 9 Νοεμβρίου απέσπασε πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση, ένδειξη ασθενούς ζήτησης που τροφοδότησε μεγάλη πώληση στην αγορά εκείνη την ημέρα.
Αυτή η ύφεση, ωστόσο, αποδείχθηκε σύντομη, ανταμείβοντας τους επενδυτές καθώς τα νέα ομόλογα συνέχιζαν να αυξάνονται, στέλνοντας την απόδοση από το αρχικό επίπεδο περίπου 4,77% στο 4,56% την περασμένη Παρασκευή.
Ενώ το 20ετές ομόλογο του Δημοσίου υποφέρει σταθερά από αδύναμη ζήτηση - διατηρώντας τις αποδόσεις πάνω από αυτές των 30ετών ομολόγων - ο Marshall είπε ότι τα πάει καλύτερα στις δημοπρασίες από τότε που το Δημόσιο μείωσε το μέγεθός του σε σχέση με τα αντίστοιχα 10 και 30 ετών.
Η δημοπρασία της Δευτέρας είναι 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση 30 ετών αυτόν τον μήνα.
Ακόμα κι έτσι, η 20ετία δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τα πρόσφατα κέρδη της αγοράς του Δημοσίου, ένδειξη συνειδητοποίησης ότι η δημοπρασία της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε διαφορετικά να είναι μια δύσκολη πώληση.
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι πιθανότατα κενή όγκου και ρευστότητας», δήλωσε σχετικά με τη δημοπρασία ο William O'Donnell, στρατηγικός γραφείου επιτοκίων της Citigroup Inc.
«Δεν νομίζω ότι η προσφορά θα είναι το οξύ πρόβλημα που μπορεί να φοβάται η αγορά τώρα», είπε.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε στιγμές που νιώθουμε ότι δεν υπάρχει αρκετός εφοδιασμός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης