Διεθνή

Το ρούβλι στην «εξίσωση» της ανανέωσης της θητείας του Putin - Η πρόκληση στις εκλογές του Μαρτίου

Το ρούβλι στην «εξίσωση» της ανανέωσης της θητείας του Putin - Η πρόκληση στις εκλογές του Μαρτίου
Η συναλλαγματική ισοτιμία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως βαρόμετρο της υγείας της οικονομίας εν μέσω σαρωτικών διεθνών κυρώσεων
Ένα ράλι στο ρούβλι που την ωθεί προς το ισχυρότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο είναι το τελευταίο κομμάτι του οικονομικού παζλ της Ρωσίας που μπήκε στη θέση του πριν από μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση του Vladimir Putin να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μία προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου.
Η αντιστροφή της τύχης του νομίσματος από τις αρχές Οκτωβρίου το έφερε σε περίπου 90 ρούβλια ανά δολάριο, ένα επίπεδο κοντά στο μέσο όρο για το επόμενο έτος που προβλέπει το υπουργείο Οικονομίας.
Η πρόσφατη ανατίμηση ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων που λειτούργησαν ως μία κίνηση ελέγχου του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, το οποίο αναμένει τώρα επιβράδυνση αφού η αύξηση των τιμών πιθανότατα κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Οι πιέσεις

Η συναλλαγματική ισοτιμία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως βαρόμετρο της υγείας της οικονομίας εν μέσω σαρωτικών διεθνών κυρώσεων καθώς η Ρωσία πλησιάζει στα δύο χρόνια του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.
Είναι επίσης μια κρίσιμη μεταβλητή για έναν προϋπολογισμό που θα διαθέσει περισσότερα για τον στρατό το επόμενο έτος παρά για οποιοδήποτε άλλο μεμονωμένο στοιχείο.
Παρασυρόμενο από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες, το ρούβλι τον Οκτώβριο υποχώρησε για λίγο πέρα από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο.
Η υποτίμηση ώθησε την κεντρική τράπεζα να διπλασιάσει το επίσημο κόστος δανεισμού μέχρι στιγμής φέτος στο 15%, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης αύξησης των επιτοκίων τον Αύγουστο.
Ωστόσο, οι αποτυχίες δεν σταμάτησαν έως ότου η κυβέρνηση πήρε πίσω περισσότερα δολάρια αποκαθιστώντας ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων στους μεγάλους εξαγωγείς.
Ήταν μια απόφαση που ελήφθη επειδή η Ρωσία χρειαζόταν «το ρούβλι λίγο πιο ισχυρό», είπε ο Putin τον περασμένο μήνα.
Ενισχύθηκε από τους αυστηρότερους περιορισμούς, παράλληλα με τις αυξήσεις επιτοκίων και το αργό περίπου 80 δολάρια το βαρέλι, το ρούβλι έχει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως έναντι του δολαρίου από τις αρχές Οκτωβρίου.
Έχει κερδίσει πάνω από 4% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η πρόκληση

Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί ένα ιδανικό σημείο για την αξία του ρουβλίου που συγκρατεί τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να περικόπτει τα κρατικά έσοδα.
Σύμφωνα με την τελευταία προοπτική του υπουργείου Οικονομίας που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του προϋπολογισμού, το ρωσικό νόμισμα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο στα 90,1 ρούβλια ανά δολάριο στο βασικό σενάριο του επόμενου έτους.
Χάρη εν μέρει στις μεγαλύτερες εισροές σκληρού νομίσματος, προβλέπει κέρδη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 προτού η συναλλαγματική ισοτιμία σταθεροποιηθεί στο 90-92 από τα μέσα του έτους.
Η άποψη είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς.
Το νόμισμα μπορεί να συνεχίσει να ανέρχεται στο 85, αλλά είναι πιθανό να υποχωρήσει πίσω στο εύρος 90-95 στις αρχές του επόμενου έτους υπό την πίεση των κυρώσεων και της γεωπολιτικής, σύμφωνα με τον Iskander Lutsko, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην ITI Capital Ltd.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης