Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ακροδεξιός με το αλυσοπρίονο Javier Milei πρόεδρος της Αργεντινής με 55,6% - Σχεδιάζει θεραπεία – σοκ στην οικονομία

Ο ακροδεξιός με το αλυσοπρίονο Javier Milei πρόεδρος της Αργεντινής με 55,6% - Σχεδιάζει θεραπεία – σοκ στην οικονομία
O Milei έχει πει πως θα κόψει τις δημόσιες δαπάνες με αλυσοπρίονο, πως θα δολαριοποιήσει την οικονομία και πως θέλει να καταργήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής
(upd) Νέος πρόεδρος της Αργεντινής εκλέχθηκε ο 53χρονος Javier Milei, ένας αντισυστημικός, ακροδεξιός και ακραία νεοφιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος κέρδισε με άνεση στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών καθώς εξασφάλισε το 55,6% των ψήφων έναντι 44,3% που πήρε ο κεντρώος και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Serhio Massa.
Ο Milei, ο οποίος συχνά συγκρίνεται με τον Donald Trump, στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για μια νέα πολιτική εποχή και υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει μια θεραπεία – σοκ για την οικονομία και την καταπολέμηση του πληθωρισμού (εκτιμάται ότι κινείται στο 143%), με πολλούς αναλυτές ωστόσο να υποστηρίζουν πως η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, εισέρχεται σε μια εξαιρετικά απρόβλεπτη και ταραχώδη περίοδο.
Χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα στην προεκλογική του περίοδο... υποσχέθηκε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κρατικές επιδοτήσεις.
Δεσμεύτηκε να δολαριοποιήσει την οικονομία, να κλείσει την κεντρική τράπεζα και να μειώσει τον αριθμό των κυβερνητικών υπουργείων από 18 σε 8.


Τέλος παρακμής

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Milei, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του λαού της Αργεντινής απέναντι τόσο στους περονιστές όσο και στους δεξιούς που κυβερνούσαν την χώρα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, υποσχέθηκε το τέλος της παρακμής και την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής για την Αργεντινή, αναφέροντας πως δεν υπάρχει θέση σε «ημίμετρα».
«Σήμερα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Αργεντινής.
Σήμερα είναι μια ιστορική νύχτα για την Αργεντινή» είπε ο Milei, ο οποίος αποκάλεσε τη νίκη του θαύμα.
Επίσης, υποσχέθηκε «δραστικές αλλαγές» για την αντιμετώπιση της «τραγικής πραγματικότητας» της Αργεντινής, του ραγδαίου πληθωρισμού και της εκτεταμένης φτώχειας, ενώ έστειλε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι «η Αργεντινή θα επιστρέψει στη θέση του κόσμου που δεν έπρεπε ποτέ να χάσει».

Δυναμίτης στην Κεντρική Τράπεζα

Ο Milei έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μια θεραπεία – σοκ στην οικονομία της Αργεντινής.
Ήδη προεκλογικά έχει πει χαρακτηριστικά ότι θα πάρει «αλυσοπρίονο» για να κόψει τις δημόσιες δαπάνες σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το υπερχρεωμένο δημόσιο και να βάλει σε μια τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχει δηλώσει πως θέλει να βάλει «δυναμίτιδα» στην Κεντρική Τράπεζα, θεσμό τον οποίο έχει πει, πως επιθυμεί να καταργήσει.

Τι πρεσβεύει

Ο Milei τάσσεται σθεναρά εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του –συμπατριώτη του– προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκου.

Συγχαρητήρια Trump

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump συνεχάρη τον Milei για τη νίκη του, δηλώνοντας υπερήφανος και υποστηρίζοντας πως είναι βέβαιος πως θα «μεταμορφώσει» την Αργεντινή και θα «της ξαναδώσει το μεγαλείο της».
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro είπε πως , «η ελπίδα λάμπει ξανά» στη Λατινική Αμερική.

Άλλος δρόμος

«Οι Αργεντίνοι διάλεξαν άλλο δρόμο», είπε ο Massa, ο πολιτικός αντίπαλος του Milei, ο οποίος ηττήθηκε με περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
«Προφανώς αυτά δεν είναι τα αποτελέσματα που ελπίζαμε και μίλησα με τον Javier Milei για να τον συγχαρώ γιατί είναι ο πρόεδρος που επέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε ο Massa, του οποίου το περονιστικό κίνημα κυβερνά την Αργεντινή τα 16 από τα τελευταία 20 χρόνια.

Ποιοι έδωσαν τη νίκη

Η νίκη του Milei αποδίδεται στην απογοήτευση των Αργεντίνων απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν οδηγήσει την χώρα στο να βιώνει εδώ και χρόνια μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή και ότι ήταν αναγκαία η πολιτική αλλαγή καθώς η κατάσταση – τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο – είναι τραγική.
Εκτιμάται πως η ψήφος των νέων ανθρώπων ήταν και αυτή που έδωσε τη νίκη στον Milei, ο οποίος προεκλογικά και βάσει των δημοσκοπήσεων, εμφανιζόταν να διατηρεί ένα ισχνό και αβέβαιο προβάδισμα έναντι του Massa.

Διχασμένη η κοινωνία

Ο Massa πρότεινε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, ενώ ο Milei υποσχόταν να «κομματιάσει» το «κράτος» και να δολαριοποιήσει την οικονομία.
Είπε πως θα τείνει το χέρι σε «όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες» που θέλουν να βαδίσουν μαζί του, αλλά προειδοποίησε εναντίον των πιθανών κοινωνικών αντιστάσεων στις μεταρρυθμίσεις που εννοεί να προωθήσει.
Ήδη πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Milei δεν θα έχει περίοδο χάριτος, καθώς ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα από την εφαρμογή της πολιτικής του, ενώ οι δηλώσεις του περί «κομματιάσματος» του κράτους πρόνοιας, κάτι που για πολλούς Αργεντίνους είναι «ιερό», αναμένεται να προκαλέσουν πολλές και έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Musk για νίκη Milei: Σας περιμένει ευημερία...

Στην εκλογή του Javier Milei στην προεδρία της Αργεντινής αναφέρθηκε ο Αμερικάνος επιχειρηματίας, Elon Musk.
«Ευημερία περιμένει την Αργεντινή» ανέφερε σε ανάρτηση του στο X o Musk απαντώντας σε ανάρτηση χρήστη για την εκλογική νίκη του Milei.
Σημειώνεται πως ο Milei, ο οποίος επικράτησε στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης