Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προϋπολογισμός 2024: Έρχονται ανατροπές με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ – Όλες οι μεγάλες αλλαγές

Προϋπολογισμός 2024: Έρχονται ανατροπές με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ – Όλες οι μεγάλες αλλαγές
Ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ
Στη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές προχωρεί το οικονομικό επιτελείο με τον προϋπολογισμό του 2024 ενώ αναψυκτικά και ροφήματα από τον κλάδο της εστίασης μετακομίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 από το χαμηλό 13% στο υψηλό σκαλοπάτι του φόρου 24%.

Ειδικότερα, οι ανατροπές που έρχονται με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ από το νέο έτος έχουν ως εξής:

1.Μεταφορές: Μονιμοποιούνται στον χαμηλό ΦΠΑ 13% τα εισιτήρια για τρένο, μετρό, τραμ, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και για τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.

2. Τουριστικό πακέτο: Κλειδώνει στο χαμηλό συντελεστή 13% το τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Εστίαση: Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στην εστίαση. Αντίθετα επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κλπ) στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2024.

3. Πολιτισμός: Διατηρείται και μονιμοποιείται ο χαμηλός ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης