Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση Ισραήλ - Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα μετά το ρεσάλτο των Huthi στο πλοίο Galaxy Leader

Επικίνδυνη κλιμάκωση Ισραήλ - Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα μετά το ρεσάλτο των  Huthi  στο πλοίο Galaxy Leader
Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμα του πλοίου
ο Ισραήλ την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 καταδίκασε την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader από τους Huthi της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και επέρριψε την ευθύνη στο Ιράν, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση του Ιράν σε διεθνές σκάφος.
Το σκάφος, που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία, κατασχέθηκε με εντολή του Ιράν από πολιτοφυλακές Huthi στην Υεμένη», ανέφερε η δήλωση.
Το γραφείο του πρωθυπουργού σημείωσε επίσης ότι αυτή η «επιθετική πράξη» θα επηρεάσει την ασφάλεια των παγκόσμιων θαλάσσιων διαδρομών.
Νωρίτερα σήμερα, αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μαχητές του κινήματος Ansar Allah που ελέγχει τη βόρεια Υεμένη συνέλαβαν το εμπορικό φορτηγό πλοίο Galaxy Leader στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο είχε προορισμό τις Μπαχάμες , αλλά πιθανότατα ανήκει σε μια ισραηλινή εταιρεία.
Οι Huthi είπαν ότι το έκαναν αυτό ως ένδειξη υποστήριξης προς τις παλαιστινιακές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού .
Το Sabereen News ανέφερε ότι στο πλοίο βρίσκονταν 22 μέλη του πληρώματος.
Το IDF δήλωσε αργότερα ότι το πλοίο που καταλήφθηκε δεν ήταν Ισραηλινό και ότι δεν υπήρχαν Εβραίοι πολίτες μεταξύ των μελών του πληρώματος του.
Την Κυριακή (19/11), οι Huthi προειδοποίησαν ότι θα επιτεθούν σε οποιοδήποτε πλοίο που ανήκει ή λειτουργεί από ισραηλινές εταιρείες και κάλεσαν άλλες χώρες να πάρουν τα μέλη του πληρώματος αυτών των πλοίων και να αποφύγουν τη μεταφορά εμπορευμάτων με αυτά τα πλοία ή να πλησιάσουν στη θάλασσα.
Ο ηγέτης της Ansar Allah Abdel Malik al-Houthi υποσχέθηκε την περασμένη Τρίτη 14 Νοεμβρίου  να «στοχοποιήσει ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ιδιαίτερα στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στα σύνορα με τα χωρικά ύδατα της Υεμένης».
Know your enemy: Houthis from Yemen are Israel's new terror threat | Ctech
H επιβίβαση με το ελικόπτερο

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του NΒC, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, γύρω στη 1 μ.μ. Την Κυριακή, τοπική ώρα, ένα ελικόπτερο αιωρήθηκε πάνω από το Galaxy Leader, ένα πλοίο Ιαπωνικής ιδιοκτησίας και με σημαία Μπαχάμες, και πολλά ένοπλα άτομα κατέβηκαν στο κατάστρωμα.
Η επίθεση στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης έρχεται λίγες μέρες αφότου οι Huthi δημοσίευσαν μια ανακοίνωση με λεζάντες στα εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά που έλεγε: «Θα βυθίσουμε τα πλοία σας».
Στις 16 Νοεμβρίου, η International Maritime Security Construct, μια διεθνής ομάδα που επιβλέπει την ασφάλεια στα περιφερειακά ύδατα, εξέδωσε οδηγία προς όλους τους ναυτικούς στην Ερυθρά Θάλασσα για την περιοχή Bab el-Mandeb μεταξύ Υεμένης και Τζιμπουτί λόγω της απειλής, αλλά δεν κατονόμασε τους ως απειλή τους Huthi.
Προειδοποιούσε τα πλοία να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ύδατα της Υεμένης και συνιστούσε να ταξιδεύουν τη νύχτα όποτε είναι δυνατόν.
Yemen's Houthi Rebels Escalate Middle East Conflict with Missile Attack on  Israel
Σοβαρό επεισόδιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων δήλωσε μέσω του X ότι, "Η αεροπειρατεία του φορτηγού πλοίου από τους Huthi κοντά στην Υεμένη στη νότια Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι ένα πλοίο που έφυγε από την Τουρκία καθ' οδόν προς Ινδία με διεθνές πολιτικό πλήρωμα, χωρίς ισραηλινά μέλη πληρώματος.
Το πλοίο που έχει καταληφθεί δεν είναι ισραηλινό πλοίο».
Οι Huthi πολεμούν τον στρατό της Υεμένης για περισσότερο από μια δεκαετία με την υποστήριξη του Ιράν.

Το μέτωπο με το Ισραήλ

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, ενός άλλου ιρανικού αντιπροσώπου, οι Huthi εκτοξεύουν drones και πυραύλους προς τα βόρεια.
Στις 19 Οκτωβρίου, ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψε πολλαπλά drones και τρεις πύραυλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη και κατευθύνονταν «δυνητικά προς το Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.
Το USS Carney βρισκόταν στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα όταν αντμετώπισε τους πυραύλους και περισσότερα από δώδεκα drones, δήλωσε ο Στρατηγός Patric Reiner, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου.
Στις 31 Οκτωβρίου, αντάρτες Ηuthi εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς προς το Ισραήλ.
Houthis 'hijack' Israeli-owned car carrier Galaxy Leader :: Lloyd's List
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης