Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκροταφείο η Γάζα στο Βορρά και πόλεμος φθοράς από Hamas - Φρένο ΗΠΑ σε ισραηλινές επιχειρήσεις στο Νότο - Παρέμβαση Κίνας

Νεκροταφείο η Γάζα στο Βορρά και πόλεμος φθοράς από Hamas  - Φρένο ΗΠΑ σε ισραηλινές επιχειρήσεις στο Νότο  -  Παρέμβαση Κίνας
Ρήγμα Ισραήλ - ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στο Νότο υπό το φόβο αιματοχυσίας και το μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Όχθης
(Διαρκές Upd) Η κόλαση συνεχίζεται στη Γάζα με σημαντικά πλήγματα εκ μέρους του Ισραήλ σε νοσοκομεία, σχολεία και καταυλισμούς αμάχων από το Σάββατο 18 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου καθώς ο στρατός του πραγματοποιεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με σημαντικές απώλειες και αντιμετωπίζει τον πόλεμο φθοράς από τη Hamas.
Εντατικές πολυμερείς διαπραγματεύσεις καταγράφονται χωρις κάποια κατάληξη για την τύχη των ομήρων παρά της ελπίδες που δημιουργήθηκαν από δημοσίευμα της Washington Post (19/11) για την επίτευξη συμφωνίας.
Ε
κπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καμία συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αμέσως μετά την αναφορά της Washington Post ότι οι ΗΠΑ ήταν κοντά στη μεσολάβηση μιας τέτοιας συμφωνίας.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το βράδυ του Σαββάτου (18/11)  δήλωσε πως δεν υπάρχει επίσης καμία συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Hamas.
Όπως είπε υπήρξαν «πολλές ανακριβείς αναφορές» και πως «όταν υπάρχει κάτι να πούμε, θα σας το αναφέρουμε».

Στο πεδίο της διπλωματίας καταγράφεται η ρήξη του Ισραήλ με τις ΗΠΑ τόσο όσον αφορά την εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης αλλά και το μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Ως προς το πρώτο, το Ισραήλ δρομολογεί την περαιτέρω εκκένωση της βόρειας Γάζας, επεκτείνει την επίθεσή του στη νότια Γάζα με αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία του ΟΗΕ και προσφυγικούς καταυλισμούς με δεκάδες νεκρούς αμάχους, ενώ σχεδιάζει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Άμυνας Gallant (18/11), την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στην ανατολική Γάζα.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να μην ξεκινήσει την επιχείρηση στη νότια Γάζα μέχρι να ληφθούν υπόψη οι άμαχοι στον στρατιωτικό σχεδιασμό, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 ενώ ο στρατός του Ισραήλ προέτρεψε τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την ασφάλειά τους, ανακοινώνοντας πως ο διάδρομος εκκένωσης θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 16:00 (τοπική ώρα) τη Κυριακή 19//11.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο κοντά στις βόρειες κοινότητες Margaliot και Kfar Giladi, κοντά στα βόρεια σύνορα, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Και τα δύο βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός.
O ισραηλινός στρατός IDF και οι υπηρεσίες ασφαλείας Shin Bet ανέφεραν ότι περισσότεροι από 100 τρομοκράτες που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας οδηγήθηκαν για ανάκριση στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών της Δύναμης Nohkba που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jon Finer δήλωσε στο CBS ότι «σε περίπτωση που το Ισραήλ είναι πιθανό να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νότου, πιστεύουμε ότι υπάρχει πραγματική ανησυχία, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τώρα από το βορρά στο νότο κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ»..
«Θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε η επιχείρηση στο Βορρά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που οδηγούν σε μεγαλύτερη και ενισχυμένη προστασία για τη ζωή των πολιτών, όπως ο περιορισμός της περιοχής ενεργού μάχης, η διευκρίνιση πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι άμαχοι από τις μάχες», σημείωσε λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή κατακραυγή για την αιματοχυσία και τις ευθείες αναφορές πλέον για εγκλήματα πολέμου.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 ότι «τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίας ασφάλειας εντοπίζουν μια αυξανόμενη τάση του Ιράν να εντείνει τις επιθέσεις τρομοκρατών εναντίον του Ισραήλ μέσω των ‘’πληρεξουσίων’’ στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη» και ότι το Ισραήλ διεξάγει έναν πολυμέτωπο πόλεμο με επίκεντρο τη Γαζα
Gaza E.R. ~ Map: In and Out of Gaza | Wide Angle | PBS
UN warns of deteriorating humanitarian situation in Gaza amid Israel's  tightened siege
Απολογισμός: Πάνω από 13.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, 8.300 γυναικόπαιδα  - IDF: Εχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 378 Ισραηλινοί στρατιώτες 

Το Υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε ότι 13.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 30.000 είναι ο τραυματίες κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ισλαμικής οργάνωσης που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα.
O εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεκάδες πτώματα βρίσκονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να τα πλησιάσει.
Βαριές είναι οι απώλειες για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στις μάχες με τη Hamas στη Γάζα.
Σύμφωνα με το ίδιο το Τελ Αβίβ, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 378 Ισραηλινοί στρατιώτες στον άγριο αστικό πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εξοπλισμός, που έχει χαθεί, αφού το Ισραήλ έχει χάσει δεκάδες τανκς και οχήματα μάχης.
Να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει καίριο πλήγμα στον άμαχο πληθυσμό με τους αδιάκριτους και εγκληματικούς βομβαρδισμούς και όχι στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Γάζα: Λουτρό αίματος στην Τζαμπαλίγια
IDF steps up Gaza combat in Zaytun and Jabalya - JNS.org
Οσον αφορά το μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ρωτήθηκε για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία επιθυμούν να ασκεί έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη .
Ο Netanyahu δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή «δεν είναι ικανή» να το κάνει.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, ενώ ορισμένοι από τους υπουργούς του «πανηγυρίζουν για αυτό που συνέβη», επισήμανε.
Ο Netanyahu λέει ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταστρέψουν τη Hamas και να επιστρέψουν τους ομήρους.
«Και πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε συμφωνία και σε αυτό: ότι είναι αδύνατο να τεθεί η Γάζα υπό μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για την τρομοκρατία».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας Eli Cohen δήλωσε σε συνέντευξή του στο Channel 12 το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας και είπε ότι «θα υπάρξει ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας από τον Ιορδάνη ποταμός στη Μεσόγειο θάλασσα ανά πάσα στιγμή».
Η Παλαιστινιακή Αρχή «μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικάσει το γεγονός της 7ης Οκτωβρίου», συνέχισε ο Cohen.
«Αυτή η αρχή συνεχίζει να πληρώνει μισθούς σε δολοφόνους Εβραίων».
Ο Joe Biden με άρθρο του στην εφημερίδα επιχείρησε να βάλει φρένο στα σχέδια Netanyahu για μακροχρόνια κατοχή της Γάζας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επανένωσης Γάζας και Δυτικής Όχθης υπό μια ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, και ανακοινώνοντας κυρώσεις για τους εξτρεμιστές της ισραηλινής ακροδεξιάς, συγκεκριμένα ότι θα πάψουν να δίνουν βίζες στους εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Νέα θηριωδία του Ισραήλ, με βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα
Η παρέμβαση της Κίνας με Σύνοδο των Αράβων ΥΠΕΞ στο Πεκίνο 

Στην κρίση που έχει ξεσπάσει σ η Κίνα αναμένεται να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως ηγέτιδα μαζί με τη Ρωσία του Παγκόσμιου Νότου αναλαμβάνοντας σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα και να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal Bin Farhan ανακοίνωσε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ότι η Κίνα θα είναι ο εναρκτήριος προορισμός για την αποστολή της Ισλαμικής Υπουργικής Επιτροπής που έχει στόχο να ασκήσει διεθνή πίεση με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι μετά την επίσκεψή της στην Κίνα, η επιτροπή θα επισκεφθεί πολλές πρωτεύουσες προκειμένου να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα που θα τονίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και θα διευκολύνει την είσοδο βοήθειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Πρέπει να αγωνιστούμε για να επιλύσουμε τάχιστα αυτήν την κρίση και να βάλουμε ένα τέλος στον πόλεμο που διεξάγεται κατά της Γάζας», δήλωσε ο πρίγκιπας Faisal.
Η έκτακτη κοινή αραβο-ισλαμική σύνοδος κορυφής εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο αναθέτει στους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ινδονησίας, της Νιγηρίας και της Παλαιστίνης να ξεκινήσουν άμεση διεθνή δράση εξ ονόματος όλων των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ισραηλινό ελικόπτερο γάζωσε πολίτες και όχι η Hamas στο Φεστιβάλ την 7η Οκτωβρίου - Διαψεύδει ο Netanyahu

Νέα στοιχεία από εγχώρια ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ένα ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων ενόπλων αλλά σκότωσε και τραυμάτισε Ισραηλινούς που συμμετείχαν σε φεστιβάλ κατά τη διάρκεια επίθεσης της Hamas κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι μια αναφορά των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ βασίστηκε σε έρευνα της αστυνομίας η οποία ανέκρινε ένοπλους της Hamas που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Η Haaretz ανέφερε ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο έφτασε στον χώρο του φεστιβάλ και άνοιξε πυρ εναντίον των ενόπλων αλλά και τραυμάτισε αρκετούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.
Σύμφωνα με την αναφορά, οι ένοπλοι της Hamas δεν είχαν προηγούμενη ενημέρωση για το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε κοντά στο Κιμπούτς Reim, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε επίσης ρεπορτάζ για την παρέμβαση ελικοπτέρων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην επίθεση που πραγματοποίησε η Hamas από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Η αστυνομία εντόπισε χάρτες στους νεκρούς ή αιχμάλωτους Παλαιστίνιους μαχητές με στοχευμένες τοποθεσίες, αλλά κανένας δεν περιελάμβανε ως τόπο επίθεσης τον χώρο του φεστιβάλ Nova.
Πιστεύεται ότι οι επιτιθέμενοι παρατήρησαν το φεστιβάλ ενώ χρησιμοποιούσαν αλεξίπτωτα πλαγιάς ή drones των οποίων ο προορισμός προσγείωσης ήταν το κοντινό κιμπούτς Re'im.
Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από το εύρημα ότι οι δράστες είχαν πλησιάσει τον χώρο του φεστιβάλ από έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο και όχι από την κατεύθυνση των συνόρων της Γάζας.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους 4.400 παρευρισκόμενους είχαν ήδη εγκαταλείψει το φεστιβάλ μέχρι τη στιγμή της επίθεσης, η οποία τελείωνε νωρίς λόγω των αναφορών για εκτόξευση ρουκετών.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επιτέθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στην Παλαιστινιακή Αρχή και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, μετά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία αρνήθηκε ότι η Hamas ήταν αυτή που διέπραξε τη σφαγή των παρευρισκομένων στο μουσικό φεστιβάλ στο κιμπούτς του Reim.
«Δεν αρκεί το γεγονός ότι για 44 ημέρες ο Abu Mazen αρνείται να καταδικάσει την τρομερή σφαγή, τώρα ο λαός του αρνείται αυτή τη σφαγή και ρίχνει την ευθύνη στο Ισραήλ.
Ο αρνητής του Ολοκαυτώματος Abu Mazen τώρα αρνείται επίσης τη σφαγή της Hamas-ISIS», είπε ο Netanyahu.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «την επόμενη μέρα που θα εξαλείψουμε τη Hamas, δεν θα επιτρέψουμε σε όποιον διευθύνει την πολιτική διοίκηση στη Γάζα να αρνηθεί την τρομοκρατία, να υποστηρίξει την τρομοκρατία, να πληρώσει για την τρομοκρατία και να εκπαιδεύσει τα παιδιά του για την τρομοκρατία και την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».
Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι ήταν πυρά από «ισραηλινό ελικόπτερο» που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 364 παρευρισκόμενων.
Το μήνυμα αναφέρει ότι ο ισχυρισμός αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Haaretz.
nova-festival-tragedy-20231118231055_1.webp
israel_rave_indycomp_news.avif
Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader από τους Huthi


Το Ισραήλ την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 καταδίκασε την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader από τους Huthi της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και επέρριψε την ευθύνη στο Ιράν, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση του Ιράν σε σκάφος που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.
Το σκάφος, που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία, κατασχέθηκε με εντολή του Ιράν από πολιτοφυλακές Huthi στην Υεμένη», ανέφερε η δήλωση.
Το γραφείο του πρωθυπουργού σημείωσε επίσης ότι αυτή η «επιθετική πράξη» θα επηρεάσει την ασφάλεια των παγκόσμιων θαλάσσιων διαδρομών.
Νωρίτερα σήμερα, αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μαχητές του κινήματος Ansar Allah που ελέγχει τη βόρεια Υεμένη συνέλαβαν το εμπορικό φορτηγό πλοίο Galaxy Leader στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο πετά στις Μπαχάμες , αλλά πιθανότατα ανήκει σε μια ισραηλινή εταιρεία.
Οι Huthi είπαν ότι το έκαναν αυτό ως ένδειξη υποστήριξης προς τις παλαιστινιακές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της επιχείρησης των IDF .
Το Sabereen News ανέφερε ότι στο πλοίο βρίσκονταν 22 μέλη του πληρώματος.
Το IDF δήλωσε αργότερα ότι το πλοίο που καταλήφθηκε δεν ήταν Ισραηλινό και ότι δεν υπήρχαν Εβραίοι πολίτες μεταξύ των μελών του πληρώματος του.
Την Κυριακή (19/11), οι Huthi προειδοποίησαν ότι θα επιτεθούν σε οποιοδήποτε πλοίο που ανήκει ή λειτουργεί από ισραηλινές εταιρείες και κάλεσαν άλλες χώρες να πάρουν τα μέλη του πληρώματος αυτών των πλοίων και να αποφύγουν τη μεταφορά εμπορευμάτων με αυτά τα πλοία ή να πλησιάσουν στη θάλασσα.
Ο ηγέτης της Ansar Allah Abdel Malik al-Houthi υποσχέθηκε την περασμένη Τρίτη 14/11  να «στοχοποιήσει ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ιδιαίτερα στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στα σύνορα με τα χωρικά ύδατα της Υεμένης».
Houthi rebels hijack 'Israeli' cargo ship, report says; Netanyahu: 'Iranian  attack ag
Παραπληροφόρηση του ισραηλινού στρατού για μεγάλο τούνελ της Hamas κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 ότι αποκάλυψε μια μεγάλη σήραγγα της Hamas κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa.
«Τα στρατεύματα αποκάλυψαν μια σήραγγα μήκους 55 μέτρων βάθους 10 μέτρων κάτω από το συγκρότημα του νοσοκομείου al-Shifa που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιδρομής στο νοσοκομείο, το Ισραήλ επέμενε ότι η Hamas εκμεταλλευόταν για να πραγματοποιεί επιθέσεις σήραγγες στο υπόγειο νοσοκομείο al-Shifa.
Ανέφερε επίσης ότι το υγειονομικό κέντρο ήταν κέντρο διοίκησης της Hamas και ορμητήριο για την διεξαγωγή επιθέσεων και παρουσίασε ένα σχετικό video.
Η Hamas ζήτησε επανειλημμένα τη σύσταση επιτροπής από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να ανατρέψει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ – κάτι που το Ισραήλ αρνήθηκε.
Παραπληροφόρηση του ισραηλινού στρατού για μεγάλο τούνελ της Hamas κάτω από το νοσοκομείο al-Shifa
Israel Hamas War, Al Shifa Hospital Raid: Bulldozers At Gaza Al Shifa  Hospital As Israel Search For Hamas Tunnels
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Το Ιράν επιχειρεί να διευρύνει το μέτωπο του πολέμου στο Ιράκ τη Συρία και τη Υεμένη

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 ότι «τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίας ασφάλειας εντοπίζουν μια αυξανόμενη τάση του Ιράν να εντείνει τις επιθέσεις τρομοκρατών εναντίον του Ισραήλ μέσω των ‘’πληρεξουσίων’’ στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη».
Πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε τα πράγματα και θα ξέρουμε πώς να ενεργήσουμε στον κατάλληλο χρόνο και τόπο και με την κατάλληλη ισχύ».
Ο υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι «ο πόλεμος είναι πολυμέτωπος παρόλο που η έντασή του επικεντρώνεται στη Γάζα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα βόρεια σύνορα, «από την αρχή του πολέμου, η Hezbollah έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, αλλά υφίσταται πολύ πιο σημαντικά χτυπήματα».
Στη Δυτική Όχθη, είπε ο Gallant, «υπάρχουν πολλές απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών που αποτρέπονται καθημερινά από τις υπηρεσίες ασφαλείας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και τη Shin Bet».

Εγκληματίας πολέμου διά νόμου: Θανατική ποινή για «τρομοκράτες» και άρνηση ιατρικής βοήθειας σε κρατούμενους


Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Ισραήλ θα συζητήσει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου την προώθηση του νομοσχεδίου για την επιβολή της θανατικής ποινής για τους τρομοκράτες.
Η πρόταση που υποβλήθηκε από τον MK Limor Son Har-Malech (Otzma Yehudit) εγκρίθηκε σε προκαταρκτική ανάγνωση του Μάρτιο παρά την αντίθεση του Γενικού Εισαγγελέα Gali Baharav-Miara.
Ανάμεσα στις οικογένειες των ομήρων υπάρχουν και εκείνοι που φοβούνται ότι η προώθηση του νόμου αυτή τη στιγμή μπορεί να θέσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ομήρων.
Η παράταξη Otzma Yehudit εξέδωσε ένα δελτίο τύπου πριν από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο, το οποίο ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir θα συμμετάσχει στην ακρόαση.
Ο Ben-Gvir έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι «αναμένει από όλα τα μέλη της Knesset να υποστηρίξουν αυτόν τον σημαντικό νόμο».
Το μεσημέρι, η επιτροπή να συζητήσει ένα άλλο νομοσχέδιο που απαγορεύει τις «υποστηρικτικές για τη ζωή» ιατρικές υπηρεσίες για κρατούμενους ασφαλείας, το οποίο προτάθηκε από τον Tzvika Foghel (Otzma Yehudit) και τον Sharren Haskel (κόμμα Εθνικής Ενότητας).
Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στις προηγούμενες συνόδους της Knesset και προετοιμάστηκε για ψηφοφορία σε πρώτη ανάγνωση, αλλά συνάντησε έντονη αντίθεση από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί η ιατρική κοινότητα σε ένα άτομο το δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη και επεσήμανε δυσκολίες στον ορισμό μίας θεραπείας ως «υποστηρικτικής της ζωής» σε αντίθεση με τη βασική θεραπεία.

Επικρίσεις Macron στον Netanyahu για υπερβολικά υψηλές απώλειες αμάχων» στην Γάζα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron επέκρινε άνευρα και ανούσια τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu για τις «υπερβολικά υψηλές απώλειες αμάχων» στην Γάζα.
Του υπενθύμισε την «απόλυτη ανάγκη διαχωρισμού των τρομοκρατών από τον πληθυσμό», κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής (19/11/2023), ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
Ο Macron είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmud Abbas κατά την οποία «καταδίκασε τις βιαιότητες που διαπράττονται κατά των παλαιστινίων πολιτών στην Δυτική Όχθη», σύμφωνα με την Γαλλική προεδρία.

To Ιράν καλεί το Ρωσία για ενεργότερη εμπλοκή στις ειρηνευτικές προσπάθειες για την κρίση στη Γάζα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian κάλεσε τη Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 τη Μόσχα να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov.
«Ο Hossein Amir Abdollahian δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποτραπούν οι εθνοτικές εκκαθαρίσεις και η αναγκαστική μετανάστευση κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Τόνισε την ανάγκη η Ρωσία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Lavrov και ο Amir Abdollahian συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση στη ζώνη της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός τόσο από την παλαιστινιακή όσο και από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και για βοήθεια αρωγής στον άμαχο πληθυσμό

Διπλωματικό θρίλερ με τους ομήρους - Κατάρ: Ελπίδες για συμφωνία, παραμένουν πρακτικά ζητήματα

Το Κατάρ είναι στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών που γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση πολλών ομήρων, πρώτα από όλα γυναικών και παιδιών. «Οι δυσκολίες για τη συμφωνία είναι απλά πρακτικές.
Έχει γίνει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Josep Borrell στην Ντόχα.
«Η συμφωνία είχε τα πάνω της και τα κάτω της τις τελευταίες εβδομάδες.
Αλλά είμαι πιο σίγουρος πως βρισκόμαστε αρκετά κοντά για την επίτευξη μιας συμφωνίας, με την οποία οι άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, δίχως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτό
Το Ισραήλ ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός ομήρων μπορεί να απελευθερωθεί από την Hamas «μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 ο Michael Herzog Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή This Week του τηλεοπτικού δικτύου ABC.
Δημοσίευμα της Washington Post (στισ 19/11) ανέφερε ότι μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Hamas, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έξι σελίδων σχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών και προβλέπει ότι θα υπάρξει εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να επαληθευτεί η παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.
Τουλάχιστον 50 όμηροι, γυναίκες και παιδιά, από τους 240 ομήρους που είχε πάρει η Hamas θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο.
Η Washington Post αναφέρει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Hamas υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.
Ωστόσο όπως δήλωσαν τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu όσο και αμερικανοί αξιωματούχοι η συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

To 70% των νέων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών απορρίπτει την στήριξη του Ισραήλ από τη κυβέρνηση Biden

Το 70% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών ηλικίας 18-34 ετών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με νέα παναμερικανική δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023.
Μόνο το 34% του συνόλου των ψηφοφόρων (και όλων των ηλικιών) εγκρίνει τους χειρισμούς του Biden στον πόλεμο Ισραήλ - Hamas, έναντι 56% που δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν.
Το 51% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε ότι εγκρίνει τους χειρισμούς του Biden στον πόλεμο, έναντι των ανεξάρτητων (59%) και των Ρεπουμπλικάνων (69%) που δήλωσαν ότι δεν εγκρίνουν.
Το 51% των Δημοκρατικών πιστεύει ομοίως ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ μακριά, έναντι 27% που λέει ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ είναι δικαιολογημένες.
Το 49% των Δημοκρατικών αντιτίθεται επιπλέον στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.
Biden's Thanksgiving disaster: New poll shows Trump BEATING Biden in 2024 -  after voters say they disapprove of his handling of Israel crisis and after  confused appearance at APEC | Daily Mail Online
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης