Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «κοράκια» των αγορών πάνω από την Αφρική - Οικονομικό χάος και χρεοκοπίες από Ζάμπια, Μοζαμβίκη και Νιγηρία λόγω του ακριβού δολαρίου - Αδυναμία ΔΝΤ

Τα «κοράκια» των αγορών πάνω από την Αφρική  - Οικονομικό χάος και χρεοκοπίες από Ζάμπια, Μοζαμβίκη και Νιγηρία λόγω του ακριβού δολαρίου - Αδυναμία ΔΝΤ
Στη Ζάμπια, τη Μοζαμβίκη και τη Νιγηρία, η αδυναμία πρόσβασης σε ξένη χρηματοδότηση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις εγχώριες εκδόσεις σε «ρηχές» αγορές, αυξάνοντας δραστικά το κόστος δανεισμού
Η ηγεμονία των ΗΠΑ στο χρηματοπιστωτικό τομέα οδηγεί τις χώρες της Αφρικής σε οικονομικό χάος το οποίο διεθνείς οικονομικοί θεσμοί όπως το ΔΝΤ με τα πακέτα βοήθειας που προσφέρει δεν μπορούν να ανακόψουν.
Η άνοδος των επιτοκίων και η τεχνητή συγκράτηση της ισοτιμίας του δολαρίου από τις Federal Reserve σε συνδυασμό με τις «αρπακτικές» επενδυτικές στρατηγικές των μεγάλων παικτών στην αφορά χρέους που καθοδηγούνται από τα αμερικανικά συμφέροντα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση πολλών οικονομιών της μαύρης ηπείρου.
Αυτό στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομίας που χαρακτηρίζεται από ένα «βουνό» χρέους και οδηγείται σταδιακά προς την ύφεση μόνο καλά νέα δεν προμηνύεται – οι κοινωνικές εκρήξεις σε αυτές τις χώρες που θα δημιουργηθούν από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας αναμένεται να φέρουν στη Γηραιά Ήπειρο μεταναστευτικά ρεύματα εκατομμυρίων ατόμων.
Μόνο στη Νιγηρία ο πληθυσμός ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, όσο περίπου ο πληθυσμός της Ευρώπης.
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις αγωνίζονται για να διατηρήσουν αποθεματικά σε δολάρια και αυτό έχει κάνει τα «κοράκια» της αγοράς χρέους να στραφούν στα μελλοντικά.. πτώματα
Εν μέσω μιας αυξανόμενης έλλειψης σκληρού νομίσματος στην ήπειρο, οι κυβερνήσεις στρέφονται σε συναλλαγματικά swaps, υποτιμήσεις νομισμάτων, συναλλαγματικούς ελέγχους εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Μέση Ανατολή για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών τους.
Οι επενδυτές ή αλλίως.. τα αρπακτικά ανταμείβουν τα κράτη των οποίων οι προσπάθειες να ενισχύσουν σε δολάρια αποδίδουν.
Αλλά τιμωρούν εκείνους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νόμισμα που χρειάζονται για να επενδύσουν και να επαναπατρίσουν τις αποδόσεις
Οι επενδυτές που στοχεύουν στο να διατηρήσουν σταθερή τη προσφορά δολαρίων στη διεθνή αγορά ανταμείβουν τις αγορές που τους προσφέρουν κέρδη – δηλαδή χρεώνονται σε ένα νόμισμα το οποίο είναι ολοένα και ακριβότερο και αυτοκαταστρεφόμενα αδυνατούν να εξυπηρεούν τις οφειλές τους - και απομακρύνονται από χώρες χωρίς επαρκή αποθέματα για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών ή της αποπληρωμής του χρέους.
Sovereign debt in Africa: large interest rate differences across creditors  | Kiel Institute
Sovereign debt in Africa: large interest rate differences across creditors  | Kiel Institute

Τα αφρικανικά νομίσματα έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, με περίπου δώδεκα υποχωρούν τουλάχιστον 15% έναντι του δολαρίου.
«Η διακράτηση δολαρίων είναι μέρος της επενδυτικής πρότασης», δήλωσε ο Benedict Craven, διευθυντής κινδύνου χώρας στο Economist Intelligence Unit.
«Θα μπορούν οι επενδυτές να συναλλάσσονται χρησιμοποιώντας συνάλλαγμα από επίσημες πηγές;
Θα μπορούν να εκπατριστούν τα μερίδια τους στο εξωτερικό.
Αυτά τα ερωτήματα καθορίζουν πού πηγαίνουν οι επενδύσεις»
Η συμπίεση του δολαρίου εμφανίστηκε πιο προφανώς στα τοπικά νομίσματα.
Οι εκδότες ευρωομολόγων αναγκάζονται να σώοσυν αρνητικές προοπτικές φέτος για την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και την Αγκόλα.
Οι φθίνουσες εισροές κεφαλαίων έχουν επίσης οδηγήσει το σελίνι της Κένυας και την κουάτσα της Ζάμπιας να αποδυναμώνονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Η πρώτη έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους σε δολάρια που λήγουν το επόμενο έτος, ενώ η δεύτερη έχει αθετήσει τα ευρωομόλογα της.
Τα ομόλογα σε δολάρια της Κένυας προκάλεσαν απώλειες 2,1% στους επενδυτές από τις αρχές Ιουλίου, όταν τα επιτόκια του αμερικανικού Δημοσίου άρχισαν να αυξάνονται καθώς επικρατούσε η το αφήγημα στις κεντρικές τράπεζες «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Ναϊρόμπι έχει υποχωρήσει 32% έως το 2023, τη μεγαλύτερη από τις 92 παγκόσμιες αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg, ενώ το σελίνι υποχώρησε 19%.
Nigeria raises rates by 150 basis points as inflation surges | Capital  Economics
Στη Ζάμπια, τη Μοζαμβίκη και τη Νιγηρία, η αδυναμία πρόσβασης σε ξένη χρηματοδότηση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις εγχώριες εκδόσεις σε ''ρηχές'' αγορές, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Οι αφρικανικές χώρες έχουν αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίων από τον Απρίλιο του 2022.
Το μακροχρόνιο ομόλογο σε νάιρα της Νιγηρίας διαπραγματεύεται με απόδοση ρεκόρ 18%.
Ωστόσο, οι υψηλότερες εγχώριες αποδόσεις δεν προσελκύουν ξένους αγοραστές, οι οποίοι ανησυχούν για την υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων και τις δυσκολίες στον επαναπατρισμό των αποδόσεων. Στη Ζάμπια, για παράδειγμα, το εξωτερικό χρέος μειώθηκε από 29% στα τέλη του 2021 σε περίπου 22% επί του παρόντος, εν μέρει λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης καθώς και λόγω ζητημάτων ρευστότητας.

Διάσωση από το ΔΝΤ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ενεργοποιηθεί παρέμβαση του ΔΝΤ.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη χρηματοδότηση στην Κένυα κατά 938 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της, ενόψει της λήξης του ευρωομολόγου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.
Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των χαρτονομισμάτων του 2024 να πέφτουν σχεδόν 200 μονάδες βάσης σε τέσσερις ημέρες έως την Παρασκευή 17/11 — αν και παραμένουν πολύ πάνω από το 14%. 
«Η γενική αντίληψη είναι ότι όταν μια χώρα διαπραγματεύεται πάνω από 10% σε αποδόσεις σε δολάρια δεν είναι σε θέση να εκδώσει χρέος σε δολάρια», δήλωσε ο Lars Krabbe, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Coeli Frontier Markets AB.
«Αυτό φυσικά δεν είναι καλό για το γενικό επενδυτικό περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του χρέους σε αυτές τις χώρες και τις κάνει να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους, όπως τα δάνεια του ΔΝΤ», είπε.
Ramaphosa government faces calls to tap foreign exchange gains to ease debt  burden
Angola Is Accelerating Plans to Pay Down Its Debt After Oil Boon - Bloomberg
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με λιγότερο πιεστικές συναλλαγματικές ανάγκες γίνονται πιο ελκυστικές για τα «κοράκια».
«Οι χώρες με λιγότερο τιμωρητικά ποσά δανείων σε δολάρια και αποπληρωμές ομολόγων και μεγάλα αποθέματα συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι πιο ελκυστικές», δήλωσε ο David Omojomolo, οικονομολόγος της Αφρικής στην Capital Economics.
«Και πολύ περισσότερο εκείνα που έχουν ήδη κάνει μεγάλες προσαρμογές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες»
Η Αίγυπτος είναι μία.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup Inc. ήταν οι τελευταίοι που επένδυσε στο χρέος σε δολάρια της Βόρειας Αφρικής, καθώς οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται και η κυβέρνηση φαίνεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το ΔΝΤ.
Η κεντρική τράπεζα της χώαράς είναι κοντά στο να εξασφαλίσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες καταθέσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε το πρακτορείο al-Borsa τον περασμένο μήνα.
Τα ευρωομόλογα της Αιγύπτου έδωσαν στους επενδυτές αποδόσεις 8,7% το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε όρους δολαρίου, σε σύγκριση με μια απώλεια 1,7% για το μέσο δείκτη ομολόγων  αναπτυσσόμενων χωρών του Bloomberg.
Για τον Kaan Nazli, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman Asset Management, οι επενδυτές είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα σε κρατικούς εκδότες που είχαν καλύτερη πρόσβαση στο εγγενείς πηγές χρηματοδότησης, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Σενεγάλη.
«Η Ακτή Ελεφαντοστού, για παράδειγμα, μπόρεσε να βασιστεί σε μικτές χρηματοδοτικές συμφωνίες με λογικό κόστος τον περασμένο χρόνο», είπε.
Το κράτος της Δυτικής Αφρικής εξασφάλισε επίσης δάνειο από το ΔΝΤ, ενώ το νόμισμά του, το φράγκο CFA, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, αφήνοντάς το λιγότερο εκτεθειμένο σε διακυμάνσεις.
Η Σενεγάλη προσελκύει επενδύσεις σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση «πράσινων επενδύσεων».
Οι απώλειες τόσο στα ευρωομόλογα της Σενεγάλης όσο και στα ευρωομόλογα της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν λιγότερο σοβαρές από της Κένυας και μικρότερες από τον μέσο όρο από τον Ιούλιο. Από μήνα έως σήμερα, η απόδοσή τους έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες.

Κοινωνική κρίση και μεταναστευτικές ροές

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη δολαρίου βλάπτει επίσης τους καταναλωτές και τις τοπικές επιχειρήσεις καθώς το κόστος των εισαγωγών εκτινάσσεται στα ύψη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και ενεργοποιώντας τη δυναμική μιας πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης.
Στη Νιγηρία, οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης έχουν τριπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο.
Ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές της Ζιμπάμπουε, η OK Zimbabwe, δήλωσε ότι οι όγκοι πωλήσεων είναι τώρα κάτω από το νεκρό σημείο λόγω του αυξανόμενου κόστους και της συναλλαγματικής ισοτιμίας που οδήγησε τους πελάτες στην «μαύρη αγορά».
Και στο Μαλάουι, η τιμή του καλαμποκιού, που αποτελεί βασικό είδος διατροφής, έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε πολλά εάν δεν έχετε ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο αποθεμάτων σε δολάρια», δήλωσε ο Sonu Varghese, της Carson Group. «Για τους επενδυτές, ο κίνδυνος αυτές οι χώρες να παραμείνουν στα πρόθυρα της κρίσης δεν έχει εκλείψει».

Το ντόμινο της κρίσης χρέους έχει ξεκινήσει στην Αφρική, να δούμε εάν θα μεταδοθεί στη Δύση και στον αδύναμο κρίκο που είναι η Ευρωζώνη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης