Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τελική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα γίνει με κινέζικο δράκο

Η τελική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα γίνει με κινέζικο δράκο
Η Ρωσία σπάνια κάνει εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά το συγκεκριμένο όπλο από την Κίνα έχει ξεχωριστή σημασία και χρησιμότητα
Σχετικά Άρθρα
Στις 11 Νοεμβρίου 2023 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε το αρχηγείο της Ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Rostov-on-Don όπου, μεταξύ άλλων συζητήσεων και αξιολογήσεων για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της Ουκρανίας, επιθεώρησε ένα όχημα παντός εδάφους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Putin εξέτασε προσεκτικά τα «νέα μοντέλα στρατιωτικού εξοπλισμού» ενώ έλαβε εκθέσεις για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Την προσοχή του Ρώσου ηγέτη, παρουσία του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, κέντρισαν τα κινεζικά οχήματα παντός εδάφους Desertcross 1000-3 από την Odes Industry.
Με έδρα το Shandong της Κίνας, η Odes Industry Co., Ltd, έχει αφήσει παγκόσμιο αποτύπωμα με 30ετή παρουσία ως κορυφαίος κατασκευαστής κινητήρων και ηλεκτρικών οχημάτων.
atv.jpg

Η σημασία των οχημάτων παντός εδάφους

Μπορεί η Ουκρανία να προμηθεύεται από τη Δύση άρματα μάχης, όπλα, πυραύλους cruise και HIMARS αλλά τα οχήματα παντός εδάφους που παίρνει η Ρωσία από την Κίνα έχουν ξεχωριστή σημασία.
Η Ρωσία και άρματα μάχης διαθέτει σε μεγάλη ποσότητα και μάλιστα σύγχρονα και MLRS διαθέτει και το οπλοστάσιό της είναι γεμάτο με κάθε είδους πυραύλους cruise.
Αυτό που της έλειπε μέχρι στιγμής ήταν η επαρκής κινητικότητα για όλο το χρόνο, παντός εδάφους.
Τα τανκς, τα πυροβόλα και τα MLRS βαλτώνουν σε βρεγμένο έδαφος και βαθιά λάσπη αλλά τα ATV όχι.
Η κίνηση των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού είναι εύκολο να εντοπιστεί με τη χρήση δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά τα ATV – αυτοί οι κινέζικοι δράκοι - είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν το στίγμα τους.
Καθώς η προμήθεια δυτικών όπλων σταματά σταδιακά, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μείνουν χωρίς εξοπλισμό.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα μείνουν και χωρίς στρατιώτες, καθώς η δεξαμενή της μαζικής επιστράτευσης έχει κλείσει.
Τα μέτωπα της μάχης θα σταθεροποιηθούν και οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν τις αμυντικές τους γραμμές και θα καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε πόλεμο χαρακωμάτων.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η σημασία των ATV υπερτονίζεται.
Μέσω της γρήγορης μεταφοράς πυρομαχικών και προσωπικού σε ευάλωτες θέσεις και της ταχείας εκκένωσης των τραυματιών, θα προσδώσουν σταθερότητα στις μονάδες που αναπτύσσονται κατά μήκος του μετώπου της μάχης.

Το νεύμα του Putin

Η Ρωσία είναι αντίθετη στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού από το εξωτερικό, αλλά από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησής της (SMO) στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση, έχει επιδείξει ευελιξία.
Η εισαγωγή του drone kamikaze Shahid 131 ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Είναι προφανές ότι η εισαγωγή του ρωσικού οχήματος αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος γνωρίζει άριστα τι χρειάζεται ο στρατός του.
Ο Putin δεν επισκέφτηκε το Rostov-on-don ως λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού!

putin_dragon.jpg
Desertcross 1000-3

Το Desertcross 1000-3 ATV είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις περιπολίας και αναγνώρισης, επιδρομές και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και για μεταφορά υλικού σε δύσκολες οδικές και εδαφικές συνθήκες.
Το όχημα, που έχει απόβαρο 1050 κιλά, μπορεί να μεταφέρει φορτίο 550 κιλών ενώ επιπλέον δύναται να ρυμουλκήσει βάρος 300 κιλών.
Η ικανότητα μεταφοράς φορτίου του ATV είναι 50% μεγαλύτερη από αυτή του oχήματος παντός εδάφους, AM1 που αναπτύχθηκε στη Ρωσία για τις ειδικές δυνάμεις, αναφέρουν οι Eurasian Times.
Το AM1 έχει διαμορφωθεί για να μεταφέρει και να τοποθετεί όπλα, όχι για να μεταφέρει φορτίο.
Μπορεί, ωστόσο, να σύρει ένα τρέιλερ βάρους έως 500 κιλών.
Διαθέτει ειδική σχάρα για την τοποθέτηση του AK-74, εκτοξευτή χειροβομβίδων και όπλο ελεύθερου σκοπευτή.
Χωρίς προστατευτική καμπίνα από τις καιρικές συνθήκες, το ανοιχτό όχημα δεν είναι κατάλληλο για χειμερινές λειτουργίες.
atv_2.JPG

Οι ρωσικές δυνάμεις  χρησιμοποιούν Desertcross στην Kherson

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει επιχειρησιακά 537 οχήματα Desertcross στην Ουκρανία.
Ο στρατιωτικός ανταποκριτής Alexander Kots δημοσίευσε πρόσφατα εικόνες από ρωσικά στρατεύματα στην κατεύθυνση Kherson που χρησιμοποιούν τους κινεζικούς δράκους.
Η Ρωσία έχει παραγγείλει 1590 προσαρμοσμένες μονάδες του οχήματος.
Από αυτές, οι 500 μονάδες πρόκειται να παραδοθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και οι 1090 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η προσαρμοσμένη παραλλαγή που παρήγγειλε η Ρωσία είναι με κλειστή καμπίνα που διαθέτει εσωτερική θέρμανση, μπροστινό προφυλακτήρα με ενισχυτή και ελαστικούς προφυλακτήρες.
Η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην προμήθεια 2127 ATV από την Κίνα για στρατιωτική χρήση στη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2022 θα ήταν πολύ πιο σκληρή από ό,τι είναι τώρα.
Πριν από ένα χρόνο, η ηγεσία των ΗΠΑ εξακολουθούσε να τρέφει αυταπάτες περί ρωσικής συνθηκολόγησης.
Το καλύτερο που μπορούσε να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ήταν να αποκαλέσει αξιολύπητα τον Κινέζο ομόλογό Xi Jinping δικτάτορα.
putin_xi_2.JPG

Είναι αμφίβολο ότι η Ρωσία αποκτά τα ATV μόνο για να σταθεροποιήσει το μέτωπο της μάχης στην Ουκρανία.
Αν και αυτός μπορεί να είναι ο αρχικός στόχος, η μακροπρόθεσμη πρόθεση είναι πιο πιθανό να είναι ακόμη πιο σημαντική.
Η Ρωσία μπορεί τελικά να αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις καλά εκπαιδευμένες και ξεκούραστες εφεδρείες της για να επανασχεδιάσει τα σύνορά της με την Ουκρανία με τρόπο που ελαχιστοποιεί την απειλή ενός μακροχρόνιου πολέμου φθοράς.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης