Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες κάλπες στην Αργεντινή, με τον πληθωρισμό στο 143% - Κρίνουν στροφή προς τα δεξιά και τον φιλελευθερισμό

Κρίσιμες κάλπες στην Αργεντινή, με τον πληθωρισμό στο 143% - Κρίνουν στροφή προς τα δεξιά και τον φιλελευθερισμό
Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι
Σχετικά Άρθρα
Περίπου 35 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αργεντινή προσέρχονται την Κυριακή 19/11 στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου τους που θα κρίνουν αν η μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής θα πραγματοποιήσει στροφή προς τα δεξιά.
Εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης, η αναμέτρηση ανάμεσα στον κεντροαριστερό υπουργό Οικονομίας Sergio Massa της περονιστικής κυβέρνησης και τον φιλελεύθερο υποψήφιο Javier Milei προβλέπεται εξαιρετικά αμφίρροπη βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) και κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος).
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας 20/11.

Javier Milei: Με σημαία  το δολάριο και τον ακραίο φιλελευθερισμό

Ο ένας υποψήφιος είναι ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχο-καπιταλιστής» Javier Milei ο οποίος υπόσχεται ριζική αλλαγή.
Με σημαία του τον ακραίο φιλελευθερισμό, στα όρια της ακροδεξιάς κατά τους επικριτές του, ο Milei υπόσχεται να περάσει από «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες, να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις και να δολαριοποιήσει την οικονομία.
Στον πρώτο γύρο ο Milei είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση με το 29,98% των ψήφων, επίδοση εντυπωσιακή για νεοεισελθόντα στην πολιτική — στην οποία δεν έχει κλείσει ούτε δυο χρόνια.
Ο υποψήφιος εξασφάλισε ενόψει δεύτερου γύρου την υποστήριξη της «κλασικής» δεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Mauricio Macri.
Ο Milei θέλει να εισαγάγει το αμερικανικό δολάριο ως νόμιμο χρήμα της Αργεντινής και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και πολλά υπουργεία.
«Κανένας τόσο εξτρεμιστής στα οικονομικά ζητήματα δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος χώρας της Νότιας Αμερικής», δήλωσε ο οικονομολόγος Mark Wisebrot του ερευνητικού ινστιτούτου των ΗΠΑ Center for Economic and Policy Research.
«Οι εξτρεμιστικές του απόψεις και αξίες ξεπερνούν κατά πολύ την μακροοικονομική πολιτική --μετά δυσκολίας αναγνωρίζει οποιονδήποτε θεμιτό ρόλο για την κυβέρνηση σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές πολιτικές, τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν απαραίτητες για μια δημοκρατική, ανθρώπινη και σταθερή κοινωνία», σημείωσε ο Wisebrot.
Το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του Milei είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νεαρούς ψηφοφόρους.
Πολλοί από αυτούς έχουν γνωρίσει στη ζωή τους μόνον μια συνεχή κατάσταση κρίσης, είναι απογοητευμένοι με το πολιτικό κατεστημένο και θέλουν μια νέα αρχή.

Sergio Massa: Δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον υπεριπληθωρισμό αλλά επελέγη στον πρώτο γύρο από τους ψηφοφόρους

Ο έτερος υποψήφιος είναι ο κυβερνητικός υποψήφιος Sergio Masa, που αν εκλεγεί, αναμένεται ότι θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική μαζικών κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία και των εκτεταμένων κοινωνικών προγραμμάτων.
Ο Sergio Massa, υπουργός Οικονομίας τους τελευταίες 16 μήνες, δεν έχει καταφέρει να φρενάρει τον πληθωρισμό που σε ετήσια βάση έκλεισε τον Οκτώβριο στο 143%.
Ούτε και τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής, που επισήμως βρίσκεται στην ισοτιμία 365:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, επίπεδο που αγορές και αναλυτές θεωρούν υπερτιμημένο.
Ο Massa έχει πάρει αποστάσεις του από τον τρόπο που κυβερνήθηκε η χώρα από το 2019, δηλαδή προτού ενταχθεί ο ίδιος στο κυβερνητικό σχήμα, και προσπάθησε να πείσει ότι προσεχώς η τάση θα αντιστραφεί.
Και παρότι ο κεντρώος πολιτικός είναι μέλος μιας περονιστικής κυβέρνησης, που αποδοκιμάζεται από τους ψηφοφόρους με ποσοστά 81%, ο Massa ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου, με το 36,68% των ψήφων.

www/bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης