Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει ότι δεν θα επιβιώσει - Προειδοποιούν οι Τούρκοι: Τελειώνει ο Zelensky - Όλεθρος από τα Lancet

Σοκ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει ότι δεν θα επιβιώσει - Προειδοποιούν οι Τούρκοι: Τελειώνει ο Zelensky - Όλεθρος από τα Lancet
Ο Mikhail Podolyak σύμβουλος του Zelensky ήταν ξεκάθαρος… η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα απέναντι στην Ρωσία…
(upd 33) Η Δύση χρειάστηκε 18 μήνες για να αναγνωρίσει την ήττα της Ουκρανίας και την νίκη της Ρωσίας….
Ωστόσο η νίκη της Ρωσίας είναι εντυπωσιακή όχι γιατί κέρδισε στρατιωτικά, αυτό ήταν αυτονόητη εξέλιξη αλλά γιατί η Ρωσία κατάφερε να αντιμετωπίσει όλη την Δύση πολιτικά και οικονομικά και κέρδισε σε όλα τα πεδία, παρότι όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του το πρωι της Κυριακής 19/11 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο Dmitri Peskov, κινδύνευσε με κατάρρευση όταν η Δύση της επέβαλε μπαράζ κυρώσεων.
Οι κινήσεις του προέδρου Putin κατάφεραν να αντιστρέψουν τα δεδομένα και πλέον η Δύση αναγνωρίζει τον ρώσο Πρόεδρο ως μετρ της οικονομίας, της στρατηγικής και της διπλωματίας.
Ο Mikhail Podolyak σύμβουλος του Zelensky ήταν ξεκάθαρος… η Ουκρανία δεν θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα απέναντι στην Ρωσία…
Και εδώ γεννάται το ερώτημα η καταστροφή της Ουκρανίας, οι 400.000 νεκροί και τραυματίες τελικά ήταν μια ματαιότητα;
Εν τω μεταξύ Τούρκοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να μείνει πολύ στην εξουσία και βλέπουν τους επόμενους μήνες μεγάλες αλλαγές…
Στο στρατιωτικό πεδίο, η νίκη των ρώσων είναι καθολική... ωστόσο και οι Ουκρανοί μάχονται γενναία σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην πόλη Avdiivka όπου οι Ρώσοι την έχουν περικυκλώσει αλλά έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες ειδικά σε οχήματα μάχης, τεθωρακισμένα, ενώ η τελευταία απογραφή απωλειών σε ζωές στρατιωτών, έρχεται από το Krasny Liman, όπου οι μονάδες Κέντρου Μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εξουδετέρωσαν περισσότερα από 20 πληρώματα πυροβολικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κέντρου Τύπου της ομάδας, Alexander Savchuk, προσθέτοντας ότι το βομβαρδιστικό αεροσκάφος της ομάδας έπληξε επίσης δύο θέσεις διοίκησης και παρατήρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο δασαρχείο Serebryanskoye....
Παράλληλα συνεχίζεται και το λουτρό αίματος για τους αποκαρδιωμένους Ουκρανούς και ενδεικτικό είναι ότι σε μόλις 24 ώρες έχασαν 385 στρατιώτες στο Donetsk και στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk...
Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι τα ρωσικά drones Lancet έχουν εξελιχθεί σε μία πραγματική μάστιγα για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU).   

Νέες μεγάλες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές των Ουκρανών – Χτυπήθηκαν κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο 

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 17ης προς 18η Νοεμβρίου.
Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στις 18 Νοεμβρίου ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 29 από τα 38 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131/136 που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία πάνω από πολλές απροσδιόριστες περιφέρειες
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι τα ρωσικά Shaheds έπληξαν μια εγκατάσταση ενεργειακής υποδομής και ένα διοικητικό κτίριο στην περιφέρεια της Οδησσού
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μια αποθήκη πετρελαίου στο Altestove, στην περιφέρεια της Οδησσού, στο αεροδρόμιο Starokostyantyniv στην περιφέρεια Khmelnytskyi και στην πόλη του Κιέβου….
Με βάση αναφορές στο Κίεβο χτυπήθηκαν κρίσιμες υποδομές και η
μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε κατασβέστηκε...
Στρατιωτικές πηγές των Ουκρανών αναφέρουν ότι μια κρίσιμη υποδομή υπέστη μεγάλη καταστροφή.

Mikhail Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία δεν θα αντέξει για πολύ καιρό απέναντι στην Ρωσία

Ο Mikhail Podolyak σύμβουλος του γραφείου του Zelensky σε συνέντευξή του στο ουκρανικό Channel 24, αμφισβήτησε την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί μακροπρόθεσμα στη Ρωσία.
Η Ρωσία, συνεχίζει να ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά για τον πόλεμο.
«Έχουμε τουλάχιστον μία πιθανότητα να επιβιώσουμε σε μια ιστορική προοπτική 10 ή 15 ετών;» — αναρωτήθηκε ο Mikhail Podolyak
Σύμφωνα με τον Mikhail Podolyak, η «επιτυχία» - δεν υπάρχει καμία επιτυχία των Ουκρανών στο μέτωπο - των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο εξαρτάται από τρεις πτυχές: την ισορροπία των πόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την ποσότητα των όπλων και από τις δύο πλευρές και τον χρόνο κατά τον οποίο μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα στο πεδίο της μάχης.
Προκειμένου να εξουδετερωθεί το πλεονέκτημα της Ρωσίας, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η ποσότητα των πόρων της, είπε ο Podolyak.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία έχει πολύ λιγότερους πόρους», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για 5 μήνες επιχείρησαν επιθετικές ενέργειες ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με Δυτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο από τις 4 Ιουνίου, ο Ουκρανικός έχει χάσει πάνω από 90.000 στρατιώτες, 557 άρματα μάχης και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.
Η ουκρανική αντεπίθεση στην πραγματικότητα απέτυχε.

T24 (Τουρκικό μέσο): Η Δύση θα προσπαθήσει να απομακρύνει τον Zelensky, φέρνοντας τη νίκη της Ρωσίας πιο κοντά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να εκδιώξουν τον Vladimir Zelensky, ο οποίος αγνοεί τις δυτικές υποδείξεις για σύναψη ειρήνης, προκαλώντας εσωτερική πολιτική κρίση στην Ουκρανία και φέρνοντας έτσι τη νίκη της Ρωσίας πιο κοντά, γράφει σχετικά σε άρθρο του ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Hakan Aksay για το τουρκικό μέσο ενημέρωσης Τ24.
«Ενώ σε ορισμένους κύκλους οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένα σημαντικό μέρος των χωρών της ΕΕ κυριαρχεί η άποψη ότι δεν μπορούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά για πολύ καιρό, πρόσφατα, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραηλινών, τα κράτη αυτά απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Ουκρανία.
Η Δύση μπορεί να εγκαταλείψει τον ασυμβίβαστο Vladimir Zelensky»
Ελλείψει εκλογών, μπορεί να γίνει πραξικόπημα ή διαφόρων ειδών πιέσεις και εκβιασμοί, με αποτέλεσμα να πέσει ο Vladimir Zelensky και να αντικατασταθεί από τον ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny ή τον πρώην σύμβουλος του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Alexey Arestovich».
Σύμφωνα με τον Hakan Aksay, η σκληρή θέση του Zelensky, ο οποίος θέλει να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του Zaluzhny για την αδυναμία νίκης στο πεδίο της μάχης, καθώς και με την έκκληση του Anders Fogh Rasmussen πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να αποδεχθεί απώλεια εδαφών με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ…
Να σημειωθεί ότι ο Alexey Arestovich αντιμετώπισε θετικά τις προτάσεις του Anders Fogh Rasmussen.
Επίσης, σύμφωνα με τον Hakan Aksay, η κατάσταση του Zelensky επιδεινώνεται από την έλλειψη επιτυχίας στην αντεπίθεση και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ουκρανία λόγω του επερχόμενου χειμώνα και των σχεδιαζόμενων ρωσικών επιθέσεων»
Όπως και να έχει, εάν οι παράγοντες που περιγράφονται οδηγήσουν στην απώλεια του ελέγχου της κατάστασης από τη διοίκηση του Κιέβου, θα προκύψει πολιτική κρίση στην Ουκρανία και θα αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα νίκης της Ρωσίας» δήλωσε ο Hakan Aksay.
Ο Zelensky είχε δηλώσει ότι θεωρεί ακατάλληλη τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία…
Ταυτόχρονα, η ουκρανική «Strana.ua» έχει εστιάσει στις εντάσεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και για τη διάδοση στους πολιτικούς κύκλους της εκδοχής ότι ο Ανώτατος Διοικητής της Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ο Valery Zaluzhny μπορεί να αποτελέσει πολιτικό αντίπαλο δέος στον Zelensky και να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας.

Florian Philippot (Γάλλος Πολιτικός): Η Δύση χρειάστηκε 18 μήνες για να κατανοήσει ότι η Ουκρανία ηττήθηκε και η Ρωσία κέρδισε

Η παγκόσμια κοινή γνώμη χρειάστηκε 18 μήνες για να συνειδητοποιήσει την επιτυχία της Ρωσίας, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο ηγέτης του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot.
Ο Γάλλος πολιτικός σχολίασε το πρόσφατο άρθρο της αμερικανικής φημερίδας Wall Street Journal με τον δυνατό τίτλο «Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στη μαγική σκέψη για την ήττα της Ρωσίας».
«Δεκαοκτώ μήνες ψεμάτων και προπαγάνδας για να καταλήξουμε σε αυτό», έγραψε ο Florian Philippot.
Ο πολιτικός σημείωσε ότι ακόμη και ένα τόσο έγκριτο δυτικό έντυπο όπως η Wall Street Journal έχει «γυρίσει την πλάτη» στην Ουκρανία και ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων και δισεκατομμυρίων στον Zelensky ώστε να σταματήσει το «μακελειό».

Καυστικός Medvedev: Ο χρόνος τελειώνει, ο γερο - Biden ψάχνει για την έξοδο


Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev σχολιάζει με καυστικό τρόπο το άρθρο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην Washington Post στο οποίο εκτιμά ότι μέσα από τη μεγάλη τραγωδία μπορεί να υπάρξει πρόοδος.
Ο Medvedev αναφέρεται σε έναν γερο – Biden που ο χρόνος του τελειώνει και ψάχνει απεγνωσμένα την έξοδο.

Η ανάρτηση Medvedev στο X:

Από μεγάλη τραγωδία και αναταραχή, μπορεί να υπάρξει τεράστια πρόοδος.
Κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτό το μέλλον είναι πρόοδος που κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιο ασφαλείς», έγραψε ο Biden.
Αυτό δεν είναι ούτε φροϋδικό ολίσθημα, ούτε καν διφορούμενη παρόρμηση που προέρχεται από έναν γέρο.
Αυτή είναι η ουσία του αμερικανικού δόγματος ασφάλειας, δηλαδή η «επένδυση» στη δική του στρατιωτική βιομηχανία και σε πολέμους σε άλλες ηπείρους».
Άλλοι, σίγουρα, δεν έχουν σημασία.
«Γι’ αυτό η δέσμευσή μας στην Ουκρανία σήμερα είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια», σημειώνει.
Χρήματα+αίμα=καλή επένδυση. Πόσο αμερικάνικο. Κανένα σχόλιο.
Το κοινό χειροκροτεί.
Ο Biden προσπαθεί να βρει τον προσανατολισμό του, απλώνει το χέρι στο κενό, ψάχνει για έξοδο.
Η αυλαία πέφτει.

Galeotti (Βρετανός αναλυτής) στους Times: Τέλος η αντεπίθεση – Ο ουκρανικός στρατός εξαντλήθηκε

Η ουκρανική αντεπίθεση έχει εξαντληθεί και η λεγόμενη περίοδος της λάσπης δεν θα αφήσει το Κίεβο να σημειώσει καμία επιτυχία μέχρι την επόμενη άνοιξη, έγραψε ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Mark Galeotti σε άρθρο του για τους Times.
Τα εξαντλημένα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να ελαχιστοποιηθούν, πιστεύει ο αναλυτής.
Ο Galeotti υπενθύμισε σχετικά ότι οι δυτικές προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής όπλων υστερούν σε σχέση με τις απαιτήσεις του Κιέβου, με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Boris Pistorius να παραδέχεται ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο της να παράσχει στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο οβίδες και πυραύλους μέχρι τον Μάρτιο του 2024

Atlantico: Η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίσει την διαφθορά πριν ενταχθεί στην ΕΕ… όχι όπως η Ελλάδα…

Η ΕΕ πρέπει να περιμένει έως ότου αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η διαφθορά στην Ουκρανία προτού διαπραγματευτεί την είσοδό της στην Ένωση, επισήμανε Samuel Furfari πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών σε άρθρο του για το Atlantico.
Ως ιστορική αναλογία, ο Furfari ανέφερε την εμπειρία της ένταξης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, και στις δύο περιπτώσεις, οι αποφάσεις για την ένταξη ελήφθησαν βιαστικά προκειμένου να λυθούν τα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, το επίπεδο της διαφθοράς δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν τα διατεθέντα κονδύλια για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.
«Γνωρίζουμε ότι η διαφθορά στην Ουκρανία δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα και που εξακολουθεί να κρύβεται στην Κύπρο.
Δεν θα ήταν πιο συνετό να περιμένουμε μέχρι να εξαλειφθεί η διαφθορά πριν υποκύψουμε στον συναισθηματισμό και ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις;
Τα δύο παραδείγματα Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο», έγραψε ο Samuel Furfari.
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι για να ενταχθεί στην ΕΕ, η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης να τερματίσει τη σύγκρουση, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει το «αδιέξοδο», το οποίο έχει αναγνωρίσει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
«Υπάρχει λόγος να μην είμαστε αισιόδοξοι για την επερχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», κατέληξε ο Samuel Furfari…
Όπως ανέφερε το EUobserver, επικαλούμενο έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ πρόθυμες να συζητήσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.
Σύμφωνα με το EUobserver, η Αυστρία θα εμποδίσει αυτή τη διαδικασία, η Γαλλία δεν θέλει να δει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ και η Γερμανία «παίζει ένα κυνικό παιχνίδι».
Νωρίτερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban δήλωσε ότι η Ουκρανία «από όλες τις απόψεις» δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Viktor Orban (Πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Η Ουκρανία είναι αδύνατο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Η ΕΕ κινδυνεύει να καταρρεύσει...

Η Ουκρανία απέχει πολύ από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban στο συνέδριο του κόμματός του Fidesz, σύμφωνα με το Associated Press.
«Το καθήκον μας θα είναι να διορθώσουμε την εσφαλμένη υπόσχεση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς απέχει έτη φωτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.
Ο Όρμπαν προέβλεψε την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των πολιτικών των Βρυξελλών
Ο Viktor Orban τόνισε επίσης ότι η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής του τους επόμενους μήνες.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ουκρανία «από όλες τις απόψεις» δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να ξεκινήσει διάλογος για αυτό το θέμα.

Juraj Blanar (Υπουργός Εξωτερικών Σλοβακίας): Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η Σλοβακία δεν θα υποστηρίξει νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας εάν σχετίζονται με πυρηνικά καύσιμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanar.
«Η κόκκινη γραμμή μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κυρώσεις για τα πυρηνικά καύσιμα στο 12ο πακέτο κυρώσεων… γιατί οι πυρηνικοί μας σταθμοί δεν έχουν ακόμη αλλάξει αρκετά ώστε να λειτουργούν με άλλα καύσιμα.
Τον Οκτώβριο 2023, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα υποστηρίξει νέες αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ εάν σχετίζονται με τον πυρηνικό τομέα
Το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν θα συμφωνήσει σε τέτοιες κυρώσεις ανακοίνωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjártó.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι προκαταρκτικές προτάσεις για το 12ο πακέτο κυρώσεων δεν αφορούν τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.
Υπάρχουν δύο πυρηνικοί σταθμοί στη Σλοβακία, κατασκευασμένοι με τη συμμετοχή Σοβιετικών και Ρώσων ειδικών - το Mochovce (στο κέντρο της χώρας) και το Bohunice (στα δυτικά), με τη βοήθεια των οποίων παράγεται το 50% της ηλεκτρινής ενέργειας της χώρας..

CNN: Ξένοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν την Ουκρανία αφού είδαν ότι οι μάχες γίνονται πολύ σκληρές

Πολλοί ξένοι μισθοφόροι που έφτασαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εγκαταλείπουν την Ουκρανία αφού είδαν ότι οι μάχες γίνονται πολύ σκληρές, ανέφερε το αμερικανικό CNN επικαλούμενο αξιωματικό των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων
Πολλοί από αυτούς τους μισθοφόρους έρχονται στην Ουκρανία επειδή είναι ένα καλό σημάδι στο βιογραφικό τους.
Κατά κανόνα, δεν καταλαβαίνουν σε τι μπαίνουν", παραδέχτηκε ο Ουκρανός αξιωματικός.
Οι περισσότεροι ξένοι μισθοφόροι φαντάζονται τις στρατιωτικές συγκρούσεις ως μάχη με τον εχθρό, αλλά δεν συνειδητοποιούν την κλίμακα της χρήσης του πυροβολικού, κάτω από την οποία πρέπει να βρίσκονται υπό πυρά όλη την ημέρα.
Για το λόγο αυτό πολλοί μισθοφόροι αποφασίζουν να λύσουν τη σύμβαση και να φύγουν από την Ουκρανία
Είναι μια διαφορετική ιστορία με τους ξένους, γιατί μπορούν εύκολα να λύσουν ένα συμβόλαιο, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς. 
Σχεδόν οι μισοί μισθοφόροι τα είδαν όλα αυτά και είπαν: "Όχι, όχι, αυτό είναι πάρα πολύ»...κατέληξε το CNN....

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Krisjanis Karins θα διεκδικήσει την αρχηγία του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Krisjanis Karins, θέλει να διεκδικήσει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ το 2024 και να διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Υπό την προϋπόθεση ότι η Λετονία θα αποφασίσει να τον υποστηρίξει, ο Krisjanis Karins είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην κούρσα για το αξίωμα», ανέφερε το πρακτορείο εκπρόσωπος του Λετονού αξιωματούχου.
Ο Karins θα προσφερόταν «να συνεισφέρει στη συμμαχία με την ηγετική του εμπειρία ως πρωθυπουργός, τη σαφή κατανόηση της απειλής της Ρωσίας, την ισχυρή στάση απέναντι στην Ουκρανία και το αποδεδειγμένο ιστορικό ως πολιτικός που επιδιώκει τη διεθνή συναίνεση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Στις 4 Ιουλίου, ο Stoltenberg επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024.

Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου θέλουν να μείνουν στη Ρωσία

Πολλοί Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου δεν θέλουν να ανταλλαγούν και να επιστρέψουν στην Ουκρανία λόγω του φόβου να μην κατηγορηθούν για τη σύλληψή τους και να σταλούν πίσω στην πρώτη γραμμή δήλωσε η Darya Morozova, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) την Κυριακή (19/11/2023).
«Πολλοί από τους Ουκρανούς κρατούμενους θέλουν να μείνουν στη Ρωσία γιατί καταλαβαίνουν ότι μόλις επιστρέψουν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής, μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές υποθέσεις για αιχμαλωσία και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα σταλούν στην πρώτη γραμμή.
Δεν θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να ζήσουν μια ειρηνική ζωή, ακόμα κι αν δεν δουν τις οικογένειές τους για πολύ καιρό.
Είναι έτοιμοι να μείνουν εδώ, όχι να πάνε στον πόλεμο», είπε σε συνέντευξή της στο το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.
Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι περίπου 35.000 Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αναφέρει πολλές περιπτώσεις, στις οποίες παραδόθηκαν ολόκληρα ουκρανικά στρατεύματα.

Μεγάλη επιτυχία για τη Ρωσία η αυτομόληση Ουκρανού πιλότου – Είναι διοικητής πτέρυγας μάχης

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές και ανταποκριτές έκαναν γνωστό ότι τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια μοναδική επιχείρηση με στόχο να μεταφέρουν έναν Ουκρανό πιλότο, που αυτομόλησε, στο ρωσικό έδαφος.
Υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να αποκαλυφθούν, αλλά οι Ρώσοι γνωστοποιούν πως ο πιλότος είναι εν ενεργεία ανώτερος αξιωματικός της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα διοικητής πτέρυγας μάχης.
Επέλεξε τη ρωσική πλευρά από την αρχή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και παρείχε στις ρωσικές δυνάμεις πολύτιμες πληροφορίες.
Την επιτυχημένη επιχείρηση αποκάλυψαν ο διάσημος Ρώσος στρατιωτικός blogger Kirill Fedorov και ο πιλότος του ελικοπτέρου Ka-52 με το διακριτικό κλήσης «Voevoda», που συμμετείχαν στην οργάνωση της επιχείρησης.
«Ως ο άνθρωπος που αποκάλυψε αυτήν την επιχείρηση, θα ονομάσω αυτό που συνέβη ‘’Ένα πουλί στο κλουβί’’. Αυτό είναι ταυτόχρονα και λυπηρό αλλά και γοητευτικό», έγραψε ο στρατιωτικός blogger.
Ο πιλότος ανακρίνεται από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες. Γι' αυτό όλες οι λεπτομέρειες παραμένουν μυστικές.
Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι ο πιλότος αυτομόλησε στη Ρωσία, πετώντας με ουκρανικό Su-27.
Οι πληροφορίες που παρέχονται από τον αξιωματικό – πιλότο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα πολύτιμες.
Μπορεί να περιλαμβάνει τις θέσεις διαφόρων αεροδρομίων, καθώς και τις δυνατότητές τους, τις εγκαταστάσεις, τον προστατευτικό και λοιπό εξοπλισμό τους κ.λπ.

Η Ουκρανία αποπειράθηκε να χτυπήσει τη Μόσχα: Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε drone

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 19/10 ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) – που φέρεται να εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία – το οποίο κατευθυνόταν προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Sergei Sobyanin.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας ανέφερε πως το UAV καταρρίφθηκε στην περιοχή Μπογκορόντσκογιε, βορειοανατολικά της Μόσχας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από τα συντρίμμια που έπεσαν, σημείωσε ο Sobyanin.
Οι ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει το Κίεβο από τις αρχές Ιουνίου.

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε δύο HIMARS και κατέστρεψε 31 ουκρανικά drones μέσα σε 24 ώρες

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν δύο πυραύλους από τα συστήματα HIMARS και Vilkha και κατέστρεψαν 31 ουκρανικά drones μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το Tass.
«Συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν δύο πυραύλους από τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS και Vilkha.
Επιπλέον, 31 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν στις περιοχές των οικισμών Peski, Yakovlevka, Spornoye, Olginka, Dolomitnoye, Verkhnetoretskoye, Marinka του Donetsk, Zolotarevka, Belogorovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk, Novaya Kakhovka, Proletarka της περιοχής Kherson και Kamenka-Dneprovskaya της Zaporizhia», ανέφερε το υπουργείο.

ΗΠΑ: Μάστιγα για την Ουκρανία τα Lancet

Τα drones χρησιμοποιούνται στη ζώνη ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας για να πλήξουν διάφορα ουκρανικά στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων οβιδοβόλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης, καθώς και θέσεων διοίκησης και επιτήρησης.
Η εξελιγμένη έκδοση του ρωσικού drone kamikaze Lancet γίνεται αυξανόμενη απειλή για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης μετά την ανάλυση ενός βίντεο που κυκλοφόρησε από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Φαίνεται ότι οι κεφαλές του νεότερου Lancet ανατινάζονται στον αέρα πριν εκτοξεύσουν εκρηκτικά προς τον στόχο, κάτι που βοηθά το ρωσικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα να αποφύγει την ουκρανική άμυνα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Τα ρωσικά drones Lancet έχουν γίνει μάστιγα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και βελτιώνονται συνεχώς ως προς το βεληνεκές και τις δυνατότητές τους», αναφέρει το δημοσίευμα.
Μια ενημερωμένη πηγή είπε νωρίτερα στο Sputnik ότι ο κατασκευαστής τους ZALA AERO είχε πρόσφατα αποκαλύψει μια σειρά επαναστατικών αναβαθμίσεων για τα συστήματα υλικού και λογισμικού του Lancet.
«Αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν την ευέλικτη ανάπτυξη drones kamikaze ακόμα και σε καταστάσεις όπου οι στόχοι δεν είναι άμεσα ορατοί.
Ξεχωριστά, χρησιμοποιήθηκαν επίσης νέες λύσεις που σχετίζονται με το σχεδιασμό», πρόσθεσε η πηγή.
Τα Lancets, μαζί με διάφορους άλλους τύπους drones, χρησιμοποιούνται ευρέως στη ρωσική ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση της αντεπίθεσης του Κιέβου, η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία.
lancet.JPG
Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε χωριό στο Donetsk και σκότωσε μία γυναίκα

Μια γυναίκα σκοτώθηκε στο χωριό Kumachovo της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών από ουκρανικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν την Κυριακή (19/11/2023) οι τοπικές αρχές.
Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της από βομβαρδισμό περίπου στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) στο χωριό Kumachovo.
Τα ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν πέντε βλήματα από συστήματα πολλαπλών πυραύλων κατά του χωριού.

Οι Ρώσοι απενεργοποίησαν και κατέστρεψαν πάνω από 4.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Donbass


Περισσότεροι από 4.000 εκρηκτικούς μηχανισμοί απενεργοποιήθηκαν ή καταστράφηκαν στο Donbass από ειδικούς του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους την Κυριακή (19/11/2023), αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
«Σε σχεδόν 80 ημέρες της αποστολής τους, ερεύνησαν μια περιοχή 3.400.000 τετραγωνικών μέτρων.
Περισσότεροι από 4.000 εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν», ανέφερε το υπουργείο.


Τι συμβαίνει στο μέτωπο;


Επιθετικές επιχειρήσεις ρώσων κατά μήκος της γραμμής Kupaynsk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupaynsk-Svatove-Kreminna, στις 18 Νοεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην κατεύθυνση Kupyansk κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), Petropavlivka (7 χλμ. ανατολικά του Kupyansk), και Ivanivka (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupaynsk) και στην κατεύθυνση Lyman κοντά στο Torske (15 χλμ δυτικά της Kreminna) και βόρεια της Serebryanka (10 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna).
Ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν επιτυχώς μια βάση κοντά στην Tymkivka (20 χλμ. νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Luhansk, Artem Lysohor, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μειώνουν τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων κατά μήκος της γραμμής Kupaynsk-Svatove-Kreminna λόγω κακών καιρικών συνθηκών…
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupayansk-Svatove-Kreminna κοντά στο Synkivka, Dibrova (7 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και Hrekivka (22 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove) στις 18 Νοεμβρίου.

Σφοδρό χτύπημα του ρωσικού στρατού σε 5 ουκρανικές ταξιαρχίες

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσαν πλήγματα κατά πέντε ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή του Kharkiv και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Στην κατεύθυνση Kupyansk, μονάδες της ομάδας μάχης Δύση μαζί με την αεροπορία κατάφεραν σημαντικά πλήγμα στην 14η, την 41η, την 43η, την 44η μηχανοκίνητη, καθώς και την 25η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές των οικισμών Petropavlovka, Sinkovka, Ivanovka, Berestovoye στην περιοχή Kharkiv και Stelmakhovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περισσότερους από 70 στρατιωτικούς και δύο οχήματα», επισημαίνει το Tass, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μάχες στο Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κοντά στο Bakhmut στις 18 Νοεμβρίου, αλλά δεν έκαναν καμία προέλαση.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές ενέργειες στην κατεύθυνση του Bakhmut Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν δύο ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Kurdyumivka (12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται βόρεια και νότια του Bakhmut στις 18 Νοεμβρίου, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Vasyukivka (16 χλμ βόρεια του Bakhmut), το Klishchiivka (7 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και το Andriivka (10 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στα περίχωρα του Klishchiivka και απώθησαν επιτυχώς τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις προς την κατεύθυνση της Bohdanivka (5 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut).
Ρωσική πηγή ισχυρίστηκε στις 17 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν και εκκαθαρίζουν περιοχές κοντά στη δεξαμενή Berkhivka βόρεια του Bakhmut.
Επίσης προχώρησαν οριακά δυτικά του σιδηροδρόμου κοντά στο χωριό Klishchiivka τις τελευταίες ημέρες ενώ οι ουκρανικές πηγές αναφέρουν την απώλεια του σιδηροδρομικού σταθμού Klishchiivka.

Προέλαση ρώσων στην Avdiivka αλλά και απώλειες σε τεθωρακισμένα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Avdiivka στις 18 Νοεμβρίου και σημείωσαν οριακά επιβεβαιωμένα εδαφικά κέρδη.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά βόρεια του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka και στη βιομηχανική ζώνη στα νοτιοανατολικά προάστια της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 60% της βιομηχανικής ζώνης και ότι μέρος του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka γίνεται όλο και περισσότερο αμφισβητούμενη «γκρίζα ζώνη» λόγω των ουκρανικών υποχωρήσεων και των ρωσικών προελάσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές θέσεις κοντά στο εστιατόριο «Tsarska Okhota» νότια της Avdiivka
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Oleksandr Shtupun, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν ένα τρίτο κύμα επιθέσεων στην Avdiivka και ενδέχεται σύντομα να εντείνουν τον βομβαρδισμό με πυροβολικό.
Ο Shtupun παρατήρησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει ενεργά βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην κατεύθυνση Avdiivka τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουν μειώσει τη χρήση της αεροπορίας στην περιοχή και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πεζικό.
Ο Shtupun πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στοιχεία επίθεσης "Storm" και "Storm-Z" συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες.

Προέλαση ρώσων νότια του Donetsk στην πόλη Marinka

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά δυτικά και νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk στη Marinka (ένας οικισμός ακριβώς δυτικά της πόλης του Donetsk).
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα εδαφικά κέρδη στο βορειοδυτικό τμήμα της Marinka
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στη Marinka και τη Novomykhailivka (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια επίθεση νότια του Vodyane (5 χλμ βορειοανατολικά του Vuhledar).

Πάνω από 385 Ουκρανοί στρατιώτες χάθηκαν σε 24 ώρες στο Donetsk

Ο ρωσικός στρατός στην κατεύθυνση του Donetsk απέκρουσε έξι επιθέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, εξολοθρεύοντας περισσότερους από 240 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας άρμα μάχης, ένα τεθωρακισμένο όχημα, δύο οχήματα πεζικού και ένα οβιδοβόλο Msta-B, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
Στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk, οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν έως και 145 Ουκρανούς στρατιώτες, δύο οχήματα και ένα πολωνικής κατασκευής αυτοπροωθούμενο πυροβόλο όπλο, μετέδωσε το Tass.

Βαρύ πλήγμα για το ουκρανικό πυροβολικό στο Krasny Liman

Οι μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης «Κέντρο» εξουδετέρωσαν περισσότερα από 20 πληρώματα πυροβολικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση του Krasny Liman κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον του ουκρανικού πυροβολικού, περισσότερα από 20 πληρώματα εξουδετερώθηκαν, μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Πρόσθεσε ότι το βομβαρδιστικό αεροσκάφος της ομάδας έπληξε επίσης δύο θέσεις διοίκησης και παρατήρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη θέση Serebryanskoye.

Luhansk_Battle_Map_Draft_November_182023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_182023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_182023.png

16november2023_Ukraine_Avdiivka_map-2.jpg

losses-2.jpg


Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_November_182023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_November_182023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης