Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Με «συνταγή Thatcher» για το 2024 – Μείωση φόρων κληρονομιάς για τους έχοντες και «μαχαίρι» σε επιδόματα ανεργίας και φάρμακα

Βρετανία:  Με «συνταγή Thatcher» για το 2024 – Μείωση φόρων κληρονομιάς για τους έχοντες και «μαχαίρι» σε επιδόματα ανεργίας και φάρμακα
Ο Jeremy Hunt δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι η βρετανική οικονομία «έχει γυρίσει πλέον σελίδα»
Την οικονομική πολιτική της Margaret Thatcher ακολουθούν ακόμη και σήμερα μέχρι κεραίας οι Συντηρητικοί στη Βρετανία καθώς ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jeremy Hunt δήλωσε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να αντέξει τη μείωση ορισμένων φόρων τώρα που ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά ότι τυχόν περικοπές θα συνοδεύονται από σημαντική συμπίεση των κοινωνικών επιδομάτων.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα υπάρξει ανακούφιση για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού για το 2024 από τον Hunt την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.
Ο Hunt είπε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι η βρετανική οικονομία «έχει γυρίσει σελίδα».
Επισήμανε ότι «υπάρχει περιθώριο για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και μία συντηρητική κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».
«Χωρίς να προδικάζουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε ο πρωθυπουργός και εγώ, αυτή είναι μια προκαταρτική τοποθέτηση για τα φθινοπωρινά στοιχεία ιτου προύπολογισμού.
Είναι ένα σημείο καμπής για την οικονομία», είπε ο Hunt.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας».
What is the UK inflation rate and how does it affect me? - BBC News
Οι αναταράξεις 

Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Rishi Sunak αγωνίστηκε τον περασμένο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις σε μια οικονομία που βαρύνεται από μια κατακόρυφη άνοδο του κόστους διαβίωσης – η οποία τροφοδοτείται από την πανδημία, το Brexit και το  Ουκρανικό -- και επλήγη από τις βιαστικές φορολογικές πολιτικές της Liz Truss οι οποίες την οδήγησαν σε παραίτηση.
Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 11% στα τέλη του περασμένου έτους.
Διατηρήθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο, ακόμη πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.
Η οικονομία μόλις που αναπτύσσεται και εκατομμύρια αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας.
Με τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, οι Συντηρητικοί βρίσκονται 15 έως 20 μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
When will the next UK general election be? | Institute for Government
Μεταβιβάσεις και εταιρικός φόρος

Οι πιο πιθανές φορολογικές περικοπές είναι η μείωση του εταιρικού φόρου και η μείωση του φόρου κληρονομιάς, μια κίνηση που θα βοηθούσε τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Επί του παρόντος, τα άτομα μπορούν να μεταβιβάσουν ακίνητα αξίας 500.000 λιρών (625.000 δολ.) σε παιδιά ή εγγόνια χωρίς να επιβληθεί φόρος, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να κληροδοτήσει 1 εκατομμύριο λίρες αφορολόγητα.
Μόνο το 4% περίπου της εγγύου ιδιοκτησίας πρέπει να καταβάλει φόρο κληρονομιάς.
Ο Hunt είπε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημα πρόνοιας για να επαναφέρει περισσότερους ανθρώπους στην εργασία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις ποινές για άτομα που κρίνονται ικανά να εργαστούν αλλά δεν αναζητούν δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των δωρεάν συνταγών φαρμάκων τους.
Ο αριθμός των ατόμων που δεν βρίσκονται στο εργατικό δυναμικό για λόγους σωματικής ή ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί στα ύψη μετά την πανδημία.
Ο Ken Clarke, πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των Συντηρητικών, επισήμανε ότι η μείωση του φόρου κληρονομιάς «μπορεί να προσελκύσει τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, αλλά τους αφήνει έκθετους στις πιο έντονες επικρίσεις όταν ο πληθωρισμός και η κατάσταση στην οικονομία καθιστούν τους φτωχότερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα πράγματι πολύ ευάλωτους».
«Δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας το δικαιολογεί», κατέληξε.
UK Economy Has Flatlined. What Does That Mean For You? | HuffPost UK Life
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης