Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλειώδης διαμαρτυρία 170.000 Ισπανών κατά του νόμου αμνηστίας 400 Καταλονών που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Μεγαλειώδης διαμαρτυρία 170.000 Ισπανών κατά του νόμου αμνηστίας 400 Καταλονών που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η αμνηστία θα καλύψει περίπου 400 άτομα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανεξαρτησίας που έφτασε στο προσκήνιο το 2017, συμπεριλαμβανομένων αυτονομιστών αλλά και αστυνομικών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις με ακτιβιστές
Κυματίζοντας ισπανικές σημαίες, περίπου 170.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Μαδρίτη το Σάββατο 18/11, στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία ενάντια στον νόμο αμνηστίας που συμφώνησαν οι Ισπανοί Σοσιαλιστές σχετικά με την αυτονομιστική προσπάθεια της Καταλονίας το 2017 προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Η διαδήλωση, η τελευταία από μια σειρά διαδηλώσεων σε πόλεις σε όλη την Ισπανία κατά της αμνηστίας, έλαβε χώρα δύο ημέρες αφότου ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez κέρδισε τετραετή θητεία με την υποστήριξη των Καταλανών και των Βάσκων εθνικιστικών κομμάτων σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία νόμος.
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Προδότη Sanchez» και «Μην πουλάς την Ισπανία», διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του νόμου που τέσσερις δικαστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και ηγέτες επιχειρήσεων είπαν ότι απειλεί το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.
ισπανία1.JPG
Οι αρχές μέτρησαν 170.000 διαδηλωτές.

Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και ο Santiago Abascal, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox, παρευρέθηκαν επίσης στην πορεία που οργανώθηκε από ομάδες πολιτών.
Η αμνηστία θα καλύψει περίπου 400 άτομα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανεξαρτησίας που έφτασε στο προσκήνιο το 2017, συμπεριλαμβανομένων αυτονομιστών αλλά και αστυνομικών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις με ακτιβιστές.
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια και είχε ως αποτέλεσμα τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.
Η αμνηστία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία από τη γενική αμνηστία του 1977 για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Fransisco Franco και ο πρώτος νόμος αμνηστίας που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, σύμφωνα με το ισπανικό ερευνητικό συμβούλιο CSIC.
ισπανία_3.JPG
Ο Sanchez, ο οποίος κέρδισε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης την Πέμπτη με 179 ψήφους υπέρ και 171 κατά, υπερασπίστηκε τον νόμο λέγοντας ότι μια αμνηστία θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης στην Καταλονία.
Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζιστικών ομάδων, πραγματοποιούν θορυβώδεις διαδηλώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη για 15 συνεχόμενες νύχτες από την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία που άφησαν τραυματίες αστυνομικούς και διαδηλωτές, αλλά σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές.
Σε μια έρευνα της Metroscopia στα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου το 70% των ερωτηθέντων - το 59% από αυτούς υποστηρικτές των σοσιαλιστών - δήλωσαν ότι ήταν κατά της ιδέας μιας αμνηστίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης