Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαλιάρα σε Ουκρανία και Zelensky: Παραβίασαν τη Συνθήκη της Ottawa - Χρησιμοποίησαν απαγορευμένες νάρκες, σκότωσαν αμάχους

Σφαλιάρα σε Ουκρανία και Zelensky: Παραβίασαν τη Συνθήκη της Ottawa - Χρησιμοποίησαν απαγορευμένες νάρκες, σκότωσαν αμάχους
Ο φορέας του ΟΗΕ λέει ότι έχει στοιχεία για τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού στο Donbass από τις ουκρανικές δυνάμεις
Σχετικά Άρθρα
Ο φορέας του ΟΗΕ, Human Rights Watch (HRW), σε μια παρουσίαση της έκθεσης Landmine Monitor 2023 στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ (UNIDIR), κατηγόρησε την Ουκρανία για παραβίαση της Σύμβασης της Ottawa του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.
«Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που να πιστεύουν ότι η Ουκρανία παραβίασε τη Συνθήκη της Ottawa του 1997 που απαγόρευε τις νάρκες κατά προσωπικού κατά τη διάρκεια των μαχών στο Izium το 2022», δήλωσε ο Mark Hiznay, συντάκτης του Landmine Monitor 2023 και αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος όπλων στο Human Rights Watch.
Ο φορέας του ΟΗΕ λέει ότι έχει στοιχεία για τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού στο Donbass από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Πολίτες στο Donetsk έχουν video με αυτές τις νάρκες και τις έχουν δει να εκρήγνυνται σε χωριά, σύμφωνα με το Hiznay.
Μία από τις νάρκες που αναφέρονται είναι το μοντέλο Lepestok.
Αυτή η εκρηκτική νάρκη κατά προσωπικού έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ζημιά στα κάτω άκρα και εκρήγνυται όταν κάποιος την πατήσει.
Είναι σχεδόν ακριβές αντίγραφο της αμερικανικής νάρκης BLU-43/B (Dragontooth).

Παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της η Ουκρανία

Η Ουκρανία επικύρωσε τη Συνθήκη της Ottawa το 2005, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την αποθήκευση και την παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού.
Ως εκ τούτου, το Κίεβο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, και σίγουρα όχι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Human Rights Watch το περασμένο φθινόπωρο, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς βομβαρδίζοντας το Izium και τα περίχωρά του. Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών.
«Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν τον Σεπτέμβριο ότι διερευνούν τις συνθήκες χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού από τις δυνάμεις τους μέσα και γύρω από την πόλη Izium, στην επαρχία Kharkiv, το 2022, όταν η πόλη ήταν υπό ρωσικό έλεγχο».
Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία ανέφερε σε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2023 ότι «βρήκε περιπτώσεις όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς και νάρκες κατά προσωπικού που παραδόθηκαν με ρουκέτες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην πόλη Izium».
Σε απάντηση , ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Oleksandr Polishchuk δήλωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι οι αρχές δεν μπορούν να σχολιάσουν τους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν «πριν από το τέλος του πολέμου και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

lepestok_1.jpg

Απαγορευμένες νάρκες κατά πολιτών

«Η Ουκρανία είναι ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας και δεσμεύεται πλήρως σε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα της χρήσης ναρκών. Αυτό περιλαμβάνει τη μη χρήση ναρκών κατά προσωπικού στον πόλεμο».
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της Ουκρανίας υποστήριξαν στην ετήσια συνάντηση της Σύμβασης της Ottawa στη Γενεύη τον Ιούνιο ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν αυτό το είδος όπλων.
Ωστόσο, η καταδικαστική έκθεση αποδεικνύει ότι οι εκπρόσωποι του Polishchuk και της Ουκρανίας στη Συνέλευση της Γενεύης ψεύδονταν.
Στην πραγματικότητα, ακόμη και τον Ιούνιο του 2023, το HRW ανέφερε περαιτέρω στοιχεία για χρήση ναρκών κατά προσωπικού PFM από την Ουκρανία.
Η μόνιμη αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vassily Nebenzya, δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, υπήρχαν 136 περιπτώσεις αμάχων, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά, που πάτησαν νάρκες κατά προσωπικού Lepestok.
Τρία από τα θύματα πέθαναν στη συνέχεια.
Η χρήση αυτών των παράνομων όπλων από την Ουκρανία καταδεικνύει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται όταν πρέπει να καταφύγει στον αδιάκριτο τραυματισμό και δολοφονία πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

lepestok_3.jpg

Εκτεταμένη χρήση τέτοιων όπλων μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση

Λόγω της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, μπορούμε να περιμένουμε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να στοχεύει πολίτες και να χρησιμοποιεί παράνομα όπλα, εκτιμά ο αναλυτής Ahmed Adel.
Αν και η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία της να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ουκρανία τις έχει απαγορεύσει και μάλιστα με νόμο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Νοέμβριο του 2022 ότι «δεν θα υπάρξει Μινσκ 3».
Ωστόσο, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, το Κίεβο θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις.
Η Ουκρανία έχασε πολλές ευκαιρίες για να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα πιστεύοντας ότι οι δυτικές χώρες θα τις υποστήριζαν μέχρι τέλους και πως θα επιτυγχανόταν μια τελική νίκη.
Η συνεχής χρήση των απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού, ακόμη και πολύ πριν από την αποτυχημένη αντεπίθεση και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δείχνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση πολύ περισσότερο από όσο πιστεύει η Δύση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης