Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλείνει τα hedge funds του ο διάσημος σορτάκιας Jim Chanos - Ζούμε ακόμη τη χρυσή εποχή της απάτης, λέει

Κλείνει τα hedge funds του ο διάσημος σορτάκιας Jim Chanos - Ζούμε ακόμη τη χρυσή εποχή της απάτης, λέει
Ποια «στοιχήματα» έχασε και ποια κέρδισε ο Chanos
Σχετικά Άρθρα
O Jim Chanos, o διαβόητος γκουρού του σορταρίσματος της Wall Street, δήλωσε του ότι κλείνει τα hedge funds μετά από τέσσερις δεκαετίες.
O Chanos που ίδρυσε την Kynikos Associates το 1985, σχεδιάζει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στους επενδυτές του μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε προς τους πελάτες την Παρασκευή 17/11.
«Δεν είναι μυστικό ότι το επιχειρηματικό μοντέλο long/short έχει δεχθεί πίεση και το ενδιαφέρον γiα επιλογές μετοχών με βάση τα θεμελιώδη τους έχει υποχωρήσει», έγραψε ο Chanos.
«Ενώ παραμένω πάντα παθιασμένος με την έρευνα και τις επενδύσεις, νιώθω υποχρεωμένος να κυνηγήσω αυτά τα πάθη σε μια διαφορετική δομή» πρόσθεσε.

Τον εγκατέλειψαν οι περισσότεροι επενδυτές του

Τα hedge funds του έχουν μειωθεί περίπου 4% μέχρι στιγμής φέτος, και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του έχουν συρρικνωθεί σε λιγότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.
Ο Chanos, 65 ετών, θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρησή του, επενδύοντας κυρίως δικά του κεφάλαια και χρήματα για ορισμένους πελάτες με ξεχωριστή διαχείριση σε άολλους λογαριασμούς..
Η εταιρεία του θα συνεχίσει επίσης να προσφέρει στους επενδυτές «συμβουλές για σορταρίσματα βασισμένα στα θεμελιώδη καθώς και αναλύσεις καθώς και για περιστασιακά κερδοφόρες μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις», έγραψε ο Χάνος.
Με τη συρρίκνωση της εταιρείας, οι υφιστάμενοι πελάτες θα πάρουν περίπου το 90% των μετρητών τους πίσω μέχρι το τέλος του έτους και το υπόλοιπο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η πορεία του Chanos

Ο Jim Chanos ξεκίνησε ως αναλυτής στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνειδητοποίησε ότι είχε ταλέντο στο να βρίσκει προβληματικές εταιρείες.
Μεγαλωμένος στο Μιλγουόκι, σχεδίαζε αρχικά να γίνει γιατρός πριν αλλάξει πορεία για να πάρει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Όταν ξεκίνησε την εταιρεία του με έδρα τη Νέα Υόρκη, διάλεξε το όνομα Kynikos — από την ελληνική λέξη κυνικός.
Έγινε διάσημος όταν ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές που παρατήρησαν τα προβλήματα στην Enron - ένα χρόνο πριν καταρρεύσει η εταιρεία - και βοήθησε στην αποκάλυψη μιας τεράστιας απάτης, οδηγώντας την πτώση της μετοχής από ένα μέσο όρο 79,14 δολάρια ανά μετοχή το 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2001, όταν βούλιαξε στα 60 σεντς.

Έχασε το στoίχημα κατά της Tesla

Πιο πρόσφατα, ο Chanos είχε βάλει ένα στοίχημα ενάντια στην Tesla του Elon Musk και το κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια - αλλά έχασε.
Η μετοχή έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 1.500% από το 2015.
Ο Chanos είχε διαφωνήσει με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και την αποτίμησή της και είπε το 2020 ότι τα τριμηνιαία κέρδη της προήλθαν περισσότερο από τις πωλήσεις ρυθμιστικών πιστώσεων παρά από αυτοκίνητα.
Την ίδια χρονιά, ο Jim Chanos είχε σορτάρει την ΙΒΜ, υποστηρίζοντας ότι ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποίησε μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» για να αποκρύψει την επιδείνωση των μεγεθών του.
Κέρδισε επίσης ένα μεγάλο στοίχημα κατά της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard, η οποία κήρυξε πτώχευση αφού παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα μετρητά της δεν υπήρχαν.

Ποιες ευκαιρίες βλέπει σήμερα

Παρότι κλείνει τα hedge funds του, ο Chanos ανέφερε στην επιστολή του ότι πιστεύει ότι «η Χρυσή Εποχή της Απάτης είναι ακόμα σε πλήρη ισχύ».
Μεταξύ των «άφθονων» σύντομων ευκαιριών που βλέπει σήμερα είναι τα κέντρα δεδομένων και καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης