Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Lagarde: Η Ευρώπη βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, έρχεται οικονομική παρακμή λόγω των γεωπολιτικών επιλογών

Παραδοχή Lagarde: Η Ευρώπη βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, έρχεται οικονομική παρακμή λόγω των γεωπολιτικών επιλογών
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και η ενεργειακή «απεξάρτηση» από τη Ρωσία ναρκοθετούν το οικονομικό της μέλλον
Ολοένα και περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι, εφόσον δεν αναλώνονται σε μονομερή προπαγάνδα, καταγράφουν τη μετατόπιση των παγκόσμιων ισορροπιών ισχύος όσον αφορά την οικονομία.
Η παγκοσμιοποίηση παύει να χαρακτηρίζεται από την αμερικανική ηγεμονία και στη θέση της τελευταίας αναδύεται ένας πολυπολικός κόσμος.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις «αποπαγκοσμιοποιούν» όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομία, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας τις διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών καταστροφών και τη μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde προειδοποίησε σε ομιλία που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 για την αυξανόμενη πόλωση στην παγκόσμια οικονομία.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», δήλωσε η Lagarde σε συνεδρίαση του της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών.
Η Γαλλίδα οικονομολόγος προειδοποίησε για τις τρεις μεγάλες προκλήσεις - της «απαγκοσμιοποίησης, της δημογραφικής γήρανσης και της μείωσης των εκπομπών άνθρακα - που αντιμετωπίζει η οικονομία της ηπείρου τα επόμενα χρόνια.
Από τα παραπάνω εξάγεται ότι η ταύτιση της Ευρώπη με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ θα οδηγήσει την Γηραιά Ήπειρο σε παρακμή
Eurozone's Q3 GDP Dips Amid Global Uncertainties: A Slow but Steady Recovery?
Αποπαγκοσμιοποίηση και ανισότητες

«Καθώς εμφανίζονται νέοι εμπορικοί φραγμοί, θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά στην εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση», πρόσθεσε η Lagarde.
«Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους».
Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπου τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται εδώ και αρκετά χρόνια.
Η δυναμική θα οδηγήσει σε μείωση του μεγέθους του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ήδη από το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε όλη την ήπειρο αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες οικονομικές προκλήσεις εξαιτίας της διεύρυνσης των ανισοτήτων.
Μόνο το 41% των Γάλλων millennials και το 31% των millennials στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τα δικά τους σπίτια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.
Αυτό συγκρίνεται με το 70% των millennials στην Κίνα που απολαμβάνουν την ιδιοκτησία σπιτιού.
Μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης δείξει ότι χρειάζονται οικονομική βοήθεια από τους γονείς τους για να αγοράσουν ένα σπίτι.
EU and Eurozone Q3 2023: Economic Ups and Downs
Η ανάδυση των BRICS

Το οικονομικό μπλοκ BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής επεκτάθηκε πρόσφατα φέτος για να συμπεριλάβει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Πεκίνου και της Μόσχας γίνεται όλο και πιο σημαντική από τη δημιουργία της το 2009.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το εμπορικό μπλοκ θα περιλαμβάνει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας έως το 2040.
Αυτό θα κάνει την οικονομική παραγωγή του μπλοκ διπλάσια από αυτή της G7, η οποία κυριαρχείται από δυτικοευρωπαϊκά έθνη.

Οι σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας

Παρά τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις πιο πρόσφατα, η Γερμανία και η Ρωσία είχαν σταθεροποιήσει την οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία να παρέχει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποσχέθηκε προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ θα «δώσουν τέλος» στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνέδεε τις δύο χώρες εάν η Ρωσία ενεργούσε για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει μια ρωσοφοβική κυβέρνηση στη γειτονική Ουκρανία. Τ
O Nord Stream 2 υπέστη έκρηξη αργότερα το ίδιο έτος που οδήγησε τον αγωγό εκτός λειτουργίας, κάτι που ευρέως θεωρείται τι ήταν μια πράξη δολιοφθοράς που κατευθύνθηκε κρυφά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ιστορικά τη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η Lagarde υποστήριξε επίσης τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ρυθμιστικής υπηρεσίας που θα επιβλέπει την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ήπειρο, παρόμοια με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον, διατύπωσε την ιδέα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου.
Η τάση προς την αύξηση της οικονομικής ολοκλήρωσης μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση από διάφορα στοιχεία εντός της Ευρώπης, τα οποία προειδοποιούν για ένα «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιτίθενται σε κινήσεις που θεωρούν ότι απειλούν την εθνική κυριαρχία.
Αυτή η αντίθεση αντικατοπτρίστηκε ίσως το πιο διάσημο το 2016, όταν οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξαν να αποχωρήσουν από την οικονομική πολιτική ένωση.

Η Ευρώπη διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο εξαιτίας των γεωπολιτικών επιλογών των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης