Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Λευκός Κύκνος αναστατώνει το ΝΑΤΟ – Συναγερμός στη Νορβηγία για τη δίδυμη πτήση των βομβαρδιστικών Tu 160 και Tu 22M3

Ο Λευκός Κύκνος αναστατώνει το ΝΑΤΟ – Συναγερμός στη Νορβηγία για τη δίδυμη πτήση των βομβαρδιστικών Tu 160 και Tu 22M3
Τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα Barents, τη Νορβηγία και τη Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
Συναγερμός σήμανε στο ΝΑΤΟ από τη σπάνια δίδυμη πτήση των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 White Swan (Λευκός Κύκνος) και Tu-22M3 Backfire.
Τα δύο βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα Barents, τη Νορβηγία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η πτήση του Λευκού Κύκνου ήταν η μεγαλύτερη, διήρκεσε 13 ώρες και ανάγκασε το ΝΑΤΟ και τη Νορβηγία να απογειώσουν F-35 για επιτήρηση. 
Οι ταυτόχρονες πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών πρώτης γραμμής πάνω από δύο στρατιωτικά σημεία ανάφλεξης, με εξόδους μεγάλης διάρκειας, διαφέρουν από τις συνήθεις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95MS ή αεροσκαφών Su-27 στη βόρεια Ευρώπη.

Πυκνώνουν επικίνδυνα οι επαφές αεροσκαφών Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν σημαντικά οι επαφές ρωσικών και Νατοϊκών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή.
Στις 19 Οκτωβρίου, ένα Su-27 αναχαίτισε ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 Rivet (EW) και δύο Eurofighter Typhoon.
Σε μία σπάνια κίνηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (RuMoD) δημοσίευσε ένα βίντεο από το πιλοτήριο του Su-27 που δείχνει τα Eurofighter να υποχωρούν.
Ταυτόχρονα, το RC-135 διατήρησε την κατεύθυνσή του προτού πιθανώς εγκαταλείψει το σημείο.
Στη συνέχεια, στις 24 Οκτωβρίου, ένα μαχητικό Sukhoi Su-27 της Ρωσικής Αεροπορίας (RuAF) αναχαίτισε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Την ίδια μέρα, ένα άλλο Su-27 αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πληροφοριών-επιτήρησης-αναγνώρισης RQ-4B Global Hawk (ISR) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη κατευθύνονταν προς τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά
τα αναχαίτισαν τα Su-27 αναχαιτίστηκαν.
Επίσης κοινοποίησε video με τα δύο αεροσκάφη να απογειώνονται. Πρώτα έδειξε το Tu-22M3 να απογειώνεται από ένα άγνωστο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να προσγειώνεται στη βάση του, πιθανώς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Συνοδευόταν επίσης από ένα Su-30SM των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Δεν είναι σαφές από πού απογειώθηκε το Tu-22M3.
Τον Αύγουστο 2023 αναφέρθηκε ότι η Ρωσία μετέφερε το Tu-22M3 από την αεροπορική βάση Soltsy-2 στην περιοχή Novgorod στην αεροπορική βάση Olenya στη χερσόνησο Kola.
Το πιθανότερο είναι ότι Backfire απογειώθηκε από μια βάση πιο κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, κοντά στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Η πτήση των ρωσικών βομβαρδιστικών, όπως τη συνέλαβε το Νορβηγικό F -35
russian_flight.JPG
Έξι τα ρωσικά αεροσκάφη, λέει το ΝΑΤΟ

Όμως η πτήση του Tu-160 του Λευκού Κύκνου πάνω από το Barents και τις νορβηγικές θάλασσες θεωρείται ως ένα αποφασιστικό μήνυμα απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 του Βόρειου Στόλου συνόδευσαν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά».
Πρόσθεσε ότι «η μεγαλύτερη πτήση διήρκεσε 13 ώρες».
Ένα video από το πιλοτήριο έδειξε ένα κοντρόλ μπροστά από το Tu-160 σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αυτό μπορεί να υποτεθεί ότι είναι το MiG-31.
Το Tu-160 δέχεται ανεφοδιασμό στον αέρα από αεροσκάφος Il-78 πριν επιστρέψει στη βάση του.
Η Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, ωστόσο, ενώ ανάρτησε στο Χ τα F-35 που απογειώνονται για το ρωσικό βομβαρδιστικό και κατέγραψε δύο βομβαρδιστικά Tu-160, τα MiG-31 και τα Il-78.
Αυτό φέρνει τον ρωσικό σχηματισμό σε έξι αεροσκάφη κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

white_swan_2.JPG

Ο Λευκός Κύκνος

Το Tu-160M2 είναι μοναδικό στο είδος του και είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος στην ιστορία της ρωσικής Αεροπορίας αλλά και το ταχύτερο βομβαρδιστικό.
Για τις μοναδικές του ιδιότητες, οι Ρώσοι πιλότοι τον αποκαλούν «Λευκό Κύκνο», και στην κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ως Blackjack.
Ένας εκτεταμένος εκσυγχρονισμός του Tu-160M σε επίπεδο Μ2 και στη συνέχεια η παραγωγή του κρίθηκε απαραίτητο να γίνει στο πλαίσιο της ιδέας της δημιουργίας μιας μεταβατικής έκδοσης ενός στρατηγικού αεροσκάφους που θα μπορούσε να αναλάβει όλες τις λειτουργίες μιας δύναμης κρούσης μέχρι την εμφάνιση ενός νέου βομβαρδιστικού( PAK PDA), του οποίου η εμφάνιση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το έτος 2027.
«Το Tu-160M2 είναι ένα εντελώς νέο αεροσκάφος. Το κύριο μέρος των αλλαγών αφορά τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα του βομβαρδιστικού.
Στο πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού αεροσκαφών, έχουν δημιουργηθεί ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα καυσίμων και συστήματα ελέγχου όπλων. Δεν αποκλείεται κάποια από τα νέα συστήματα να μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν στο PAK DA» , δήλωσε ο ειδικός στα θέματα αεροπορίας Yuri Gavrilov στη Gazeta.Ru .
Το Tu-160M2 είναι εξοπλισμένο με νέα όπλα. Μιλάμε για τον πύραυλο X-BD, το βεληνεκές του οποίου θα είναι 5-7 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Το εκσυγχρονισμένο υπερηχητικό στρατηγικό με ένα X-BD θα έχει εξαιρετικές δυνατότητες για να εξαπατήσει τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.
Σημειώνεται ότι τέτοια βομβαρδιστικά μπορούν να είναι σε επιφυλακή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η εμβέλεια πτήσης τους είναι περίπου 18 χιλιάδες χιλιόμετρα και κατά τον ανεφοδιασμό στον αέρα – περισσότερο από μία ημέρα.
Έτσι, θεωρητικά, το Tu-160M2 μπορεί να φτάσει στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών σε λίγες ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης