Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ορίων – Φιλανδοί συνοριοφύλακες έκαναν χρήση χημικών στα σύνορα με τη Ρωσία - Αντίμετρα ετοιμάζει η Μόσχα

Εκτός ορίων – Φιλανδοί συνοριοφύλακες έκαναν χρήση χημικών στα σύνορα με τη Ρωσία - Αντίμετρα ετοιμάζει η Μόσχα
Τεταμένες οι σχέσεις Ρωσίας - Φινλανδίας μετά την απόφαση του Ελσίνκι να κλείσει τα συνοριακά περάσματα
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.
Φιλανδοί συνοριοφύλακες έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον μεταναστών στο πέρασμα Niirala στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διοικητής της συνοριακής φρουράς της Βόρειας Καρελίας, Samuli Murtonen.
«Υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που δεν υπάκουσε τις εντολές και τις προειδοποιήσεις ενός συνοριοφύλακα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Yle.
«Για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ένα δυνατό μέσο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η χρήση χημικών», πρόσθεσε ο Murtonen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη χρήση χημικών ένας μετανάστης χρειάστηκε τις πρώτες βοήθειες.
Ο Murtonen δεν μπορούσε να προσδιορίσει ποιο αέριο χρησιμοποιήθηκε στην κατάσταση, αλλά είπε ότι ήταν ένα αέριο που χρησιμοποιείται συνήθως από τη δύναμη της συνοριακής φρουράς.

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Φινλανδίας


Στις 16 Νοεμβρίου, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα έκλεινε τέσσερα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Ρωσία τη νύχτα του Σαββάτου (18/11/2023).
Είπε ότι η κίνηση στοχεύει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη εισροή «υπηκόων τρίτων χωρών» στα σύνορα.
Σύμφωνα με το Ελσίνκι τα συνοριακά περάσματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2024.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της Φινλανδικής Συνοριακής Φρουράς είπε ότι ορισμένα σημεία διέλευσης στα βόρεια σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είπε ότι η απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Ρωσία δημιουργεί νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως σε αυτές τις ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης