Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πυρηνική εμπροσθοφυλακή της Ρωσίας – Ο υπερηχητικός Avangard παράγει πλάσμα ενώ κατευθύνεται στον στόχο σαν βολίδα

Η πυρηνική εμπροσθοφυλακή της Ρωσίας  – Ο υπερηχητικός Avangard παράγει πλάσμα ενώ κατευθύνεται στον στόχο σαν βολίδα
Όταν αναπτύσσει πλήρη ταχύτητα, το υπερηχητικό όχημα Avangard τελευταίας τεχνολογίας της Ρωσίας είναι αόρατο στα ραντάρ
Έκπληκτος ο κόσμος παρακολουθεί τις δυνατότητες, που έχει ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας, εξοπλισμένος με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Όταν αναπτύσσει πλήρη ταχύτητα, το υπερηχητικό όχημα Avangard τελευταίας τεχνολογίας της Ρωσίας είναι αόρατο στα ραντάρ.
«Αυτή είναι η μόνη υπερηχητική μονάδα στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διηπειρωτική εμβέλεια και έχει ταχύτητα 28 Mach.
Με λίγα λόγια, αυτό είναι ένα όχημα για την απελευθέρωση συμβατικών ή πυρηνικών όπλων που πετά με τη μορφή βολίδας.
Φτάνει σε κολοσσιαίες θερμοκρασίες με την ταχύτητα που αναπτύσσει παράγοντας πλάσμα στην επιφάνεια του οχήματος», δήλωσε ο Yuri Knutov στρατιωτικός ειδικός και διευθυντής του Μουσείου των Δυνάμεων Αεράμυνας.
Το πλάσμα απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καθιστώντας το όχημα αόρατο στο ραντάρ, πρόσθεσε ο ειδικός.

Δεν μπορεί να εντοπιστεί

«Το Avangard μπορεί να είναι ορατό μόνο από δορυφόρους συστήματος προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων που παρακολουθούν τις εκτοξεύσεις.
Έχουν διαμορφωθεί για να παρακολουθούν τη λειτουργία των κινητήρων πυραύλων.
Ωστόσο, δεδομένης της αστραπιαίας ταχύτητας του οχήματος το Avangard θα χτυπήσει τον στόχο πριν εντοπιστεί», είπε.
Δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που να μπορεί να αναχαιτίσει το συγκεκριμένο όχημα που πετά με τέτοια ταχύτητα.
«Το Avangard είναι ένα μοναδικό όχημα.
Σήμερα, καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει τέτοιο όπλο», κατέληξε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τη Daily Express το ρωσικό υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Avangard θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.

.
Σπάει κάθε αντιπυραυλική άμυνα

Η έμφαση της Ρωσίας στην αύξηση της χρήσης υπερηχητικών πυραύλων έγινε επίσης εμφανής καθώς άρχισε να εξοπλίζει με Kinzhal και τα μαχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της πρώτης γραμμής Su-34.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε σε στόχο εντός της Ουκρανίας, σηματοδοτώντας ότι η χρήση τους θα μπορούσε πλέον να αυξηθεί.
Σε αυτό το φόντο, ο οπλισμός της πυραυλικής μονάδας Yasno των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων με τον θανατηφόρο Avangard γίνεται ακόμη πιο σημαντικός.
Ο Avangard μπορεί να ξεπεράσει κάθε αντιπυραυλική άμυνα ενώ ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα 28 Mach, ή περίπου 32.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.
avang.jpg

Το σύστημα αποκαλύφθηκε δημόσια από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin το 2018 και έκτοτε προβλήθηκε ως ο ακρογωνιαίος λίθος των υπερηχητικών δυνατοτήτων της χώρας.
Μπορεί να κάνει ελιγμούς κατά την πτήση για να αποφευχθεί η αναχαίτιση.
Νωρίτερα, όταν το δεύτερο σύνταγμα του Avangard ανέλαβε καθήκοντα μάχης τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Alexei Leonkov δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διαδρομή πτήσης του Avangard ή να δημιουργηθεί ένας πύραυλος αρκετά γρήγορος για να τον ανταγωνιστεί.
avang_2.jpg
Μεταφέρθηκε σε σιλό εκτόξευσης

Ο τηλεοπτικός σταθμός Zvezda, που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε στις 16/11/2023 εικόνες ενός βαλλιστικού πυραύλου να μεταφέρεται σε σιλό εκτόξευσης, να υψώνεται αργά σε κάθετη θέση και στη συνέχεια να κατεβαίνει μέσα στο σιλό στην περιφέρεια Orenburg κοντά στο Καζακστάν.

Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο εξοπλισμένο με το Avangard πύραυλό της το 2019 στην ίδια εγκατάσταση στο Orenburg.
silo_avangard.JPG
Υπερηχητικός πύραυλος cruise Zircon

Στις 4 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία ανέπτυξε επιχειρησιακά τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Zircon στο πλοίο Admiral Gorshkov μετά από εκτεταμένες δοκιμές.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, στην τελευταία του δοκιμή πριν από την επιχειρησιακή ανάπτυξη, το πλοίο που επιχειρούσε στη Λευκή Θάλασσα, χτύπησε επιτυχώς έναν στόχο με ένα Zircon στο εκπαιδευτικό πεδίο Chizha στην περιοχή του Arkhangelsk.
Το πυραυλικό σύστημα Zircon χαρακτηρίζεται 3K22, ενώ ο πύραυλος έχει την ονομασία 3M22.
Ο Zircon τροφοδοτείται από ramjet διπλής λειτουργίας, σε αντίθεση με o Kinzhal τροφοδοτείται από κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου. Ο πύραυλος, μήκους 10 έως 11 μέτρων, πετά σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 30 έως 40 χιλιόμετρα επιτυγχάνοντας ταχύτητες περίπου M10.
Η κεφαλή του πυραύλου βάρους 300 έως 400 κιλών, σε συνδυασμό με την υπερηχητική ταχύτητά του, του προσδίδουν τεράστια καταστροφική ενέργεια κατά την πρόσκρουση, διασφαλίζοντας την καταστροφή οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου.
zircon_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης