Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στη Γάζα - Άρχισε η εκκένωση του νοσοκομείου al Shifa - Ανατριχιαστικές περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες

Κόλαση στη Γάζα - Άρχισε η εκκένωση του νοσοκομείου al Shifa - Ανατριχιαστικές περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες
Ξεκίνησε η εκκένωση των παλαιστινιακών νοσοκομείων της βόρειας Γάζας, από το μεγαλύτερο όλων al Shifa - Παντού υπάρχουν πτώματα λένε αυτόπτες μάρτυρες
Σχετικά Άρθρα
(Upd 1). Eκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν στα 11 το πρωί του Σαββάτου 18/11 να βγαίνουν από το νοσοκομείο al Shifa και να παίρνουν με τα πόδια την παραλιακή οδό που τους υπέδειξε το Ισραήλ, πριν δύο περίπου ώρες.
Στις 9 το πρωί του Σαββάτου 17/11, οι ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν εντολή από μεγάφωνα για εκκένωση του μεγάλου νοσοκομείο της βόρειας Γάζας Al Shifa «σε μια ώρα», ανέφερε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.
Μέχρι το πρωί σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη τους έχουν ενταθεί.
Περίπου 950 άνθρωποι, μεταξύ τους 650 ασθενείς και 300 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο al Shifa, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tendros Gebreghesus, σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός έχει εισέλθει στο Al Shifa εδώ και τέσσερις μέρες και πλέον μπαίνει στις υπηρεσίες του, ανακρίνει ανθρώπους στο εσωτερικό του, και κάνει έρευνες σε κάθε κτίριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Θα εκκενώσει όλα τα παλαιστινιακά νοσοκομεία ο ισραηλινός στρατός

Τo Ισραήλ υποστηρίζει ότι πρέπει να εκκενώσει το al Shifa όπως και όλα τα παλαιστιανικά νοσοκομεία, γιατί εκεί έχει βάσεις η Hamas.
Οι IDF διεξάγουν, όπως λένε, μια «ακριβή και στοχευμένη» επιχείρηση στις εγκαταστάσεις του Al Shifa εδώ και 48 ώρες, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται από τη Hamas για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η παλαιστινιακή οργάνωση το αρνείται χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «κατάφωρα ψέματα».
«Το al Shifa πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές, εκεί εργάζονται έως και 300 ιατρικοί υπάλληλοι και νοσηλεύονται 650 ασθενείς. Ακόμη και αν η Hamas χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς, τα νοσοκομεία, και μάλιστα όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ χωρίς προστασία από το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Adhanom Gebreghesus.
Γιατρός του al Shifa, σε επικοινωνία του με το Al Jazeera, επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας προκειμένου υγειονομικοί, ασθενείς και εκτοπισμένοι να εκκενώσουν το νοσοκομείο μέσω της οδού al-Rasheed, προς τη θάλασσα.
Πάντως ο γιατρός επισήμανε ότι είναι αδύνατο να εκκενώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μία ώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους ασθενείς και τα πρόωρα μωρά σε άλλες εγκαταστάσεις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

One of the last reporters in #Gaza, @YoumnaElSayed17, delivered a report on Saturday morning about the current evacuation of #AlShifaHospital.

Youmna confirms that doctors were forced to leave patients behind at gunpoint and that #Israel banned ambulances on the 2+ mile journey. pic.twitter.com/XB99xoVAIr

— Grant Smith Ellis (@GrantSmithEllis) November 18, 2023 />
Με καρότσια και κρεβάτια η εκκένωση του al Shifa

Ο ισραηλινός στρατός, με δηλώσεις εκπροσώπου του, αρνήθηκε ότι έδωσε τελεσίγραφο για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Al Shifa.
Όταν όμως δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν εκεί άρχισε να μεταδίδει ότι βλέπει εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν από το νοσοκομείο και να παίρνουν πεζή το δρόμο που τους υπέδειξε το Ισραήλ με τα πόδια, ανακοίνωσε ότι η παλαιστιναική διοίκηση του al Shifa αποφάσισε μόνη της να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.
Ειδικότερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έκανε δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου για εκκένωση που ωστόσο δεν αφορούσε τους νοσηλευόμενους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έλεγε:
«Σήμερα το πρωί, οι IDF έκαναν δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου al Shifa να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον κατοίκους της Γάζας που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και θα ήθελαν να απομακρυνθούν, να το κάνουν μέσω της ασφαλούς διαδρομής.
Σε κανένα σημείο, οι IDF δεν διέταξαν την εκκένωση ασθενών ή ιατρικών ομάδων και στην πραγματικότητα πρότειναν ότι οποιοδήποτε αίτημα για ιατρική εκκένωση θα διευκολυνθεί από τις IDF».

Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι γύρω από το Al Shifa

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών Omar Zaqout επέμεινε ότι ότι ο ίδιος και το υγειονομικό προσωπικό εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.
Αυτό που αντίκρυσαν βγαίνοντας από το Al Shifa πρόσθεσε είναι τρομακτικό, καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα ενώ πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν βρίσκονται στο ύπαιθρο.
Ο Omar Zaqout δήλωσε ακόμα ότι η παροχή νερού στο νοσοκομείο έχει διακοπεί για περισσότερο από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό που αποκάλεσε «απουσία υγιεινής και καθαριότητας».
«Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Τα βρέφη και τα νεογέννητα έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο. Δεν είναι παρά μια μεσαιωνική σπηλιά», είπε.

Με την κάννη στο κεφάλι εγκατέλειψαν οι γιατροί το Al Shifa

Μιλώντας στο Al Jazeera, δύο γιατροί του νοσοκομείου Al Shifa δήλωσαν ότι έφυγαν υπό την απειλή των όπλων.
Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας Mohamed Zaqout δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν ήταν επιθυμία του ιατρικού προσωπικού η εκκένωση του Al Shifa, ότι κανένας γιατρός δεν ήθελε να φύγει ότι οι γιατροί εγκατέλειψαν το νοσοκομείο μόνο υπό την απειλή των όπλων, ενώ προειδοποίησε ότι πολλοί από τους τραυματίες και τους ασθενείς που έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν κινδυνεύουν να πεθάνουν καθώς χρειάζονται νοσηλεία.
Για τους ασθενείς που έχουν μείνει πίσω καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι δεν έχουν ακόμα επιβεβαίωση από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο και να παραλάβουν τους ασθενείς με ασθενοφόρα.
Το ίδιο δήλωσε και ο Adnan al-Barsh, επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Al Shifa, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο ή ιατρική εγκατάσταση σε λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».
«Το νοσοκομείο Baptist είναι πολιορκημένο, το νοσοκομείο της Ινδονησίας είναι ήδη εκτός λειτουργίας χωρίς να έχουν απομείνει πόροι ή ιατρικές προμήθειες. Εμείς ως γιατροί, κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουμε τα θύματα», είπε.
«Ήμασταν ανένδοτοι να μην φύγουμε χωρίς τους ασθενείς μας… αναγκαστήκαμε να φύγουμε υπό την απειλή όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.

Γιατρός Al Shifa: Στρατιώτες εξευτελίζουν τους τραυματίες  στο δρόμο

Ο Munir al-Barsh, γιατρός στο νοσοκομείο Al Shifa, περιέγραψε εικόνες από την αναγκαστική εκκένωση του Al Shifa.
Ο ισραηλινός στρατός τηλεφώνησε περίπου στις 9 π.μ., προειδοποιώντας ότι όλοι όσοι αποχωρούσαν έπρεπε να κουνήσουν ένα λευκό μαντήλι και να περπατήσουν σε μια γραμμή.
«Τους εξευτέλιζαν οι στρατιώτες σε όλο το μήκος του δρόμου», δήλωσε ο al-Barsh.
Περίπου 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν
Για να τους βοηθήσουν, παρέμειναν ο διευθυντής του νοσοκομείου, άλλοι τέσσερις γιατροί και μια μικρή ομάδα νοσηλευτών.
Ο ισραηλινός στρατός υποσχέθηκε ότι μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα φτάσει περίπου στις 11 το πρωί για να φροντίσει όσους έμειναν πίσω, εξήγησε ο al Bars.
«Πολλοί από τους ασθενείς τοποθετήθηκαν σε αναπηρικά καροτσάκια ή κυλιόμενα κρεβάτια. Τα μέλη των οικογενειών αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα τραυματισμένα παιδιά τους ή τους γονείς τους οι ίδιοι».
Επειδή ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να δώσει καύσιμα για να κινηθούν τα ασθενοφόρα, οι τραυματίες  και οι ασθενείς πρέπει να περπατήσουν 7 χλμ με τα πόδια για να βρουν άλλο νοσοκομείο προκειμένου να έχουν κάποια φροντίδα, κατέληξε

Τραγική η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της Γάζας

Τραγική είναι η κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία, για παράδειγμα στο νοσοκομείο Al Ahli και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που αν και δε λειτουργούν, υποδέχονται διαρκώς πτώματα.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο al-Ahli, γνωστό και ως νοσοκομείο Baptist, ως «ολοκληρωτική καταστροφή».
Ο δημοσιογράφος συγκεκριμένα ανέφερε ότι η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο έχει ισοπεδωθεί εντελώς, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους και πολλά από αυτά πλέον δεν μπορούν να αναγνωριστούν ενώ οι άνθρωποι ανοίγνουν ομαδικές τάφους.
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι 70 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης