Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά Παλαιστινίων - Bομβαρδισμός με 80 νεκρούς σε σχολείο της Γάζας - Ιράν: Το Ισραήλ θα καταστραφεί

Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά Παλαιστινίων - Bομβαρδισμός με 80 νεκρούς σε σχολείο της Γάζας - Ιράν: Το Ισραήλ θα καταστραφεί
Νέα κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Γάζα, και σε Δυτική Όχθη, κατά Hamas και Abbas - Ιράν: Το Ισραήλ θα υποστεί πόλεμο φθοράς και οριστική ήττα – Πάνω από 300 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Eπικαλούμενο το «δικαίωμα της αυτοάμυνας» ενάντια στη Hamas για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ που έκανε η οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ και τα στρατεύματα του ξεδιπλώνουν μέρα με τη μέρα ένα σχέδιο ολοκληρωτικού πολέμου κατά των Παλαιστινινίων σε όλα τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης, από τη βόρεια Γάζα - όπου έχει το στρατηγείο της η Hamas - ως τη νότια Γάζα - όπου το Ισραήλ έστελνε και στέλνει ακόμη τους αμάχους της βόρειας Γάζας, αλλά πλέον τους ζητά να φύγουν κι από εκεί και να πάνω δυτικά, συνεχίζοντας να βομβαρδίσει σχολεία και νοσοκομεία,  - έως και τη Δυτική Όχθη, όπου εκτός από τις όλο και πιο διευρυμένες καθημερινές επιδρομές των ισραηλινών  δυνάμεων ασφαλείας, το Ισραήλ εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/11 για πρώτη φορά επίθεση με drone κατά των κτιρίων της κυβερνητικής Fatah, του προέδρου Mahmοud Abbas.
Πιο συγκεκριμένα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) καθώς ξεκινούν τη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων τους ενάντια στη Hamas ανακοίνωσαν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 ότι επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και εκκαθαρίζουν επιπλέον γειτονιές στην πόλη της Γάζας - ενώ δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την Hamas η οποία επιδίδεται σε ένα πόλεμο φθοράς, οι δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν στόχους με θύματα άμαχους.
Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι έπληξαν στόχους της Hezbollah στον Λίβανο μετά την εκτόξευση 25 ρουκετών το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023 καταστρέφοντας ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος.
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 19 Νοεμβρίου ότι ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να χτυπά σκληρά τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιχειρήσει επίσης «σύντομα» στο νότο της Γάζας.
«Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της χερσαίας εισβολής, επιχειρώντας επίσης στα ανατολικά της Λωρίδας», λέει.
«Η Hamas έχει χτυπηθεί σκληρά, χάνει τούνελ, αποθήκες, αμυντικές θέσεις» και πολλοί από τους ανώτερους διοικητές της έχουν σκοτωθεί», προσθέτει ο Gallant.
Παράλληλα,
από το πρωί του Σαββάτου (18/11) βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση του νοσοκομείου Al Shifa,  ενώ στόχος ισραηλινών επιδρομών έχει γίνει το νοσοκομείο Al Ahli, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι γιατροί και νοσοκόμες, το σχολείο Al Faqoora με 80 νεκρούς και ένα άλλο ακόμη, και η πόλη Khan Yunis. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, το Ισραήλ βομβάρδισε τα ξημερώματα το σχολείο Al-Fakhoura στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να παρέχει καταφύγιο στους αμάχους και ένα ακόμη μικρότερο.
Ο εκπρόσωπος της Hamas
με έδρα τη Βηρυτό Οsama Hamdan δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση στο σχολείο al-Fakhoora στην περιοχή Khan Younis αποδεικνύει ότι κανένα μέρος της Γάζας δεν είναι ασφαλές.
Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι οι νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας είναι ασφαλείς από βομβαρδισμούς, αλλά είναι σαφές ότι ο στρατός του δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε κανένα τμήμα του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα,
σύμφωνα με τον ίδιο.
Από τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες εγκαταστάσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν πολλοί κάτω από τα ερείπια.
Hamas για ομήρους: O στρατιωτικός βραχίονας της Hamas, οι Ταξιαρχίες του al-Qassam, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ότι έχασε την επαφή με ορισμένες από τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Η καταστάση των αιχμαλώτων και όσων τους κρατούν είναι ακόμη άγνωστη αφού χάσαμε την επικοινωνία μαζί τους».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», προσθέτοντας ότι «όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα σας ενημερώσουμε».
Ο Netanyahu διευκρίνισε ότι ο πρώτος στόχος του πολέμου είναι να ακρωτηριαστεί η Hamas, ο δεύτερος είναι η επιστροφή των ομήρων και ο τρίτος η εξάλειψη της απειλής από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η αύξηση των καυσίμων, η παύση… θα έρθει όταν απελευθερωθούν οι όμηροι», δήλωσε ο κύριος σύμβουλος του προέδρου Biden για τη Μέση Ανατολή Brett McGurk το Σάββατο 18 Νοεμβρίου σε διάσκεψη ασφαλείας στο Μπαχρέιν.
Η απελευθέρωση «όλων των γυναικών, των παιδιών, των νηπίων και των μωρών» θα είχε ως αποτέλεσμα «μια σημαντική παύση… και ένα τεράστιο κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.
Περίπου 240 άνθρωποι
πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα από τη Hamas, η οποία λέει ότι ορισμένοι αιχμάλωτοι έχασαν τη ζωή τους στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Πάνω από 300 Παλαιστίνιοι
σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα σε 12.300, συμπεριλαμβανομένων 5.000 παιδιών και 3.300 γυναικών, από τις 7 Οκτωβρίου. 
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο 18 Νοεμβρίου τα ονόματα των πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν στη Γάζα.
Επίσης οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, τέσσερις είναι έφεδροι και ένας αξιωματικός.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-18_192003.png


Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-18_192042.png
Το Ισραήλ άρχισε να εκκενώνει νοσοκομεία της Βόρειας Γάζας, εκκένωσε το Al Shifa


Ο ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν το Σάββατο 18/11 το πρωί, κατά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο al Shifa, της βόρειας Γάζας εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του «σε μια ώρα», ανέφερε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.
Έως το Σάββατο 18/11 το πρωί 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα ανέφερε ο ΟΗΕ και οι ανησυχίες των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για την τύχη τους έχουν ενταθεί.
Από αυτούς, 650 ήταν ασθενείς και 300 ήταν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tendros Gebreghesus, σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Εδώ και δύο μέρες Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στις υπηρεσίες του al Shifa, ανακρίνουν ανθρώπους στο εσωτερικό του, και κάνουν έρευνες σε κάθε κτίριο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Τo Ισραήλ υποστηρίζει ότι πρέπει να εκκενώσει το al Shifa όπως και όλα τα παλαιστιανικά νοσοκομεία, γιατί εκεί έχει βάσεις η Hamas.
Οι IDF διεξάγουν, όπως λένε, μια «ακριβή και στοχευμένη» επιχείρηση στις εγκαταστάσεις του Al Shifa εδώ και 48 ώρες,  υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται από τη Hamas για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η παλαιστινιακή οργάνωση το αρνείται χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «κατάφωρα ψέματα».
«Το al Shifa πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές, εκεί εργάζονται έως και 300 ιατρικοί υπάλληλοι και νοσηλεύονται 650 ασθενείς. Ακόμη και αν η Hamas χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς, τα νοσοκομεία, και μάλιστα όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ χωρίς προστασία από το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε o Gebreghesus.
Γιατρός του al Shifa, σε επικοινωνία του με το Al Jazeera, επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας προκειμένου υγειονομικοί, ασθενείς και εκτοπισμένοι να εκκενώσουν το νοσοκομείο μέσω της οδού al-Rasheed, προς τη θάλασσα.
Ο ισραηλινός στρατός, με δηλώσεις εκπροσώπου του, αρνήθηκε ότι έδωσε τελεσίγραφο για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Al Shifa, ωστόσο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί μετέδωσε στις 12 το μεσημέρι ότι βλέπει εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν από το νοσοκομείο και να παίρνουν το δρόμο που τους υπέδειξε το Ισραήλ με τα πόδια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-18_192020.png
gaza1_2.PNG
Όταν όμως ο δημοσιογράφος αυτός μετέδωσε την είδηση, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή διοίκηση του al Shifa αποφάσισε μόνη της να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.
Ειδικότερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έκανε δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου για εκκένωση που ωστόσο δεν αφορούσε τους νοσηλευόμενους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έλεγε:
«Σήμερα το πρωί, οι IDF έκαναν δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου al Shifa να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον κατοίκους της Γάζας που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και θα ήθελαν να απομακρυνθούν, να το κάνουν μέσω της ασφαλούς διαδρομής.
Σε κανένα σημείο, οι IDF δεν διέταξαν την εκκένωση ασθενών ή ιατρικών ομάδων και στην πραγματικότητα πρότειναν ότι οποιοδήποτε αίτημα για ιατρική εκκένωση θα διευκολυνθεί από τις IDF». />

Με την κάννη στο κεφάλι εγκατέλειψαν οι γιατροί το Al Shifa - Γεμάτοι πτώματα οι γύρω δρόμοι

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών Omar Zaqout επέμεινε ότι ο ίδιος και το υγειονομικό προσωπικό εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.
Αυτό που αντίκρυσαν βγαίνοντας από το Al Shifa πρόσθεσε είναι τρομακτικό, καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα ενώ πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν βρίσκονται στο ύπαιθρο.
Δύο γιατροί του νοσοκομείου Al Shifa δήλωσαν ότι έφυγαν υπό την απειλή των όπλων.
Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας Mohamed Zaqout δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν ήταν επιθυμία του ιατρικού προσωπικού η εκκένωση του Al Shifa και ότι οι γιατροί εγκατέλειψαν το νοσοκομείο υπό την απειλή των όπλων, ενώ προειδοποίησε ότι πολλοί από τους τραυματίες και τους ασθενείς που έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν κινδυνεύουν να πεθάνουν καθώς χρειάζονται νοσηλεία.
Για τους ασθενείς που έχουν μείνει πίσω καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι δεν έχουν ακόμα επιβεβαίωση από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο και να παραλάβουν τους ασθενείς με ασθενοφόρα.
Το ίδιο δήλωσε και ο Adnan al-Barsh, επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Al Shifa, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο ή ιατρική εγκατάσταση σε λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».
«Το νοσοκομείο Baptist είναι πολιορκημένο, το νοσοκομείο της Ινδονησίας είναι ήδη εκτός λειτουργίας χωρίς να έχουν απομείνει πόροι ή ιατρικές προμήθειες. Εμείς ως γιατροί, κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουμε τα θύματα», είπε.
«Ήμασταν ανένδοτοι να μην φύγουμε χωρίς τους ασθενείς μας… αναγκαστήκαμε να φύγουμε υπό την απειλή όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.
πτομα.PNG
Biden: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο – Netanyahu: Δεν είναι ικανή, στηρίζει τρομοκράτες

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Hamas, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2023.
Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο Joe Biden προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη.
Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τη βία από τους εποίκους στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της «έκδοσης απαγόρευσης visa εναντίον εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων».
«Ήμουν κατηγορηματικός με τους ηγέτες του Ισραήλ ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι διαπράττουν τη βία πρέπει να λογοδοτήσουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα,, επισήμανεο Joe Biden.
Ο Benjamin Netanyahu  σε αναφορά στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε έκανε έκδηλη την αντίθεσή του στην θέση των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή «δεν είναι ικανή» να το κάνει.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, ενώ ορισμένοι από τους υπουργούς του «πανηγυρίζουν για αυτό που συνέβη», επισήμανε.
Ο Netanyahu λέει ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταστρέψουν τη Hamas και να επιστρέψουν τους ομήρους.
«Και πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε συμφωνία και σε αυτό: ότι είναι αδύνατο να τεθεί η Γάζα υπό μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για την τρομοκρατία».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας Eli Cohen δήλωσε σε συνέντευξή του στο Channel 12 το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας και είπε ότι «θα υπάρξει ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας από τον Ιορδάνη ποταμός στη Μεσόγειο θάλασσα ανά πάσα στιγμή».
Η Παλαιστινιακή Αρχή «μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικάσει το γεγονός της 7ης Οκτωβρίου», συνέχισε ο Cohen.
«Αυτή η αρχή συνεχίζει να πληρώνει μισθούς σε δολοφόνους Εβραίων».

Τραγική η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της Γάζας

Τραγική είναι η κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία, για παράδειγμα στο νοσοκομείο Al Ahli και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που αν και δε λειτουργούν, υποδέχονται διαρκώς πτώματα.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο al-Ahli, γνωστό και ως νοσοκομείο Baptist, ως «ολοκληρωτική καταστροφή».
Ο δημοσιογράφος συγκεκριμένα ανέφερε ότι η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο έχει ισοπεδωθεί εντελώς, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους και πολλά από αυτά πλέον δεν μπορούν να αναγνωριστούν ενώ οι άνθρωποι ανοίγουν ομαδικές τάφους.
Γύρω στο μεσημέρι ιατρική ομάδα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο al Ahli έκανε έκκληση για βοήθεια στην πλατφόρμα Χ, αναφέροντας ότι έχει γίνει στόχος πυκνών ισραηλινών πυρών.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο λένε ότι έχουν μεταφερθεί εκεί 70 πτώματα.
sxoleio.PNG
Την εκκένωση της Khan Yunes ζητά το Ισραήλ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/11 ο ισραηλινός στρατός έπληξε από αέρος συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Khan Yunes στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Από την επίθεση αυτή 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 άνθρωποι  τραυματίστηκαν σοβαρά, αναφέρει ο τελευταίος απολογισμός που έκανε ο διευθυντής του νοσοκομείου Nasser στην πόλη αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως από χτες Παρασκευή 17/11 το Ισραήλ έχει αρχίσει να ζητά από τους αμάχους που ήδη έχουν εγκαταλείψει το βορρά της Γάζας και έχουν πάει κεντρικά και νότια και έχουν συγκεντρωθεί στην Khan Hunes να απομακρυνθούν από εκεί προς τα δυτικά, καθώς ο στρατός του μετατοπίζει τις επιθέσεις του προς τις νότιες περιοχές της Γάζας.
Μία τέτοια εξέλιξη, θα αναγκάσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που έφτασαν σε νότιες περιοχές, μετά από την επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας, να μετακινηθούν πάλι, μαζί με τους κατοίκους της πόλης Khan Yunes.
Η Khan Yunes αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από 400.000 κατοίκους με την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται καθημερινά.

gaza2_2.PNG
Προς περαιτέρω επέκταση των βομβαρδισμών στη νότια Γάζα δείχνει ο Hagari 


Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήττουν στόχους της Hamas όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε μεταξύ των άλλων το βράδυ της Παρασκευής 17/11 ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Daniel Hagari ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Hamas, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Daniel Hagari κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποδεικνύοντας, εμέσως πλην σαφώς ότι μόλις εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο τμήμα του βόρειου τμήματος της λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ θα στραφεί και ενάντια στο νότιο, που χτυπά ήδη.
«Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε ο Hagari.
gaza5.PNG

μορο.PNG

Βομβαρδισμοί κι επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οισραηλινός στρατός έπληξε επίσης τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/11 τον προσφυγικό καταυλισμό Balatah της Δυτικής Όχθης,  με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων δύο.
Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Balatah της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η ασφάλεια ανακοίνωσαν αργότερα ότι σκότωσαν τρομοκράτες σε ολονύκτια επιχείρηση στη Δυτική Όχθη οι οποίοι σχεδίαζαν «επικείμενες» επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατευμάτων.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις και τα αεροσκάφη έπληξαν ένα κρησφύγετο τρομοκρατών στον προσφυγικό καταυλισμό Balatah κοντά στη Nablus.
Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν φέρεται να είναι μαχητής που συμμετείχε σε διάφορες επιθέσεις με πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης τον Απρίλιο στην Ιερουσαλήμ, στην οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί.
gaza3.PNG
Επίθεση με drone κατά του κτιρίου της κυβερνητικής Fatah

Παράλληλα το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε πως το Ισραήλ έπληξε με drone κτίριο που ανήκει στη Fatah του Mahmoud Abbas, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.
Τουλάχιστον 186 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 51 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Επιπλέον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς εποίκους, ενώ τέσσερις Ισραηλινοί έχουν βρει τον θάνατο σε παλαιστινιακές επιθέσεις.
προσφυγεσ.PNG
Ιράν: Το Ισραήλ θα υποστεί πόλεμο φθοράς και οριστική ήττα – Δεν θα ξαναδεί ειρήνη και ασφάλεια – H εκδίκηση δεν έχει ημερομηνία λήξης

Ανώτατος Ιρανός διοικητής δηλώνει ότι το Ισραήλ οδεύει προς έναν μακρύ και αιματηρό πόλεμο με τη Hamas.
«Η Παλαιστίνη βρίσκεται στο δρόμο ενός πολέμου φθοράς…
Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια οριστική ήττα και θα καταλήξει στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας», είπε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Hossein Salami σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση το Σάββατο 18 Ιανουαρίου.
«Η μάχη δεν έχει τελειώσει.
Ο ισλαμικός κόσμος θα κάνει ό,τι πρέπει.
Απομένουν ακόμη μεγάλες [αχρησιμοποίητες] στρατιωτικές ικανότητες», είπε ο Salami, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανές κινήσεις του Ιράν να συμμετάσχει στη σύγκρουση.
«Το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ] δεν μπορεί πλέον να δει ειρήνη και ασφάλεια.
Οι μουσουλμάνοι θα εκδικηθούν για λογαριασμό του καταπιεσμένου λαού της Γάζας και αυτή η εκδίκηση δεν έχει ημερομηνία λήξης».
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να σταματήσει η «δολοφονική μηχανή και η οργανωμένη τρομοκρατία του Σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να λογοδοτήσουν οι Σιωνιστές εγκληματίες στη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο».

Αποκάλυψη Hersh: Απέρριψε ο Netanyahu συμφωνία ΗΠΑ - Hamas για την απελευθέρωση 71 ομήρων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πετύχει με τη Hamas συμφωνία η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση 71 ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών για πέντε μέρες, ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjiamin Netanyahu αρνήθηκε να τη δεχτεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Αμερικανός δημοσιογράφος και βραβευμένος με Πούλιτζερ, Seymour Hersh.
«Το αμερικανικό αίτημα αφορούσε την απελευθέρωση 71 ομήρων. Επετεύχθη συμφωνία για αυτό, αλλά η Hamas επέμενε σε μια πενθήμερη παύση των εχθροπραξιών. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως από τον Netanyahu, έγραψε ο Hersh στο blog του στην πλατφόρμα Substack.
Στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ δέχτηκε την πιο ισχυρή πυραυλική επίθεση της ιστορίας του από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης Al-Aqsa Flood, που ανακοινώθηκε από τη στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas. Μετά την επίθεση, οι μαχητές της οργάνωσης εισήλθαν στις συνοριακές περιοχές στο νότιο Ισραήλ, όπου άνοιξαν πυρ τόσο εναντίον στρατιωτικών όσο και αμάχων και πήραν επίσης περισσότερους από 200 ομήρους. Στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρχών, σκοτώθηκαν περίπου 1,2 χιλιάδες άνθρωποι, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πολίτες, στρατιώτες, ξένους πολίτες και εργαζόμενους, ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν.
Από τις 8 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Σιδερένια ξίφη κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, με ανελέητους βομβαρδισμούς μέρα νύχτα.
Μέσα σε λίγες μέρες, ο ισραηλινός στρατός πήρε τον έλεγχο όλων των κατοικημένων περιοχών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και άρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Έφτασαν δύο φορτία με καύσιμα στη Γάζα

Δύο πρώτα φορτία καυσίμων έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ισραήλ, με στόχο να ξανατεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες που ηλεκτροδοτούν νοσοκομεία και δίκτυα τηλεπικοινωνιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενέκρινε από την Παρασκευή 17/11 την είσοδο δύο βυτιοφόρων στην Λωρίδα της Γάζας σε καθημερινή βάση.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι υπεύθυνη για τον τερματικό σταθμό της Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, 17/11 το βράδυ ότι 17.000 λίτρα καυσίμου παραδόθηκαν για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γάζας.
Το Ισραήλ αρνείτο μέχρι τώρα να επιτρέψει την είσοδο καυσίμου στον παλαιστινιακό θύλακα, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Hamas, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.
Άφησε όμως τελικά λίγα καύσιμα να περάσουν μετά από αίτημα των ΗΠΑ και αφού το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα λιμού.
Η απόφαση της κυβέρνησης Netanyahu να επιτραπεί η είσοδος έστω και δύο βυτίων καυσίμων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αν και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης.
Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα καύσιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό εργαλείο, αντιδρούν λέγοντας ότι «δίνουμε καύσιμα, αλλά οι όμηροι δεν επιστρέφονται».
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir δήλωσε ότι η κίνηση αυτή οδηγεί το Ισραήλ «σε μια λανθασμένη πολιτική», προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να δίνουμε στον εχθρό ανθρωπιστικά δώρα», μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.
Ο υπουργός Οικονομικών Bexalel Smotritch χαρακτήρισε την απόφαση ως «σοβαρό λάθος» που «δίνει οξυγόνο στον εχθρό» ενώ ο Avigdor Liberman, επικεφαλής ενός εθνικιστικού δεξιού κόμματος, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να «σταματήσει αμέσως αυτή η απερισκεψία».

Yπό ασφυκτική πίεση από τις οικογένειες των ομήρων ο Netanyahu

Με πιέσεις προς την κυβέρνηση Netanyahu και ερωτήματα, τα μέλη των οικογενειών των ομήρων της Hamas και 20.000 υποστηρικτές, έφτασαν το Σάββατο 18/11, στην Ιερουσαλήμ μετά από την πενθήμερη μεγαλειώδη πορεία τους για να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι οικογένειες ζητούν απαντήσεις και περισσότερα βήματα ουσιαστικά από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
αναφορικά με την απελευθέρωση και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas.
1_12.webp
Εκτιμάται ότι στην πορεία έλαβαν μέρος 20.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και όσων μπήκαν στην πορεία από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ, πιέζοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ “για να κάνει ότι μπορεί, προκειμένου οι όμηροι να επιστρέψουν στις εστίες τους”, δήλωσε ο 25χρονος Noam Alon που κρατούσε μία φωτογραφία της φίλης του που έχει απαχθεί.
2_135.jpg
“Αναμένουμε από αυτούς ότι θα μας συναντήσουν.
Περιμένουμε ότι θα μας πουν πως θα το κάνουν”, είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.
3_115.jpg
“Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο.
Έτσι, απαιτούμε από αυτούς να το κάνουν τώρα, με οποιοδήποτε τίμημα για την επιστροφή των ομήρων”.
4_103.jpg
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης