Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγιο: Αρχηγός κόμματος παραιτήθηκε επειδή αποκάλεσε τους Ρομά «σκούρα αποβράσματα»

Βέλγιο: Αρχηγός κόμματος παραιτήθηκε επειδή αποκάλεσε τους Ρομά «σκούρα αποβράσματα»
Τον Σεπτέμβριο, ο Rousseau έκανε ρατσιστικά σχόλια σε έναν αστυνομικό για «όλα αυτά τα σκούρα αποβράσματα»
Ο αρχηγός του Φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Conner Rousseau παραιτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (17/11), εν μέσω επικρίσεων για ρατσισμό από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους , για τα σχόλια που έκανε τον Σεπτέμβριο για την κοινότητα των Ρομά.
Το βράδυ της Παρασκευής (17/11), ο βραχιόνας των Βρυξελλών του κόμματός του ζήτησε την παραίτηση του Rousseau κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του κόμματος, σύμφωνα με τις ολλανδικές ειδήσεις.
Τον Σεπτέμβριο, ο Rousseau έκανε ρατσιστικά σχόλια σε έναν αστυνομικό για «όλα αυτά τα σκούρα αποβράσματα», ξενοφοβικά σχόλια που οδήγησαν σε εκκλήσεις για παραίτηση από αρκετούς Βέλγους δημόσιους αξιωματούχους κατά του ανατραπέντα πλέον προέδρου του κόμματος Vooruit, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Nieuwsblad.
Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ήταν μεθυσμένος και ζήτησε συγγνώμη.
«Αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως απαράδεκτες», δήλωσε ο βουλευτής των Βρυξελλών Els Rochette.
Άλλοι Βέλγοι αξιωματούχοι παρενέβησαν την Πέμπτη πριν από την παραίτησή του.
«Οι ρατσιστικές δηλώσεις δεν γίνονται ποτέ ανεκτές. Αλλά [είναι] εντελώς απαράδεκτοι για έναν ηγέτη ενός σοσιαλιστικού κόμματος επειδή είναι αντίθετες με τις βασικές αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε η Emilie Peeters, δημοτική σύμβουλος του Vooruit στη Γάνδη το βράδυ της Πέμπτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο πρόεδρος θα πρέπει τώρα να παραμερίσει και να σκεφτεί τις δηλώσεις του», πρόσθεσε η Peeters.
Ωστόσο, όταν αργότερα ο Ρουσσώ παραιτήθηκε, ακολούθησε ένα ακόμα «φάουλ» του κόμματος.
«Έκανα ένα σοβαρό λάθος», είπε ο Rousseau το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το βελγικό RTBF.
«Οι σημερινές προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες, ο αγώνας του Vooruit θα συνεχιστεί χωρίς εμένα» συμπλήρωσε.
Και αντί να αποστασιοποιηθεί από τον αρχηγό του, το κόμμα ευχαρίστησε τον Rousseau από αυτό που φαινόταν να είναι ο επίσημος λογαριασμός του κόμματος στο X, δημοσιεύοντας μάλιστα μια φωτογραφία του παραιτηθέντος πλέον ηγέτη, με τη λεζάντα: «Σας ευχαριστώ που κάνατε τη Φλάνδρα να πιστέψει ξανά στον σοσιαλισμό . Σας ευχαριστώ που βάζετε πάντα τον κοινωνικό αγώνα πρώτο. Εντάξει, τώρα πάλι. Μετριοπαθής και υπεύθυνος. Εμείς συνεχίζουμε» ανέφερε η ανάρτηση.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Rousseau δέχθηκε πυρά για ρατσιστικά σχόλια.
Πέρυσι, επικρίθηκε για αμφιλεγόμενα σχόλια σχετικά με τον δήμο Molenbeek των Βρυξελλών, όταν δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται να βρίσκεται στο Βέλγιο όταν περνάει με το αυτοκίνητο από την περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης