Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανείπωτη φρίκη στη Γάζα – Οι Ισραηλινοί χτυπούν αμάχους, νοσοκομεία και σχολεία αλλά όχι τη Hamas - Εμπλοκή με Κατάρ

Ανείπωτη φρίκη στη Γάζα – Οι Ισραηλινοί χτυπούν αμάχους, νοσοκομεία και σχολεία αλλά όχι τη Hamas - Εμπλοκή με Κατάρ
Αμάχους, σχολεία και νοσοκομεία σφυροκοπά ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα - Αμερικανός καθηγητής στηλιτεύει τις βάρβαρες επιδρομές των IDF
(Συνεχές upd) Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί το δράμα των κατοίκων της Γάζας που δέχονται καταιγισμό ισραηλινών χτυπημάτων.
Ανηλεώς και αδιακρίτως οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) πλήττουν άμαχο πληθυσμό ενώ ισχυρίζονται ότι βρήκαν το λεγόμενο τούνελ της Hamas μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa, στο οποίο επιτέθηκαν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες.
Η παλαιστινιακή οργάνωση απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ως «αβάσιμα ψέματα».
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πολλά χτυπήματα εναντίον ανώτερων στελεχών της Hamas σε δύο υπόγεια τούνελ στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της ταξιαρχίας πυραύλων της Hamas και η μονάδα της βόρειας Γάζας.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Shifa είπε ότι εκατοντάδες ασθενείς δεν έχουν οξυγόνο και νερό.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari είπε ότι η «υπόγεια υποδομή» της Hamas βρέθηκε.
Ωστόσο δεν έδωσε πληροφορίες πού ακριβώς φέρεται να αποκαλύφθηκε.
Η Hamas προέτρεψε τον ΟΗΕ να συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για τη διερεύνηση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον θύλακα.
Εν τω μεταξύ σημειώθηκε σοβαρή εμπλοκή στις σχέσεις  Ισραήλ - Κατάρ μετά τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ για διασύνδεση του εμιράτου με τη Hamas στο πολύπαιο νοσοκομείο al - Shifa.

gaza_1_8.JPG
gaza_2_5.JPG
Al Jazeera: Επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα – Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά σχολείου στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών καθώς και τραυματιών. Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στα νότια της πόλης της Γάζας.
Άνθρωποι φαίνονται σε σχετικό οπτικό υλικό να τρέπονται σε φυγή, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κι ένα ισραηλινό άρμα διακρίνεται να κινείται στη Jenin της Δυτικής Όχθης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο προσφυγικός καταυλισμός της πόλης δέχτηκε ισραηλινή επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας.
Το Al Jazeera αναφέρει ότι ο στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο  Ibhn Sina της Jenin, ζήτησε από το προσωπικό να το εκκενώσει και συνέλαβε τουλάχιστον δύο νοσηλευτές που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι κυνήγησε τρομοκράτες οι οποίοι επιχείρησαν να κρυφτούν μέσα στο νοσοκομείο και ότι προχώρησε σε συλλήψεις.

Γάζα: Πέθαναν τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα στο μαρτυρικό νοσοκομείο al-Shifa

Τέσσερα μωρά, που γεννήθηκαν πρόωρα, πέθαναν στο νοσοκομείο al-Shifa ενώ άλλα πέντε αναμένεται να καταλήξουν.
Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου είπε ότι δεν είναι σε θέση να σώσει τα μωρά χωρίς καύσιμα και οξυγόνο για τις θερμοκοιτίδες στις οποίες βρίσκονται.
Στο νοσοκομείο βρίσκονταν αρχικά 39 πρόωρα μωρά.
Το προσωπικό μετέφερε τα μωρά σε μια από τις λίγες περιοχές του νοσοκομειακού συγκροτήματος που εξακολουθούν να έχουν ρεύμα, αλλά αναγκάστηκαν να τα τοποθετήσουν μαζί σε κρεβάτια, όπου τα 35 μωρά που απέμειναν κινδυνεύουν να μολυνθούν.
gaza_3_8.JPG
Khalil (καθηγητής Ιστορίας – ΗΠΑ): Καθαρός εκφοβισμός η επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Al Shifa

Η ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Al Shifa ήταν «καθαρός εκφοβισμός» του παλαιστινιακού πληθυσμού, λέει ο Osamah Khalil, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Syracuse στις ΗΠΑ.
Απέρριψε δε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η Hamas έχει την έδρα της στο νοσοκομείο al-Shifa.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί η οργάνωση θα είχε μια βάση σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στη Γάζα.
«Δεν πρόκειται για αυτό», είπε ο Khalil στο Al Jazeera.
«Αυτό είναι καθαρός εκφοβισμός», πρόσθεσε.

gaza_4_6.JPG
gaza_5_4.JPG
Alashqar (Trinity College): Η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει ασκήσει πραγματική πίεση στο Ισραήλ για τα εγκλήματά του

Ο Yaser Alashqar, επίκουρος καθηγητής διεθνών σπουδών στο Trinity College του Δουβλίνου, είπε στο Al Jazeera ότι η διεθνής καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε πραγματική δράση.
Μέχρι στιγμής, διεθνείς δυνάμεις και χώρες της ΕΕ έχουν μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.
«Αλλά δεν έχουμε δει πραγματικά ενέργειες μέσω πολιτικής ή μέσω διεθνών πιέσεων», είπε ο Alashqar.
«Οι ΗΠΑ, αν το δούμε ρεαλιστικά, διευκολύνουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.
Αν κοιτάξουμε και την ΕΕ, επίσης, διευκολύνει τον πόλεμο του Ισραήλ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός.

israel_2.JPG
Εμπλοκή με Κατάρ

Εξάλλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής του Κατάρ για την Ανασυγκρότηση της Γάζας, Mohammed al-Emadi, χαρακτήρισε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για την παρουσία ενός κτιρίου που ανήκει στο εμιράτο και κάνει χρήση του η Hamas μέσα στο Νοσοκομείο al-Shifa ως «αβάσιμους» και «αναληθείς».
Το Κατάρ, είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς ως «δικαιολογία… για να επιτεθεί σε νοσοκομεία», μεταξύ άλλων παραβιάσεων που έχει διαπράξει, πλήττοντας πολίτες, καθώς και τις υποδομές της πόλης.
Η έδρα της επιτροπής, είπε ο al-Emadi, η οποία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Γάζας, απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από το ιατρικό συγκρότημα al-Shifa.
qatar_1.JPG
Αντιπρόεδρος ισραηλινής Βουλής: To Iσραήλ να κάψει όλη τη Γάζα τώρα

Ο Nissim Vaturi, αντιπρόεδρος της Knesset και μέλος του Κόμματος Likud του Netanyahu, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε «υπερβολικά ανθρώπινη» στάση για τη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στο X, ο αντιπρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου είπε ότι η χώρα θα πρέπει αντ 'αυτού να «κάψει τη Γάζα τώρα».
Ο Vaturi κάλεσε επίσης το Ισραήλ να μην επιτρέψει τα τόσο απαραίτητα καύσιμα στον θύλακα και να αποκλείσει το νερό «μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι».

Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρηση θα επεκταθεί


Ο Herzi Halevi ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Γάζας.
«Είμαστε κοντά στην εξάρθρωση του στρατιωτικού συστήματος στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Όσον αφορά εμάς, όλο και περισσότερες περιοχές θα στοχοποιηθούν», είπε ο Halevi κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιώτες στον θύλακα.
Μέχρι στιγμής, συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Hamas έχουν λάβει χώρα κυρίως στη βόρεια Γάζα.
Ωστόσο, την Πέμπτη (16/11/2023), ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια σε ορισμένες συνοικίες της νότιας πόλης Khan Younis συνιστώντας στους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θεωρεί καμία περιοχή στον πολιορκημένο θύλακα ασφαλή, καθιστώντας τέτοιες εντολές εκκένωσης παράνομες σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ισραήλ: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Hamas για ανταλλαγή κρατουμένων

Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους ομήρους του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή (17/11/2023) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Tzachi Hanegbi.
«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων.
Δεν έχει ληφθεί απόφαση για αυτό το θέμα.
Αλλά αυτά τα θέματα συζητούνται και γι' αυτό πιστεύουμε ότι εάν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, πολλές οικογένειες θα μπορέσουν να επανενωθούν με τους συγγενείς τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Το ABC TV μετέδωσε στις 15 Νοεμβρίου, επικαλούμενο ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Hmas συμφώνησε στους γενικούς όρους μιας συμφωνίας με το Ισραήλ, βάσει της οποίας θα απελευθέρωνε περίπου 50 ομήρους με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

b_6.jpg
Χτύπημα του Ισραήλ με αεροσκάφη και ελικόπτερα σε θέσεις της Hezbollah στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ένα ακόμη χτύπημα στον Λίβανο ως απάντηση στους βομβαρδισμούς της σιιτικής οργάνωσης Hezbollah σε παραμεθόριες περιοχές, ανέφεραν οι IDF.
«Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ έπληξαν στόχους τρομοκρατών στον Λίβανο την περασμένη ημέρα ως απάντηση στον βομβαρδισμό της Hezbollah κατά του ισραηλινού εδάφους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τελ Αβίβ.
Οι IDF είπαν ότι μεταξύ των στόχων ήταν η υποδομή της Hezbollah, τα κέντρα διοίκησης και οι στρατιωτικές θέσεις που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της σιιτικής οργάνωσης.

Το βρώμικο μυστικό των εξαγωγών όπλων του Ισραήλ: Δοκιμάζονται σε Παλαιστίνιους.


Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα στις 22 Οκτωβρίου από τη μονάδα καταδρομών Maglan που αναπτύσσει μια νέα βόμβα όλμου ακριβείας, 120 mm που ονομάζεται Iron Sting εναντίον της Hamas στη Γάζα.
Ο Benny Gantz, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Netanyahu, το 2021 περιέγραψε το Iron Sting ως «σχεδιασμένο για να πλήττει στόχους με ακρίβεια, τόσο σε ανοιχτά εδάφη όσο και σε αστικά περιβάλλοντα, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα παράπλευρων ζημιών και αποτρέποντας τραυματισμούς σε άμαχους».
Είναι ένας ισχυρισμός που απηχεί ο Mark Regev, πρώην εκπρόσωπος του Netanyahu, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ «προσπαθεί όσο το δυνατόν πιο ανθρωπίνως» να διαχειριστεί τον πόλεμό του στη Γάζα.
Τώρα, οι καταστροφικές «χειρουργικές» μηχανές δολοφονίας του Ισραήλ, που δοκιμάστηκαν σε Παλαιστίνιους, έχουν ενδιαφερόμενους αγοραστές από το εξωτερικό, λένε οι αναλυτές.
explosion.JPG
Το Μπαχρέιν προτείνει την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ – Hamas

O πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν ζήτησε να συμφωνηθεί μια «ανταλλαγή ομήρων» μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ ώστε να επιτευχθεί μια παύση στις εχθροπραξίες που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρίγκιπας Salman bin Hamad Al Khalifa είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ασφάλεια χωρίς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών και χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» την ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξή της.
«Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά», είπε, προτρέποντας τη Hamas να απελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατά ομήρους στη Γάζα και το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα, να αποφυλακίσει Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που «δεν είναι μαχητές», όπως είπε.
«Ο σκοπός είναι να γίνει μια παύση έτσι ώστε οι άνθρωποι να κάνουν έναν απολογισμό, να θάψουν τους νεκρούς τους, να αρχίσουν επιτέλους να θρηνούν και ίσως να αναρωτηθούν για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών που οδήγησε σε αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.


Ιράν: Θα κάνουμε «ό,τι χρειαστεί» για να βοηθήσουμε τη Hamas σε αυτή την ιστορική μάχη


Το Ιράν θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να βοηθήσει τη Hamas στον πόλεμό της με το Ισραήλ, δήλωσε ο διοικητής της ιρανικής δύναμης Quds Esmail Qaani σε ένα μήνυμα προς τον ανώτατο διοικητή της Hamas Mohammed Deif.
«Τα αδέρφια σας στον άξονα της αντίστασης στέκονται ενωμένοι μαζί σας και δεν θα επιτρέψουν στον εχθρό να πετύχει τους βρώμικους στόχους του στη Γάζα και την Παλαιστίνη», τόνισε ο Qaani σε επιστολή που απευθυνόταν στον Deif, αρχηγό των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam, της ένοπλης πτέρυγας της Hamas.
Ο «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένα δίκτυο περιφερειακών μαχητών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Hamas, της Hezbollah του Λιβάνου, διαφόρων πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία και της πολιτοφυλακής Houthi στην Υεμένη.
«Είμαστε στην αδελφική μας υπόσχεση που μας ενώνει και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε αυτή την ιστορική μάχη», πρόσθεσε ο Qaani στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε από το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η Δύναμη Quds, με επικεφαλής τον Qaani, είναι ο βραχίονας ξένων επιχειρήσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
Η δημοσίευση της επιστολής του Qaani έρχεται μια ημέρα μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei.
mora.JPG
Abdollahian (ΥΠΕΞ Ιράν): Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ δεν θα πτοήσουν τη Hezbollah


Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν Amir-Abdollahian διεμήνυσε ότι οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς τη λιβανέζικη Hezbollah δεν θα κάνουν την σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη «πιο "προσεκτική" στη λήψη αποφάσεων» για τον πόλεμο της Γάζας.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν μιλούσαν υπογείως για τον πόλεμο της Γάζας από τότε που η Hamas πραγματοποίησε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, την πιο θανατηφόρα που έχει δει ποτέ το Ισραήλ.
«Τις τελευταίες 40 ημέρες, ανταλλάχθηκαν μηνύματα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω του τμήματος συμφερόντων των ΗΠΑ στην ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης σε πρόσφατη συνέντευξη.
Σημειώνεται ότι μέρες μετά την επίθεση της Hamas, ο στρατός των ΗΠΑ επαναπροώθησε δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, αφού πρώτα είχε αποσύρει στρατεύματα για να επικεντρωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως στον Ινδο-Ειρηνικό.
Χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν επίσης μαζί με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη με σκοπό την ανάσχεση δυνάμεων του Ιράν, και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζει, από το να ανοίξουν νέα μέτωπα κατά του Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Amir-Abdollahian τόνισε ότι η χώρα του διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμούν καμία κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.



Πέντε ακόμα χώρες οδηγούν το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου


Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Karim Khan έκανε γνωστό ότι η παραπομπή του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου προήλθε από τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τη Βολιβία, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί.
Το ΔΠΔ έχει, άλλωστε, ανοιχτή ποινική έρευνα για την «κατάσταση στο Κράτος της Παλαιστίνης» για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον Ιούνιο του 2014, είπε ο Khan στη δήλωση.
Αυτή η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, λίγο αφότου το δικαστήριο έκρινε ότι είχε δικαιοδοσία στα παλαιστινιακά εδάφη – μια απόφαση που άνοιξε την πόρτα για πιθανή δίωξη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ, αλλά και η Hamas εκεί.
Οι παλαιστινιακές αρχές έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο καθιερώνει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει επικυρώσει το έγγραφο.
O Khan δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έρευνα «επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023».
d.jpg
Πάνω από 12.000 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα – Το 75% των απωλειών είναι γυναικόπαιδα

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της δραματικής κλιμάκωσης στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/11/2023) η κυβέρνηση της Γάζας.
«Ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επιθετικότητας, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook.
Εκτός από αυτό, σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 75% των απωλειών Erdogan: Δεν υπάρχει πια μέρος Γάζα - Ψεύδεται για τα πυρηνικά το Ισραήλ

«Έχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι' αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά τη συνέντευξη Τύπου του με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στο Βερολίνο.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γερμανούς φίλους μου για τη φιλοξενία. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Θα συζητήσουμε τις συνολικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Θα υπάρξουν εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις στις συζητήσεις μας. Οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή.
Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Hamas αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Hamas να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
erdogan.jpg
Καρφιά στη Γερμανία: «Aυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για το Ισραήλ»

«Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, η υποστήριξη που θα έπρεπε να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χτυπιούνται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά; Θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια;
Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός.
Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι' αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα» πρόσθεσε ο Erdogan, ενώ για το θέμα των ομήρων είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό» συνέχισε κατά τη διάρκειά της τοποθέτησής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης