Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερείπια, φρίκη, πείνα - Γάζα: Νεκροί 11.470 άνθρωποι - Επίθεση Ισραηλινών και σε σχολείο μετά τα νοσοκομεία - Χάος στο Al Shifa

Ερείπια, φρίκη, πείνα - Γάζα: Νεκροί 11.470 άνθρωποι - Επίθεση Ισραηλινών και σε σχολείο μετά τα νοσοκομεία - Χάος στο Al Shifa
Μετά την επιδρομή στο νοσοκομείο Al Shifa οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση σε σχολείο όπου έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι
(upd) Τουλάχιστον 800.000 άμαχοι υπολογίζεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα μετά τις προτροπές του Ισραήλ να μετακινηθούν προς το νότο ενώ όπως μεταφέρουν διεθνή δίκτυα ενημέρωσης ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση με νέες επιχειρήσεις από πλευράς Ισραήλ το οποίο παρουσιάζεται ως «ανένδοτο» απέναντι σε σενάρια εκεχειρίας ή κατάπαυσης του πυρός πριν την απελευθέρωση των ομήρων.
Μετά την επιδρομή στο νοσοκομείο Al Shifa οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση σε σχολείο όπου έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι ενώ φαίνεται πως υπάρχουν δεκάδες νέοι νεκροί και τραυματίες.
Την ίδια ώρα, ενώ οι Ισραηλινοί
 φέρονται έτοιμοι να εισβάλλουν και σε νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, εκεί δηλαδή που έχουν εκτοπιστεί οι Παλαιστίνιοι προκειμένου να είναι... ασφαλείς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, θρίλερ επικρατεί για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas για τριήμερη εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Al Arabiya, Ισραήλ και Hamas «είναι κοντά σε συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για την απελευθέρωση 50 ομήρων», 
ενώ όπως αναφέρθηκε το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά περιορισμένης ποσότητας καυσίμων για λογαριασμό... του ΟΗΕ.
Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής 17/11, ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Hanegbi, διέψευσε τις παραπάνω πληροφορίες λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία αυτή τη στιγμή για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά ο Hamas».
Όπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος της ισραηλινής διπλωματίας «δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα από τα θέματα».
«Είμαστε ανένδοτοι ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει σε μαζική απελευθέρωση ομήρων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας την πάγια διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η κατάσταση στη Γάζα παραπέμπει σε ένα πραγματικό κολαστήριο, όπου διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την πείνα και με επιδημίες ασθενειών, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, τη στιγμή που μεγάλα τμήματα της περιοχής βυθίζονται σε ολικό blackout λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Τα τραγικά νούμερα στην φρίκη της Γάζας 

  • Νεκροί 11.470 άνθρωποι
  • Υπάρχουν 3.750 αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων 1.800 παιδιά που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
  • Τουλάχιστον 200 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικοί έχουν σκοτωθεί, καθώς και τουλάχιστον 22 μέλη της ομάδας πολιτικής άμυνας.
  • Τουλάχιστον 51 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί.
  • Υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 τραυματισμένοι το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Περίπου 25 νοσοκομεία και 250 ιατρικές εγκαταστάσεις είναι εκτός λειτουργίας.
  • Τουλάχιστον 55 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί.
  • Ο συνολικός αριθμός των κυβερνητικών χώρων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ξεπερνά τα 95.000 κτίρια.
  • Τουλάχιστον 57 τζαμιά έχουν υποστεί ολοσχερώς ζημιές. 165 τζαμιά έχουν υποστεί μερικές ζημιές.
  • Τουλάχιστον τρεις εκκλησίες έχουν καταστραφεί.
Al Jazeera: Επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα – Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, έγινε επίθεση κατά σχολείου στη Λωρίδα της Γάζας και φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών καθώς και τραυματιών. Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στα νότια της πόλης της Γάζας.
Άνθρωποι φαίνονται σε σχετικό οπτικό υλικό να τρέπονται σε φυγή, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κι ένα ισραηλινό άρμα διακρίνεται να κινείται στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ο προσφυγικός καταυλισμός της πόλης δέχτηκε ισραηλινή επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας.
Το Al Jazeera αναφέρει ότι ο στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν, ζήτησε από το προσωπικό να το εκκενώσει και συνέλαβε τουλάχιστον δύο νοσηλευτές που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι κυνήγησε τρομοκράτες οι οποίοι επιχείρησαν να κρυφτούν μέσα στο νοσοκομείο και ότι προχώρησε σε συλλήψεις.

Μαινόμενος ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ: Ο αρχηγός της Hamas στη Γάζα είναι ο νεός bin Laden, θα τον καταδιώξουμε μέχρι τέλους

Ο Yoav Gallant έγινε ο τελευταίος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλέστηκε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ σε δηλώσεις που πραγματοποίησε για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συνέκρινε τον κορυφαίο αξιωματούχο της Hamas στη Γάζα, Yayha Sinwar, με τον Osama bin Laden, τον πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα που ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.
Ένα 10ετές παγκόσμιο κυνήγι για τον bin Laden έληξε με τη δολοφονία του από το αμερικανικό Navy SEAL στο Πακιστάν το 2011.
«Ο Yahya Sinwar είναι ο νέος Bin Laden– θα τον κυνηγήσουμε και θα πετύχουμε τη νίκη», δημοσίευσε ο Gallant στο X μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu.

11804796-1698477306-e1698478439359.webp
Κολαστήριο η Γάζα - Κίνδυνος πείνας

Η πόλη της Γάζας και τα βόρεια εδάφη έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο κολαστήριο
 όπου δεν υπάρχουν καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και το κυριότερο τρόφιμα και καθαρό νερό.
Οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για την εξάπλωση ασθενειών, τη στιγμή που επισημαίνουν πως είναι αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παρά τις εκκλήσεις, το Ισραήλ αρνούνταν μέχρι πρότινος, να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων, υποστηρίζοντας πως θα τα «αρπάξει» η Hamas προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Εάν δεν μπουν καύσιμα, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν.
Από πότε ακριβώς, δεν ξέρω.
Αλλά θα είναι νωρίτερα παρά αργότερα» δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια εκτεταμένη πείνα και οι κάτοικοι να λιμοκτονήσουν, καθώς οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι πρακτικά ανύπαρκτες στη Γάζα.

Πόλη - «φάντασμα» η Γάζα

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που δημοσίευσε η Guardian με εικόνες πριν από τη Γάζα πριν και μετά από την έναρξη του πολέμου καταγράφεται το εύρος της καταστροφής. Το κέντρο της πόλης, όπως φαίνεται σε αυτό είναι γεμάτο χαλάσματα ενώ δεν κινείται πλέον κανείς στους δρόμους.

Από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τα σπίτια τους και περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τις ζωές τους.


Καμπανάκι από ΠΟΥ για εξάπλωση ασθενειών 

Για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα ανησυχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.
«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.
fire-and-smoke-seen-in-immediate-aftermath-of-israeli-airstrike-in-gaza.avif
Νοσοκομείο Al Shifa: 24 θάνατοι εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος

Εικοσιτέσσερις ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες 48 ώρες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, στο οποίο η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο πριν από τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Άσραφ αλ Κίντρα, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ασθενείς αυτοί πέθαναν, «διότι ιατρικά μηχανήματα ζωτικής σημασίας σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος» στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν διαθέτει πλέον καθόλου καύσιμα για την τροφοδότηση των γεννητριών τους.
Ο Κίντρα πρόσθεσε πως από χθες, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τρία κτίρια στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος: το κυλικείο του νοσοκομείου, το κτίριο υπηρεσιών συντήρησης και το τμήμα ανθρωπίνων πόρων.
AP23319174569568.jpg

Στην Ιερουσαλήμ η πορεία των συγγενών Ισραηλινών ομήρων – Το Σάββατο 18/11 στο σπίτι του Netanyahu 

Οι οικογένειες Ισραηλινών ομήρων και χιλιάδες υποστηρικτές τους έκαναν σήμερα 17/11 πορεία προς την Ιερουσαλήμ, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την απαγωγή τους από μαχητές της Χαμάς και τη μεταφορά τους στη Γάζα.
Η πορεία ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ πριν από τρεις ημέρες. Η αστυνομία απέκλεισε τμήματα του βασικού αυτοκινητοδρόμου καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να ανηφορίζουν στους λόφους που οδηγούν στην Ιερουσαλήμ.
Κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους καθώς και ισραηλινές σημαίες ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θα εγκαταλείψουμε, απαιτούμε την απελευθέρωση των ομήρων».
Οι μαχητές της Χαμάς συνέλαβαν περίπου 240 ανθρώπους ως ομήρους κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Οι όμηροι –από μωρά έως ηλικιωμένοι– εκτιμάται ότι κρατούνται σε σήραγγες κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης τουλάχιστον κάποιων εκ των ομήρων, αλλά δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από καμιά πλευρά για επικείμενη συμφωνία.
Families and friends of about 240 hostages held by Hamas in Gaza call for their return as they participate in a five-day "March for the Hostages" from Tel Aviv to the Prime Minister's Office in Jerusalem, near the village of Beit Hashmonai, Israel, Thursday, Nov. 16, 2023. The hostages, mostly Israeli citizens, were kidnapped during the Oct. 7 Hamas cross-border attack in Israel and have been held in Gaza since then. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)
«Ακούστε την κραυγή μας. Φέρτε τους πίσω τώρα», δήλωσε ο Γιουβάλ Χαράν, που περπατούσε με ένα πλακάτ στο οποίο φαίνονται επτά μέλη της οικογένειάς του, που απήχθησαν, συμπεριλαμβανομένης της τρίχρονης ανιψιάς του.
«Πώς μπορεί να ορίσεις μια τιμή για ένα τρίχρονο κορίτσι; Τους χρειαζόμαστε πίσω τώρα, με κάθε τίμημα».
Ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Στέφεν Ζάιμπερτ συναντήθηκε με τους διαδηλωτές και ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
«Εργαζόμαστε γι ‘αυτό σε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά επίπεδα και απλά σας ζητάμε να κρατήσετε ζωντανή την ελπίδα», δήλωσε. «Στις καρδιές και στο μυαλό μας, είμαστε μαζί σας».
Οι οικογένειες και οι υποστηρικτές τους λένε ότι θα ολοκληρώσουν την πορεία των περίπου 60 χιλιομέτρων αύριο, Σάββατο, μπροστά από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

231031-israel-palestinians-gaza-nusseirat-mn-1225-639902.webp

Blinken σε σε Ισραήλ: Να τερματιστεί η «εξτρεμιστική βία» Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Blinken κάλεσε χθες Πέμπτη 16/11 την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει «επειγόντως» μέτρα για να τερματιστεί η «εξτρεμιστική βία» Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κ. Blinken, στο Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο της APEC, απηύθυνε την έκκληση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης που έχει ενταχθεί στην κυβέρνηση πολέμου του πρωθυπουργού Netanyahu.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν χειροπιαστά μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, ιδίως για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας από πλευράς εποίκων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.
Ο αμερικανός συζήτησε επίσης με τον κ. Γκαντς για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι της Χαμάς.
Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όταν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια με κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.500 ανθρώπους, επίσης κατά μεγάλη πλειονότητα άμαχους, ανάμεσά τους 4.710 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης