Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Ιταλία: Σε μεγιστάνα καταδικασμένο για διαφθορά το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας – Ο ρόλος της Αλεξίας Μπακογιάννη

Σάλος στην Ιταλία: Σε μεγιστάνα καταδικασμένο για διαφθορά το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας – Ο ρόλος της Αλεξίας Μπακογιάννη
Ο Beny Steinmetz έχει καταδικαστεί για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία
Τον καταδικασμένο για διαφθορά κροίσο Beny Steinmetz επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει τη διαχείριση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δεσμοί μεταξύ του γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία εξαγόρασε διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil φέτος με την υποστήριξη της Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό.
Ο Steinmetz, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο.
Σε αυτά τα ταξίδια συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη, λένε οι Financial Times.
Ως γνωστόν, η Αλεξία Μπακογιάννη είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της κυπριακής εταιρείας GOI Energy, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Επίσης, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που αξιοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή, ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy.
Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει ποσοστό στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.
Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε ενώ η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών θαλάσσιων προϊόντων και πετρελαιοειδών τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Η Ρώμη άσκησε τις «χρυσές» της εξουσίες, οι οποίες της δίνουν το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες ή να επιβάλλει απαιτήσεις για την αγορά στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.
Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy, αφού η εταιρεία υπερκέρασε την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Crossbridge και τον ελβετικό trader εμπορευμάτων Vitol.
Πρόσφερε επίσης ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας, ανέφερε τότε η κυβέρνηση.
«Το διυλιστήριο ISAB είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διύλισης της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της προμήθειας ντίζελ και το 20% της συνολικής χωρητικότητας» δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής στον πάροχο δεδομένων Kpler.
«Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πωληθεί σε μια ως επί το πλείστον άγνωστη εταιρεία, αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία».
Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά για υπόθεση απάτης με ακίνητα.
Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση έκδοσης.
Ο Steinmetz είπε ότι η δίκη και η ποινή της Ρουμανίας είχαν πολιτικά κίνητρα.
Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνούνταν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.
Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για δωροδοκία το 2021 από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας.
Ο Steinmetz έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Γόνος

Γόνος επιχειρηματικής δυναστείας που ασχολούνταν με την εξόρυξη διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία.
Η εταιρεία του, BSG Resources, δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, με δραστηριότητες που καλύπτουν εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλωμ.
Από τη μεριά της, η GOI Energy είπε ότι «ένα ίδρυμα, του οποίου [οι πραγματικοί ιδιοκτήτες] σχετίζονται και με μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz -όχι όμως ο κ. Steinmetz-, είναι επενδυτής μειοψηφίας στο fund Argus, όπως προφανώς έχει αποκαλυφθεί στις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας».
Σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία, οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία διαχειρίζεται το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας είπε: «Έγιναν εις βάθος μελέτες για τους εμπλεκόμενους χρηματοδότες/επενδυτές»... καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Green Oil (Israel) Ltd και μέλη της οικογένειας Steinmetz».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Μπακογιάννη συνεργάστηκε με τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλός επικοινωνίας του.
Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 «πρέπει να απευθυνθούν στον κ. Steinmetz», προσθέτοντας ότι ο Steinmetz «δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy».
Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, που αναφέρθηκε στους Financial Times από την Μπακογιάννη, δεν μπόρεσε να σχολιάσει.
Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα διοχετευθεί κρυφά ρωσικό αργό πετρέλαιο ή Ρώσοι επενδυτές στο διυλιστήριο.
H Ιταλία ικανοποιήθηκε από το γεγονός ότι βάσει της συμφωνίας της GOI Energy το αργό πετρέλαιο διακινείται από την Trafigura.
Ο Βobrov στο παρελθόν είχε εργαστεί στην εν λόγω εταιρεία ως επικεφαλής των εργασιών της στο Ισραήλ με την εκπρόσωπό της να αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο.
Ιταλική πηγή που εξέτασε την κυπριακή προσφορά είπε ότι «ικανοποιηθήκαμε από το γεγονός οτι το κυπριακό fund δεν είχε καμία σχέση με τους Ρώσους και από το ότι ο Steinmetz είχε παρελθόν στο να “τρέχει” παρόμοιες εταιρείες καθώς η οικογένειά του και ο Βobrov είναι ιδιοκτήτες του διυλιστηρίου Bazan στο Ισραήλ».
Τα αρχεία για την κυπριακή εταιρεία δείχνουν ότι το 76% της GOI Energy ανήκει στο Argus New Energy Fund, μέτοχοι στο οποίο εμφανίζονται δύο δικηγόροι με έδρα την Λευκωσία.
Ο Βobrov κατέχει το 20% των μετοχών.
Το υπόλοιπο 4% είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Icik Gur, από το Ισραήλ ο οποίος «συνδέεται» με τον Steinmetz σε κλήτευση που έχει υποβληθεί σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.
Ο Gur δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί για κάποιο σχόλιο, σημειώνουν οι FT.
H GOI Energy δήλωσε ότι η Μπακογιάννη, ο Bobrov και ο Gur είναι «ανεξάρτητοι επιχειρηματίες με ένα εκτεταμένο πορτοφόλιο πελατών, συμπράξεων και συνεργασιών».
1_449.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης