Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μυστικό ταξίδι του αρχηγού της CIA στο Κίεβο τελειώνει τον Zelensky – Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για την Ουκρανία, τα έχασε όλα

Το μυστικό ταξίδι του αρχηγού της CIA στο Κίεβο τελειώνει τον Zelensky – Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για την Ουκρανία, τα έχασε όλα
Άνοιξε ο δρόμος για την αποπομπή του Zelensky από την προεδρία της Ουκρανίας με το μυστικό ταξίδι Burns στο Κίεβο - Γιατί απέτυχε τόσο εκκωφαντικά η ουκρανική αντεπίθεση
Σχετικά Άρθρα
Την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης την παραδέχονται πλέον όλοι.
Την παραδέχεται η Δύση, τη συνομολογεί ακόμη και ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny και μάλιστα δημόσια.
Όλοι στρέφονται πλέον στην επόμενη μέρα, καθώς η διπλωματική διευθέτηση φαίνεται να αργεί πολύ ενώ τα σενάρια περί επικείμενου πραξικοπήματος φουντώνουν συνεχώς.
Τροφή για πραξικόπημα κατά του Zelensky έδωσε και η μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στο Κίεβο William Burns στις 15 Νοεμβρίου 2023.
Το τέλος του ουκρανικού στρατού πλησιάζει και φέρνει πιο κοντά την επόμενη μέρα και τα σχέδια ανατροπής του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Για αυτό τον λόγο ταξίδεψε κρυφά στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA, William Burns.

Το μυστικό ταξίδι του αρχηγού της CIA στο Κίεβο

Η επίσκεψη του Burns «συνδυάστηκε» με το ταξίδι στην Ουάσιγκτον του Andriy Yermak, «ισχυρού προσωπάρχη του Zelensky» για να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο οποίος εξέφρασε δεόντως τις δεσμεύσεις για τη συνέχιση στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ο Burns επισκέφθηκε το Κίεβο για «επείγουσες και μυστικές» συναντήσεις με τον Zelensky.
Η επίσκεψη Burns σχετίζεται με την εντεινόμενη ρήξη μεταξύ του Zelensky και του Valery Zaluzhny, του αρχιστράτηγου των Ουκρανών, εξηγεί ο αναλυτής Mark Sleboda, ο οποίος εστιάζει στο γεγονός πώς ανοιχτά πλέον στη Δύση μιλούν για ανοιχτή σύγκρουση κορυφής στην Ουκρανία και επικείμενο πραξικόπημα.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τις 31 Μαρτίου 2024 «με την πρόθεση να αντικαταστήσουν τον Zelensky με τον Zaluzhny».
Ο Zelensky ακύρωσε αυτές τις εκλογές την περασμένη εβδομάδα, ισχυριζόμενος ότι οι συνεχιζόμενες μάχες και η απόσχιση τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία το 2022 τις κατέστησαν αδύνατες.
Και όχι μόνο αυτό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος άρχισε να εξοντώνει τους συνεργάτες του Zaluzhny.
Ο ένας αποπέμφθηκε και ένας δεύτερος δολοφονήθηκε.
Ο στόχος του Burns ήταν απλός.
Να σταματήσει την εσωτερική σύγκρουση με αποπομπή του Zelensky στην ανάγκη με πραξικόπημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Burns είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει όλες τις επικίνδυνες αποστολές του αμερικανικού κατεστημένου.

burns_1.JPG
Τι πήγε όμως στραβά και γιατί το Κίεβο δεν πέτυχε τους στόχους της αντεπίθεσης;

Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα οι εταίροι της Ουκρανίας, για μια επιτυχημένη αντεπίθεση, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό όπλων με τη μέγιστη συγκέντρωση βαρέως εξοπλισμού και αεροπορίας στις περιοχές σύγκρουσης
Ωστόσο, η δυτική βοήθεια, παρά τους κολοσσιαίους όγκους, αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Περίπου 700 τανκς σοβιετικού τύπου μεταφέρθηκαν στο Κίεβο - από τις εφεδρείες πρώην μελών του Οργανισμού του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Στη συνέχεια απεστάλησαν στην Ουκρανία δυτικά άρματα: 87 Leopard 2 από τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και 14 Challenger 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και 90 Leopard 1.
Το φθινόπωρο, 31 άρματα μάχης M1 Abrams από τις ΗΠΑ εντάχθηκαν σε αυτό το πακέτο εξοπλισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς Αμερικανών, η Ουκρανία χάνει περίπου 350 τανκς το χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι προμήθειες καλύπτουν μόνο εν μέρει τις ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε βαρύ εξοπλισμό.
arma.JPG

Η Ρωσία ελέγχει πλήρως τους ουρανούς- Το τραγικό λάθος των Ουκρανών με το Bakhmut

Το δεύτερο συστατικό της αποτυχίας - τα υποσχεθέντα F-16 - δεν έχουν φτάσει ακόμη στη διάθεση του Κιέβου.
Τόσο οι πολιτικοί όσο και το στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία παραδέχονται: Η Ρωσία ελέγχει τους ουρανούς.
Μέρος της έλλειψης δύναμης πυρός και των προβλημάτων στον αέρα θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με πυροβολικό και drones, αλλά το Κίεβο δεν έχει πλεονέκτημα ούτε εδώ.
air.JPG

Η ουσία: δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι για να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης.
Πρόσθετες δυσκολίες δημιουργήθηκαν από τη διασπορά τους: Σημαντικό μέρος των δυνάμεων προσπάθησε να καταλάβει το Artemovsk (Bakhmut), που καταλήφθηκε από τους Ρώσους τον Μάιο 2023, αν και αυτά τα στρατεύματα θα ήταν χρήσιμα στο Κίεβο στην κατεύθυνση Zaporizhia.
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, εδώ ο Zelensky δεν καθοδηγήθηκε από στρατιωτική αναγκαιότητα, αλλά από πολιτικά κίνητρα.
Ένας άλλος λόγος της αποτυχίας είναι η ανεπαρκής προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Πρέπει να ειπωθεί ότι μόνο λίγα κράτη είναι ικανά να διεξάγουν επιθέσεις συνδυασμένων όπλων. Και, όπως αποδείχθηκε, η Ουκρανία δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.
Οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση, αν και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί παρακολούθησαν τα μαθήματά τους.
Επιπλέον, οι ίδιοι οι μαχητές παραδέχτηκαν επανειλημμένα: εάν είχαν ενεργήσει σύμφωνα με τη δυτική στρατιωτική επιστήμη, οι απώλειες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

arma_2.JPG
Πώς επηρέασε η αποτυχία τη βοήθεια;

Η ήδη ανεπαρκής υποστήριξη από τη Δύση μειώνεται μετά την κατάρρευση της αντεπίθεσης.
Έτσι, οι ΗΠΑ ξόδεψαν σχεδόν όλα όσα είχαν διατεθεί για αυτό.
«Έχουμε χρησιμοποιήσει περίπου το 96%», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden, John Kirby.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεντάγωνο έχει μόνο 1,1 δισ. δολάρια για την Ουκρανία. Αλλά αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση των άδειων αμερικανικών αποθηκών.
Η Ευρώπη έκοψε τη χρηματοδότηση ακόμη νωρίτερα.
Το Ukraine Support Tracker, μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Παγκόσμιας Οικονομικής Επιστήμης του Κιέλου, ανέφερε ότι τον Αύγουστο καμία σημαντική χώρα της ΕΕ δεν δεσμεύτηκε να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο - ούτε οικονομική, ούτε ανθρωπιστική, ούτε στρατιωτική.
«Η ροή στέρεψε τον Ιούλιο», σημειώνει.

guns.JPG
Το τέλος πλησιάζει - Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για την Ουκρανία

Στο Κίεβο θα δοθούν περίπου 200 άρματα μάχης Leopard 1A5, που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1980. Η ασφάλειά τους είναι αρκετές φορές χειρότερη από αυτή των μεταγενέστερων μοντέλων: το πάχος της θωράκισης είναι μόνο 70 χιλιοστά.Επομένως, είναι απίθανο να χρησιμεύσουν ως βάση για μηχανοκίνητη κρούση κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν μόνο για άμυνα.
«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί είναι αυτό που κάνουν συνήθως με τα άρματα μάχης Leopard 2.
Δηλαδή, να τα οδηγούν με μικρές ομάδες χωρίς αξιόπιστη υποστήριξη πεζικού απευθείας σε ρωσικές θέσεις, καταλήγοντας συχνά σε ναρκοπέδια ή σε περιοχές που χτυπήθηκαν από πυροβολικό και drones» σημειώνει το δημοσίευμα.
Μια άλλη διαθέσιμη επιλογή είναι τα παλιά T-72, τα οποία μπορούν να εκσυγχρονιστούν στην Τσεχία. Αλλά μέχρι στιγμής μόνο η Δανία έχει υποσχεθεί τέτοια τεθωρακισμένα - και μόνο 15 μονάδες.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να επιτεθεί
leopard_1.JPG

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κύρια ελπίδα του Zelensky είναι τα μαχητικά αεροσκάφη.
Το Κίεβο θα λάβει μερικές δεκάδες F-16.
«Αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει τη συνολική κατάσταση», λέει ο στρατιωτικός παρατηρητής και ιδρυτής του ιστότοπου Military Russia Dmitry Kornev. «Η ρωσική συντριπτική αεροπορική υπεροχή θα αμβλυνθεί εν μέρει, αλλά τέτοιες προμήθειες δεν αρκούν για να χαθεί η κυριαρχία της».
ukraine_tanks.JPG

Το αεροσκάφος πρέπει να καλύψει την έλλειψη άλλου εξοπλισμού που χρειάζεται οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Εκτός από τα άρματα μάχης, η Ουκρανία στερείται πυροβολικού και βλημάτων.Από όλα αυτά, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: το πιο λογικό για το Κίεβο είναι να οδηγηθεί στην άμυνα», λέει ο ειδικός.
Ωστόσο, το Κίεβο δεν μπορεί να το αντέξει αυτό: όσο λιγότερες τοπικές νίκες, τόσο χαμηλότερη είναι η «επενδυτική ελκυστικότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για τους δυτικούς χορηγούς.
Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για μικρές επιθετικές επιχειρήσεις σε στενά τμήματα του μετώπου θα συνεχιστούν.
Το τέλος πλησιάζει και η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

ukraine_b.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης