Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πιέζουν κατά της μείωσης των επιτοκίων

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πιέζουν κατά της μείωσης των επιτοκίων
Οι επενδυτές βλέπουν μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης για το 2024, με την πρώτη να έρχεται πιθανώς τον Απρίλιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και το πλήγμα στην ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι σχετικά ευνοϊκό, υποστήριξαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Παρασκευή.
Οι επενδυτές τώρα βλέπουν μειώσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης για το 2024, με την πρώτη να έρχεται πιθανώς τον Απρίλιο, μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η πρώτη μείωση προβλεπόταν τον Ιούλιο.

Πολύ νωρίς για μειώσεις επιτοκίων

«Δεν θα ήταν συνετό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel σε ομιλία του.
«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πολιτική μέχρι να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση».
Ο Αυστριακός Robert Holzmann ήταν ακόμη πιο σαφής, υποστηρίζοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ νωρίς για μείωση επιτοκίων.
"Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε (με τις αγορές): μην πιστεύετε ότι αυτό είναι το τέλος της ιστορίας (για το αν έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις των επιτοκίων)", ανέφερε σε δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς αν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, τόνισε: «Θα ήταν λίγο νωρίς».
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Οκτώβριο, κλείνοντας ένα σερί δέκα συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα της αγοράς ότι το σερί ρεκόρ σύσφιξης της έχει πλέον τελειώσει και η επόμενη κίνηση είναι μια μείωση.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Pierre Wunsch, υποστήριξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίστηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος σφάλματος να μην είναι αρκετά επίμονος.
«Είχαμε πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας για λίγο, οπότε οι κίνδυνοι γίνονται κάπως ασύμμετροι όσον αφορά τα λάθη πολιτικής», ανέφερε ο Wunsch σε συνέδριο. «Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό που θέλουμε... να βολευτούμε ότι πάμε στο 2% πριν αρχίσουμε να κόβουμε».
Ο Wunsch είπε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τότε να μειώσει τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι "μεγάλο ζήτημα" επειδή η τράπεζα μπορεί να διορθώσει γρήγορα την πορεία της και το κοινωνικό κόστος δεν είναι υπερβολικό, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και η απασχόληση είναι υψηλή.

Περαιτέρω σύσφιξη

Αντί να χαλαρώσει η πολιτική, η ΕΚΤ θα πρέπει να σφίξει περαιτέρω, υποστήριξε ο Wunsch, τερματίζοντας πρόωρα τις αγορές ομολόγων της στο Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Πανδημίας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι επανεπενδύσεις στο πρόγραμμα πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2024, αλλά ο Wunsch τόνισε ότι παρακαλεί τους συναδέλφους να επανεξετάσουν αυτήν την ημερομηνία, επειδή οι αγορές ομολόγων που συνεχίζονταν για τόσο καιρό ήταν περιττές.
Απαντώντας στους επικριτές ότι η ΕΚΤ έχει ήδη σφίξει υπερβολικά, ο Nagel είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό.
«Η μείωση της συνολικής ζήτησης δεν σημαίνει απαραίτητα πρόκληση ύφεσης», τόνισεο Nagel.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια σκληρή προσγείωση της οικονομίας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης