Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν κοιμούνται ήσυχα οι Αμερικάνοι: Τα ρωσικά υποβρύχια της κατηγορίας Borei «ξεπερνούν» μακράν τα SSBN των ΗΠΑ

Δεν κοιμούνται ήσυχα οι Αμερικάνοι: Τα ρωσικά υποβρύχια της κατηγορίας Borei «ξεπερνούν» μακράν τα SSBN των ΗΠΑ
Έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού μέχρι το τέλος του 2024
Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, έρχονται στο φως αξιοσημείωτες εξελίξεις που σχετίζονται με το ρωσικό υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard και τα υποβρύχια κλάσης Borei, παρουσιάζοντας πιθανές ανησυχίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Τα ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια «κλάσης Borei» διαθέτουν υποβρύχιο σύστημα σόναρ που επεκτείνει τις ικανότητές ανίχνευσης πέρα ​​από τις δυνατότητες των αμερικανικών ομολόγων τους κατά 1,5 φορές, αναφέρει το κρατικό μέσο ενημέρωσης Ria Novosti.
Η έκθεση, τόνισε το κρίσιμο πλεονέκτημα των υποβρυχίων κλάσης Borei στον εντοπισμό εχθρικών πλοίων.
Το σύστημα υδροακουστικής, που ονομάζεται Irtysh-Amphora-B-055, ξεπερνά τις δυνατότητες των προηγμένων αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων τέταρτης γενιάς, όπως τα SSBN κλάσης Virginia και κατηγορίας Οχάιο.
3d-borey.jpg
Ο δημοσιογράφος Victor Murakhovsky, σε συνομιλία με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι το σύστημα σόναρ Borei υπερβαίνει την εμβέλεια ανίχνευσης των αμερικανικών πυρηνικών στρατηγικών υποβρυχίων κατά περίπου 100 χιλιόμετρα.
Το σύστημα Irtysh-Amphora-B-055 στα υποβρύχια Borei προσφέρει πολυλειτουργικότητα, επιτρέποντας την ταυτόχρονη παρακολούθηση τουλάχιστον 30 υποβρυχίων στόχων.
Αποτελούμενο από την κύρια υδροακουστική κεραία, "Amphora", πλευρικές κεραίες και μια συρόμενη κεραία, το εν λόγω συγκρότημα χρησιμοποιεί ψηφιακή επεξεργασία σήματος για εύρεση κατεύθυνσης θορύβου, εύρεση κατεύθυνσης ήχου και ταξινόμηση στόχων.
Πέρα από τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων, τορπιλών και ναρκών, το σύστημα συμβάλλει στις επιχειρήσεις της Αρκτικής μετρώντας το πάχος του πάγου ενώ παράλληλα εντοπίζι πολυνύες για εκτόξευση στην επιφάνεια ή εκτόξευση πυραύλων.
Το ρωσικό ναυτικό λειτουργεί επί του παρόντος έξι υποβρύχια από τα έργα 955 και 955A και περιλαμβάνει τους Yuriy Dolgorukiy, Alexander Nevsky και Vladimir Monomakh ως μέρος του Project 955, μαζί με τους Knyaz Vladimir, Knyaz Oleg και Generalissimus Suvorov από το Project 955A.
Η Sevmash, η μεταποιητική επιχείρηση, κατασκευάζει άλλα τρία σκάφη 955Α: Knyaz Pozharsky, Dmitriy Donskoy και Prince Potemkin.
Εκτός αυτού, το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Ρωσίας Imperator Alexander III, ένα υποβρύχιο Borei-A, εκκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και επί του παρόντος υποβάλλεται σε δοκιμές. Έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού μέχρι το τέλος του 2024, ενώ αντιπροσωπεύει μια κομβική προσθήκη στο ρωσικό ναυτικό οπλοστάσιο.
Submarines.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης