Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: «Φωτιά» οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα, που οφείλεται η «έκρηξη»

Bloomberg: «Φωτιά» οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα, που οφείλεται η «έκρηξη»
Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα εκτοξεύθηκαν κατά 12,2% μόνο τον Οκτώβριο

Σε μια από τις πιο «καυτές» αγορές ακινήτων της Ευρώπης έχει εξελιχθεί η Αθήνα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, με τα διαμερίσματα τόσο σε υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές της αλλά και κατά μήκος της ακτογραμμής της, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα εκτοξεύθηκαν κατά 12,2% μόνο τον Οκτώβριο, καταγράφοντας αύξηση τριπλάσια από την αντίστοιχη στη Στοκχόλμη ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στο Παρίσι υποχώρησαν.

Οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους

Η άνοδος αυτή οφείλεται εν μέρει στη μακρά και αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παγιδεύονται σε νομικές διαδικασίες, μειώνοντας την προσφορά στην αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα με ρυθμούς ταχύτερους από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.
Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης παίρνει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις.
Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία ενώ αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη με άνοδο άνω του 3%.
Η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε τους δανειστές με 107 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρυμένο χρέος το 2016. 
Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, που συνδέονται με υποθήκες ακινήτων.
Παρότι τα σπίτια μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς, ασκούνται έντονες πιέσεις στο κομμάτι των διαθέσιμων κατοικιών.
«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

bloomberg_1.jpg

Ανακάμπτει η οικονομία

Την ίδια ώρα, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους καταναλωτές περισσότερη αγοραστική δύναμη.
Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φαίνεται να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009.
Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι σε μια περιζήτητη γειτονιά.
Με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη - ένα παλιό εργοστάσιο αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο.
Σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το πολυτελές προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα προσελκύουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα.
Επιτέλους ξεκινούν οι εργασίες και στο Ελληνικό.
Η ανάπλαση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ του παλιού αεροδρομίου της πόλης - το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Ελλάδας - θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.
Το κόστος στέγασης αυξήθηκε πάνω από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% σε όλη την ΕΕ. 
Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδας,  στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης