Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η κυβέρνηση της Γερμανίας για ένα… λογιστικό λάθος – Σε αδιέξοδο η τριμερής του Scholz

Καταρρέει η κυβέρνηση της Γερμανίας για ένα… λογιστικό λάθος – Σε αδιέξοδο η τριμερής του Scholz
Εάν τα κόμματα αποτύχουν να βρουν έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης αυτών των σχεδίων, ο ίδιος ο συνασπισμός θα μπορούσε γρήγορα να καταρρεύσει
Σχετικά Άρθρα
Όταν οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας σχημάτισαν έναν τριμερή συνασπισμό με τους Πράσινους και τους συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες το 2021, παρουσίασαν την αντισυμβατική συμμαχία ως προοδευτικό ménage à trois που θα μεταμόρφωνε τη γερμανική πολιτική.
Δύο χρόνια αργότερα, μοιάζει περισσότερο με ένα clusterfuck.
Η διαταραχή της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε όταν το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι το κεντρικό στοιχείο της περιβαλλοντικής στρατηγικής της συμμαχίας - ένα σχέδιο επαναχρησιμοποίησης 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από ένα έκτακτο ταμείο για το COVID-19 στη χρηματοδότηση της κλιματικής ατζέντας του συνασπισμού - ήταν αντισυνταγματικό.
Η απόφαση άνοιξε μια τεράστια «τρύπα» στη μέση της υπογραφείσας νομοθετικής ατζέντας του συνασπισμού, ειδικότερα ενός σχεδίου για την αναδόμηση της γερμανικής οικονομίας στη βάση και τη διακλάδωσή της με τον απογαλακτισμό της από τα ορυκτά καύσιμα.
Εάν τα κόμματα αποτύχουν να βρουν έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης αυτών των σχεδίων, ο ίδιος ο συνασπισμός θα μπορούσε γρήγορα να καταρρεύσει, προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές.
«Αν θέλετε να έχετε μια καλή άποψη σε αυτό, θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτός ο συνασπισμός έχει επιστρέψει στην αρχή», είπε ο Albrecht von Lucke, ένας εξέχων Γερμανός πολιτικός επιστήμονας και σχολιαστής.
«Έχω την εντύπωση ότι κανένα από τα τρία μέρη δεν είναι σε θέση να βρει μια λύση».

Το τέλος της σχέσης;

Οι γερμανικές κυβερνήσεις σπάνια καταρρέουν, τόσο λόγω συνταγματικών εμποδίων όσο και λόγω του γεγονότος ότι σχεδόν όλοι οι συνασπισμοί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι συμμαχίες δύο, οι οποίες τείνουν να είναι πιο σταθερές.
Ωστόσο, η βαθιά διχόνοια στον τρέχοντα συνασπισμό έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι ο καγκελάριος Olaf Scholz μπορεί να εγκαταλείψει τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες ή το FDP και να επιδιώξει έναν συνασπισμό με τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες.
Με λιγότερο από δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που αναμένονται το φθινόπωρο του 2025, ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται απίθανο, ειδικά επειδή δεν είναι σαφές πώς οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι τώρα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, θα ωφεληθούν ως μικρότερος εταίρος.
Ωστόσο, το γεγονός ότι σοβαροί παρατηρητές θεωρούν ακόμη και μια κατάρρευση ως πιθανότητα υπογραμμίζει το βάθος της αταξίας του Βερολίνου, αναφέρει ανάλυση του Politico.
Η δικαστική επίπληξη, η πρώτη φορά που το συνταγματικό δικαστήριο κατέρριψε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει αυτό που οι επικριτές θεωρούν ως ένα χάσμα μεταξύ των υψηλών φιλοδοξιών του νεοφώτιστου συνασπισμού και των νομοθετικών του δεξιοτήτων.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση αντιμετώπισε παρόμοια αμηχανία όταν το δικαστήριο ανέστειλε την ψηφοφορία στη Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο, σχετικά με έναν νόμο ορόσημο για τη θέρμανση των νοικοκυριών, επειδή ο συνασπισμός δεν είχε δώσει αρκετό χρόνο στην αντιπολίτευση να τον αξιολογήσει.
Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος για την πρόνοια των παιδιών, έχουν καθυστερήσει λόγω των επίμονων εσωτερικών μαχών εντός του συνασπισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι από τους λιγότερο αρεστούς στη γερμανική ιστορία.
Μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού θέλει η σημερινή κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, με περισσότερο από το 40% να ζητά νέες εκλογές.

Χωρίς νέους φόρους

Το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του FDP - ενός κόμματος που απορρίπτει τις αυξήσεις φόρων και την κατάργηση του φρένου χρέους - και των αριστερών Πρασίνων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προκλητικό για τον καγκελάριο Scholz.
Οι προσπάθειές του να επιλύσει τις εντάσεις τους τελευταίους μήνες οδήγησαν σε προσωρινές εκεχειρίες χωρίς να επιλυθούν οι υποκείμενες συγκρούσεις.
Το σχέδιο για τη χρήση των χρημάτων για τον COVID, που αρχικά επινοήθηκε από τον Scholz, ήταν απαραίτητο για το πάντρεμα των δημοσιονομικών απαιτήσεων του FDP με τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες των Πρασίνων όταν σχηματίστηκε για πρώτη φορά ο συνασπισμός.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντιστάθμιση για το έλλειμμα των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ φαίνεται σχεδόν αδύνατη.
Οι μόνες επιλογές για να γίνει κάτι τέτοιο είναι οι αυξήσεις φόρων, τις οποίες απορρίπτει το FDP, οι ουσιαστικές περικοπές δαπανών, τις οποίες ούτε οι Πράσινοι ούτε το SPD θα υποστηρίξουν και η κατάργηση του φρένου του χρέους, για την οποία ο συνασπισμός δεν διαθέτει την απαιτούμενη υπερ πλειοψηφία των δύο τρίτων (ακόμη και με την υποστήριξη του FDP).
Το FDP, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, συνετρίβη σε μια σειρά πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, εν μέρει επειδή η βάση του ανησυχεί ότι το κόμμα εγκατέλειψε τη δημοσιονομική πειθαρχία αποδεχόμενος μια σειρά από «σκιώδεις» προϋπολογισμούς, όπως το ταμείο για το κλίμα και 100 δισεκατομμύρια ευρώ «ειδικό ταμείο» για τον στρατό που είναι επίσης εκτός του τακτικού προϋπολογισμού.
Ενώ ο τακτικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024, ύψους 446 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν κινδυνεύει, το μέλλον μιας σειράς επενδύσεων σε υποδομές και περιβαλλοντικών επιδοτήσεων βρίσκεται στον αέρα.
Ο συνασπισμός δημιούργησε αυτό που ονόμασε «Ταμείο για τον Μετασχηματισμό του Κλίματος» με τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός του κανονικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και είχε ήδη διαθέσει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα πάντα, από σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι τον εκσυγχρονισμό των γραμμών του κρατικού σιδηροδρόμου της Γερμανίας μετά από πολλά χρόνια.
Το πλεονέκτημα αυτής της δομής για τον συνασπισμό ήταν ότι θα τους επέτρεπε (ή έτσι ήλπιζαν) να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις χωρίς να εκδώσουν νέο χρέος.
Με τον προϋπολογισμό της Γερμανίας να έχει ήδη πιεστεί στο όριο, οι προγραμματισμένες δαπάνες για το κλίμα θα ήταν αδύνατες χωρίς να παραβιαστεί το «φρένο του χρέους» της χώρας, ένας νόμος ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που προορίζεται να επιβάλει τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Το ίδιο ισχύει για τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις που έχει προσφέρει η Γερμανία για να δελεάσει τους κατασκευαστές τσιπ (συμπεριλαμβανομένων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Intel), χρήματα που σχεδίαζε να αντλήσει από το ταμείο για το κλίμα.
Το φρένο χρέους εισήχθη το 2009, αλλά ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι την πανδημία του 2020, όταν η κυβέρνηση έπρεπε να ενεργοποιήσει μια ρήτρα που να επιτρέπει την αναστολή του σε περιόδους κρίσης.
Έκτοτε, η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, δυσκολεύοντας τον συνασπισμό να χρηματοδοτήσει τη νομοθετική του ατζέντα εντός του ορίου του ελλείμματος.

Η ουτοπία

Παρά τις αμφιβολίες ότι το συνταγματικό δικαστήριο θα σημάδευε την απόφαση της κυβέρνησης να επαναχρησιμοποιήσει τα χρήματα που είχαν απομείνει για τον COVID, ο συνασπισμός προχώρησε ούτως ή άλλως, πεπεισμένος ότι τα νομικά του επιχειρήματα ήταν βάσιμα.
Στον απόηχο της απόφασης, ο καγκελάριος Olaf Scholz και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να παραμείνουν «γενναίοι» στην απόφαση του δικαστηρίου, ευχαριστώντας το δικαστήριο για τη σαφήνεια της απόφασής του, ενώ επέμεναν ότι η ατζέντα τους δεν κινδύνευε.
«Μαζί με το κοινοβούλιο, θα αξιολογήσουμε προσεκτικά το λεπτομερές σκεπτικό πίσω από την απόφαση και τις επιπτώσεις της», είπε ο Scholz στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο για τη χρηματοδότηση του ταμείου για το κλίμα.
Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, όπως αναγνώρισε τον Ιούνιο ο αντικαγκελάριος Robert Habeck, ένας Πράσινος που πρωτοστατεί στις κλιματικές μεταρρυθμίσεις του συνασπισμού.
Εάν η συνταγματική αμφισβήτηση του προϋπολογισμού για το κλίμα πετύχαινε, είπε, «θα έπληττε πολύ σκληρά την οικονομική πολιτική της Γερμανίας - πιθανότατα τόσο σκληρά που δεν θα επιβιώσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης