Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Υποχωρούν τα ομόλογα των ΗΠΑ - Ελπίδες για «ήπια στροφή» από τη Fed

ΗΠΑ - Υποχωρούν τα ομόλογα των ΗΠΑ - Ελπίδες για «ήπια στροφή» από τη Fed
Ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων
Πτωτικά κινούνται σήμερα (17/11/2023) οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο κύκλος αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed ενδεχομένως να έχει τελειώσει.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,3946%, ενώ το 2ετές διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στο 4,815%, σχεδόν 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Αυτό συμβαίνει μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε τελικά να μειωθεί. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε μείωση 0,5% τον Οκτώβριο - ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή αύξηση. Πρόκειται για τη σημαντικότερη πτώση του δείκτη από τον Απρίλιο του 2020.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου ήταν επίσης χαμηλότερος από τις προβλέψεις. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, υποχώρησε σε χαμηλό διετίας 4% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε αύξηση 0,2%.
Οι αδύναμες τιμές του πετρελαίου -που φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα- έχουν επίσης ενισχύσει την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλότερος.
Όλα αυτά έχουν ενισχύσει τις ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε να αποφασίσει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και έχουν προκαλέσει συζήτηση σχετικά με το πότε θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης