Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα πτώσης των τιμών, ανησυχίες για τη ζήτηση

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα πτώσης των τιμών, ανησυχίες για τη ζήτηση
Brent και αργό έχουν χάσει περίπου το ένα έκτο της αξίας τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα
Με οριακές μεταβολές διαπραγματεύονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά το sell off της Πέμπτης, ωστόσο βρίσκονται σε τροχιά για την τέταρτη συνεχή εβδομάδα απωλειών μετά την πτώση περίπου 5% σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο 7 σεντς, ή 0,1%, στα 77,49 δολάρια το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 72,96 $, σημειώνοντας άνοδο 6 σεντς ή 0,1%.
Και τα δύο συμβόλαια έχουν χάσει περίπου το ένα έκτο της αξίας τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
«Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν ελαφρά φέτος παρά τη ζήτηση που ξεπέρασε τις αισιόδοξες προσδοκίες μας», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs.
«Η μη βασική προσφορά του OPEC ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, εν μέρει αντισταθμίστηκε από τις περικοπές».
Τα έγκαιρα μηνιαία spread και για τα δύο συμβόλαια έχουν μετατραπεί στο contango, μια τάση της αγοράς όπου οι έγκαιρες τιμές είναι χαμηλότερες από εκείνες τους επόμενους μήνες, γεγονός που υποδηλώνει υγιή προσφορά.

Που οφείλεται η πτώση

Η πτώση του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε κυρίως από την ραγδαία άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τη διατήρηση της παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές πυροδότησε ανησυχίες για ασθενή ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο εν μέσω υψηλής παραγωγής.
Η έρευνα για τα εμπορεύματα της JPMorgan ανέφερε την Παρασκευή ότι το σύστημα παρακολούθησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έδειξε ότι η μέση ζήτηση ήταν 101,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το πρώτο εξάμηνο του Νοεμβρίου.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών είναι επίσης πιθανό να κάνει τη Σαουδική Αραβία να επεκτείνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, έως το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης