Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ιταλία περιμένει τον χρησμό της Moody’s – Καταστροφή πιθανή υποβάθμιση σε junk

H Ιταλία περιμένει τον χρησμό της Moody’s – Καταστροφή πιθανή υποβάθμιση σε junk
Μια υποβάθμιση δεν θα προκαλούσε μόνο αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων και θα βύθιζε τις μετοχές των τραπεζών της, αλλά θα έπληττε επίσης το χρέος άλλων περιφερειακών χωρών
Σχετικά Άρθρα

Την αναθεώρηση των αξιολογήσεων της Ιταλίας από τη Moody’s αναμένουν οι επενδυτές,  αν και οι αναλυτές βλέπουν μικρό κίνδυνο ο οίκος αξιολόγησης να υποβιβάσει το χρέος της χώρας σε καθεστώς "junk", μια κίνηση που πιθανότατα θα ταρακουνήσει τις αγορές σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.
Η Moody's αξιολογεί την Ιταλία με Baa3, μόλις μία βαθμίδα πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, και έχει αρνητικές προοπτικές για τη Ρώμη από τον Αύγουστο του 2002.

Καταστροφή για τις αγορές πιθανή υποβάθμιση

Μια υποβάθμιση δεν θα προκαλούσε μόνο αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων και θα βύθιζε τις μετοχές των τραπεζών της, αλλά θα έπληττε επίσης το χρέος άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και πιθανώς θα επιβάρυνε το ευρώ, λένε οι αναλυτές.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών 10ετών ομολόγων BTP και των λιγότερο επικίνδυνων γερμανικών Bunds θα μπορούσε να διευρυνθεί στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (250 μονάδες βάσης) από περίπου 175 μονάδες βάσης την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.
Το ιταλικό χρέος θα βρισκόταν τότε σε "ολισθηρό δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αναταραχή, εάν η αγορά δεν λαμβάνει διαβεβαιώσεις από αλλού", ανέφερε η ING σε σημείωμα προς τους πελάτες της την Τρίτη.

Στάση αναμονής από Moody’s

Οι αναλυτές προσθέτουν, ωστόσο, ότι ο δραματικός αντίκτυπος μιας υποβάθμισης είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο οργανισμός είναι πιθανό να απέχει, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι.
Το ιταλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αφού συρρικνώθηκε κατά 0,4% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων το 2024 χαλάρωσε σημαντικά τη δημοσιονομική της στάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης