Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μην σας ξεγελά η συνάντηση Biden - Xi - Αποφασισμένη η Κίνα να ηγηθεί της παγκόσμιας τάξης

Μην σας ξεγελά η συνάντηση Biden - Xi - Αποφασισμένη η Κίνα να ηγηθεί της παγκόσμιας τάξης
H Κίνα είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η χώρα που καθορίζει τους όρους της παγκόσμιας τάξης
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα είναι ένα λενινιστικό κράτος που διοικείται από ένα κόμμα που πιστεύει ότι ο αγώνας για την εξουσία είναι αδιάκοπος και ανελέητος, γράφει ο Hal Brands στο Bloomberg Opinion.
Αν το γνωρίζετε αυτό, θα ξέρετε τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, σημειώνει.
 Ο Brands γράφει ότι σημαίνει πως ο Xi -όπως και ο Biden-  έχει καλούς λόγους τακτικής για να επιδιώκει ττον διάλογο.

Αποφασισμένη η Κίνα να ηγηθεί του πλανήτη

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Κίνα είναι λιγότερο αποφασισμένη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η χώρα που καθορίζει τους όρους της παγκόσμιας τάξης -ή ότι οποιαδήποτε ποσότητα διαλόγου μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός.
Η συνεργασία και οι στρατιωτικές σχέσεις είναι μια χαρά, αλλά πρόκειται για τον ίδιο Κινέζο ηγέτη που δήλωσε πριν από μια δεκαετία: "Οι "νόμοι της ζούγκλας" του διεθνούς ανταγωνισμού δεν έχουν αλλάξει", αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Bloomberg.

H εμπλοκή των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό

Την ίδια ώρα, ο Biden δήλωσε στους επιχειρηματικούς ηγέτες ότι ο κόσμος αναμένει από τις ΗΠΑ και την Κίνα να διαχειριστούν καλύτερα τον ανταγωνισμό τους, υποστηρίζοντας τη συνεχή αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του υψηλού προφίλ με τον Κινέζο ηγέτη.
"Μια σταθερή σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν είναι μόνο καλή για τις δύο οικονομίες αλλά και για τον κόσμο", δήλωσε ο Biden την Πέμπτη στη σύνοδο των CEO της Συνόδου Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο Biden χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον Xi "ειλικρινή και εποικοδομητική" και είπε ότι τόνισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση".
Παράλληλα, ο Biden αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βιετνάμ και στις προσπάθειες να αυξήσει την εμπλοκή των ΗΠΑ με τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, τα οποία έχουν ενοχληθεί από την αμερικανική παραμέληση, όπως λένε, της περιοχής, καθώς η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει την οικονομική της επιρροή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης