Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έκρηξη» στα 307,4 τρισ. δολ. για το παγκόσμιο χρέος - Δραματική έκκληση IIF κατά του λαϊκισμού

«Έκρηξη» στα 307,4 τρισ. δολ. για το παγκόσμιο χρέος - Δραματική έκκληση IIF κατά του λαϊκισμού
To IIF εκτίμησε ότι το παγκόσμιο χρέος θα φθάσει τα 310 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους
Σχετικά Άρθρα
Το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ των 307,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023 και ο λόγος χρέους προς παραγωγή στις αναδυόμενες αγορές έφτασε σε ιστορικό υψηλό, ανέφερε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), το οποίο προειδοποιεί για περαιτέρω αύξηση, λόγω πολιτικού λαϊκισμού στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
To IIF εκτίμησε ότι το παγκόσμιο χρέος θα φθάσει τα 310 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση άνω του 25% σε πέντε χρόνια, και προειδοποίησε ότι μια στροφή προς τον πολιτικό λαϊκισμό θα μπορούσε να ωθήσει το χρέος ακόμη υψηλότερα το επόμενο έτος.
Ο Emre Tiftik, διευθυντής βιώσιμης έρευνας στο IIF, μέτρησε περισσότερες από 50 εκλογές που έρχονται το 2024, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Τουρκίας και του Πακιστάν.

Προειδοποίηση κατά του λαϊκισμού

"Μπροστά στην αυξανόμενη πολιτική πόλωση και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, αυτές οι επερχόμενες εκλογές μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για λαϊκιστικές πολιτικές", είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κρατικό δανεισμό και τις δαπάνες και να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.
"Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω μεταβλητότητα στις αγορές", δήλωσε ο Tiftik σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης.
Προειδοποίησε επίσης ότι η εξυπηρέτηση του χρέους «καταπίνει» ένα αυξανόμενο κομμάτι των εσόδων παγκοσμίως και έχει φθάσει σε "ανησυχητικά" επίπεδα στο Πακιστάν και την Αίγυπτο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κρατικές δαπάνες για τόκους αναμένεται να φθάσουν το 15% των εσόδων μέχρι το 2026, από λιγότερο από 10% σήμερα.
Τα δύο τρίτα της αύξησης του χρέους το περασμένο τρίμηνο προήλθαν από τις ανεπτυγμένες αγορές, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Μεξικού σημείωσαν επίσης ραγδαίες αυξήσεις.

Έκρηξη χρέους στις αναδυόμενες αγορές

Ενώ ο παγκόσμιος δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μεταβλήθηκε ελάχιστα στο 333%, έφτασε το 255% στις αναδυόμενες αγορές - 32 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την ίδια περίοδο πριν από πέντε χρόνια - με κινητήρια δύναμη τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία. Η Χιλή, η Κολομβία και η Γκάνα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση.
Το IIF δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση το τρίτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες.

Ρεκόρ αθετήσεων χρέους

Η έκθεση σημειώνει ότι το κρατικό χρέος σε αθέτηση έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ πάνω από 554 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, εκ των οποίων περίπου το ήμισυ είναι ομολογιακό χρέος.
Το IIF προειδοποίησε ότι το βάρος του χρέους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να αυξάνεται σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, από τις εκλογές έως τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
"Με τη διάθεση των επιχειρήσεων για δανεισμό σε πολυετή χαμηλά επίπεδα εν μέσω ακόμη αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και αυξημένου γεωοικονομικού κατακερματισμού, οι προοπτικές για τη χρηματοδότηση του κλίματος φαίνονται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο τα τελευταία τρίμηνα, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική επιβράδυνση της έκδοσης χρέους ESG", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης