Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής ένταση – Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία – Οργή στη Μόσχα

Πρωτοφανής ένταση – Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία – Οργή στη Μόσχα
Μεγάλη ένταση στις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών με τη Ρωσία, που είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα σύνορα
Σχετικά Άρθρα
Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία φέρεται έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με τη Ρωσία με το πρόσχημα της αύξησης της διέλευσης μεταναστών.
Οι Νορβηγοί συνοριοφύλακες δεν έχουν παρατηρήσει αύξηση των διελεύσεων των ρωσικών συνόρων στο σημείο ελέγχου Storskog, αλλά οι αρχές είναι έτοιμες να το κλείσουν εάν χρειαστεί, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Emilie Enger Mehl στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και μπορεί να είναι αναγκαίο να κλείσουμε τα σύνορα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί», είπε η Mehl.
«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε καμία ασυνήθιστη κίνηση στο Storskog.
Η κίνηση είναι χαμηλή και παρέμεινε μικρή όλο το φθινόπωρο», σημείωσε.

Η Φινλανδία έκανε την αρχή

Οι φινλανδικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη (16/11/2023) ότι θα κλείσουν 4 από τα 9 σημεία ελέγχου στα ρωσικά σύνορα τη νύχτα από Παρασκευή έως Σάββατο (18/11/2023).
Ως αιτία αναφέρθηκε μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στα ανατολικά σύνορα.
Οι αρχές της Νορβηγίας γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά τέτοιο φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε στη χώρα, είπε η Mehl.
Το Ελσίνκι κλείνει 4 από τις 9 μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η φινλανδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την Τρίτη (14/11) ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, εκφράζοντας υποψίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία προσχώρησε στο NATO τον Απρίλιο.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo.
Η Φινλανδία ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των εισόδων παράτυπων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική, ιδιαίτερα από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.
«Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας.
«Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.
Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Mari Rantanen δήλωσε νωρίτερα ότι οι φινλανδικές αρχές αποφάσισαν να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές εργασίες για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στα σύνορα με τη Ρωσία.
Το Ελσίνκι ανέφερε ότι 60 αιτούντες άσυλο χωρίς έγγραφα έφτασαν στα ανατολικά σύνορα αυτή την εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, ήταν 71.
Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα.
Η Φινλανδία εξάλλου ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 σχέδιο για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Οργή στη Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο λυπάται βαθιά που το Ελσίνκι επέλεξε να απομακρυνθεί από τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova τόνισε πως η Ρωσία ελπίζει ότι η Φινλανδία θα εγκαταλείψει την ιδέα να κλειδώσει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ρωσία φέρεται αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη την ενέργεια των φιλανδικών αρχών και όλα δείχνουν πως οι σχέσεις των κρατών στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας με τη Μόσχα κρέμονται από μία κλωστή.
Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε τον Απρίλιο 2023 να λάβει αντίμετρα μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, χαρακτηρίζοντας την διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας επίθεση στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Αυστηρό μήνυμα Ρωσίας και στη Δανία

Αλλά δεν είναι μόνο η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Η Ρωσία απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Κοπεγχάγη.
Η Δανία θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο εάν σταματήσει και επιθεωρήσει ρωσικά τάνκερ στα ύδατά της, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν πιθανά νέα μέτρα της ΕΕ, ότι η Δανία επρόκειτο να επιθεωρήσει και να δεσμεύσει, εάν χρειαζόταν, δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο που διέρχονται μέσω δανικών καναλιών ως μέρος των νέων σχεδίων των Βρυξελλών για τον έλεγχο των θαλάσσιων παραδόσεων τέτοιου πετρελαίου.
«Θα σας υπενθυμίσω τι ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων από τα στενά.
Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για τη Συνθήκη της Κοπεγχάγης του 1857 και τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, όλα τα πλοία , συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, έχουν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση από τα στενά της Βαλτικής.
Οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των κανόνων ή οποιεσδήποτε ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με αυτούς είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης