Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) υποχώρησε απότομα τον Οκτώβριο 2023

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) υποχώρησε απότομα τον Οκτώβριο 2023
Σε ετήσια βάση, ο PPI αυξήθηκε κατά 1,3%, σημαντικά λιγότερο από την αναμενόμενη αύξηση του 2,0% και την αύξηση του 2,2% τον Σεπτέμβριο

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) υποχώρησε κατά 0,5% τον Οκτώβριο, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 0,1% και σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση του 0,4% τον Σεπτέμβριο. Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών της τελικής ζήτησης από τον Απρίλιο του 2020.
Σε ετήσια βάση, ο PPI αυξήθηκε κατά 1,3%, σημαντικά λιγότερο από την αναμενόμενη αύξηση του 2,0% και την αύξηση του 2,2% τον Σεπτέμβριο.
Ο Core PPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση έναντι της αναμενόμενης αύξησης +0,3%.
Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,4% χαμηλότερα από το +2,7% που αναμενόταν και ήταν και το προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης μειώθηκαν κατά 1,4% τον Οκτώβριο, και αποτελεί τη πρώτη μείωση από την πτώση κατά 1,5% τον Μάιο. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των τιμών για την ενέργεια, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,5%. Οι τιμές για τα τρόφιμα τελικής ζήτησης υποχώρησαν κατά 0,2%.
Οι τιμές για τις υπηρεσίες τελικής ζήτησης παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο μετά από έξι συνεχόμενους μήνες ανόδου. Εντός του δείκτη για τις υπηρεσίες τελικής ζήτησης, οι τιμές για τις υπηρεσίες αεροπορικών επιβατών αυξήθηκαν κατά 3,1%. Οι δείκτες για το χονδρικό εμπόριο χημικών και συναφών προϊόντων, την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και τη μεταφορά φορτηγών εμπορευμάτων αυξήθηκαν επίσης.
Από την άλλη, τα περιθώρια κέρδους για το χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και οχημάτων μειώθηκαν κατά 2,9%. Άλλοι δείκτες που μειώθηκαν τον μήνα ήταν το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ, η διαχείριση χαρτοφυλακίου, οι υπηρεσίες διαμονής ταξιδιωτών και το λιανικό εμπόριο ειδών υγείας, ομορφιάς και οπτικών ειδών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης