Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο μήνας του μέλιτος στην Ουκρανία τελείωσε! – Βρώμικα παιχνίδια με τις εκλογές, στρατιωτική ήττα και απίστευτη διαφθορά

Ο μήνας του μέλιτος στην Ουκρανία τελείωσε! – Βρώμικα παιχνίδια με τις εκλογές, στρατιωτική ήττα και απίστευτη διαφθορά
Ο Zelensky σκόπιμα προσπαθεί να αποτρέψει τις προεδρικές εκλογές - Οι εκλογές κοστίζουν 135 εκατ δολάρια… οι πιο ακριβές εκλογές στον κόσμο…
Ο μήνας του μέλιτος μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας τελείωσε…
Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας προς προέκυψε ο μήνας του μελιού δηλαδή ο μήνας του μέλιτος.
Στην Αρχαία Σπάρτη… των αγωνιστών στρατιωτών ο μήνας Ιούλιος ειδικά για να νέα εκπαιδευόμενα παιδιά ήταν μήνας χαλάρωσης στους πρόποδες του Ταϋγέτου.
Εκεί χαλάρωναν τρώγοντας μεταξύ άλλων μέλι…
Λόγω της αφθονίας του μελιού ο μήνας χαλάρωσης των Σπαρτιατών ονομάστηκε μήνας του μέλιτος…
Και ενώ οι Σπαρτιάτες είχαν ιστορία νικών… δεν μπορείς να το πεις για τους Ουκρανούς που η μια ήττα διαδέχεται την άλλη…

Ο Zelensky σκόπιμα προσπαθεί να αποτρέψει τις προεδρικές εκλογές

Η απροθυμία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky αναβάλλει τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, που προγραμματίζονταν για τον Μάρτιο 2024, είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για περισσότερη δυτική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, όταν η παγκόσμια προσοχή έχει μετατοπιστεί στον πόλεμο Ισραήλ-Hamas.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν προγραμματιστεί να διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια.
Ο Zelensky ορκίστηκε τον Μάιο του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η πενταετής θητεία του πρόκειται να λήξει σε λίγους μήνες.

Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο αυτές τις μέρες, ο Zelensky επικαλείται το ουκρανικό Σύνταγμα για να νομιμοποιήσει το αφήγημα του.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι Προεδρικές εκλογές, το κοινοβουλευτικό σώμα της Ουκρανίας, η Verkhovna Rada, το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης παγώνουν ή μετατίθενται.

Για τον Zelensky, οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές θα εγείρει «πολιτικά διχαστικά ζητήματα», τα οποία η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με τη Ρωσία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα είναι η ώρα της άμυνας, η ώρα της μάχης που καθορίζει τη μοίρα του κράτους και του λαού, όχι η ώρα των χειρισμών, που μόνο η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία.
Πιστεύω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές», είπε o Zelensky.

Οι εκλογές κοστίζουν 135 εκατ δολάρια… οι πιο ακριβές εκλογές στον κόσμο…

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
O Zelensky είπε ότι οι εκλογές θα κοστίσουν περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία, εάν διεξαχθούν, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Είπε επίσης ότι η χρήση του στρατιωτικού προϋπολογισμού για εκλογές έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο.
Τα χρήματα των ΗΠΑ πλέον ελέγχονται.
Η διεξαγωγή εκλογών, είπε ο Zelensky, θα απαιτούσε επίσης αλλαγή στον εκλογικό κώδικα που απαγορεύει τις ψήφους κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, διασφαλίζοντας δίκαιες διαδικασίες ψηφοφορίας για όσους υπηρετούν στη μάχη και προσεγγίζοντας τα εκατομμύρια των Ουκρανών που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

ΗΠΑ και Ευρώπη δεν θα χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις εκλογές στην Ουκρανία;
Φαίνεται πολύ απίθανο, καθώς στην Δύση κατανοούν ότι ο Zelensky χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει τους πολιτικούς του στόχους και να πάρει περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και χρήματα.
Ο Zelensky ο κωμικός που έγινε πρόεδρος, έγινε ήρωας και αγαπημένος για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους ηγέτες μόνο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του.
Πριν την εισβολή ο δυτικός Τύπος είχε επισημάνει ότι ήταν δικτάτορας και ακραία διεφθαρμένος αλλά λόγω της εμμονής της Δύσης με την Ρωσία όλα αυτά εξαφανίστηκαν….
Η δημοτικότητάς του είχε πέσει στο 31% μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ουκρανία ήταν η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Παγκοσμίως, κατέλαβε την 122η θέση σε 180 χώρες.

Η Ουκρανία δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πραγματοποιεί θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και του δικαστικού συστήματος, με σεβασμό του κράτους δικαίου, δέσμευση για τη χρηστή διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό των εθνικών και τοπικών θεσμών δηλαδή σεβασμό των μειονοτήτων… τις οποίες η Ουκρανία καταπατάει κατά τραγικό τρόπο.

Μπορεί να σημειωθεί ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις, γνωστές και ως «κριτήρια της Κοπεγχάγης» – να έχει σταθερούς και δημοκρατικούς θεσμούς, να είναι μια λειτουργική οικονομία της αγοράς και να εφαρμόζει το νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, μελέτες της ΕΕ έχουν δείξει τις αδυναμίες της Ουκρανίας στο κράτος δικαίου, κυρίως εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο σύστημα δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα και στους θεσμούς κατά της διαφθοράς.
Το κράτος δικαίου της Ουκρανίας παραμένει εντελώς εύθραυστο, με έλλειψη διαφάνειας στο σύστημα προμηθειών και αδύναμο δικαστικό σύστημα.
Η ΕΕ είναι επίσης προβληματισμένη που η Ουκρανία δεν έχει ένα κομματικό σύστημα ευρωπαϊκού τύπου που βασίζεται σε κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα και αξίες, αλλά κυρίως κόμματα που βασίζονται στην ηγεσία χωρίς σαφείς πολιτικούς στόχους. Επιρρεπείς σε εξωτερικά οικονομικά συμφέροντα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συχνά υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν επισήμως δεσμευτεί έναντι της ΕΕ και των ψηφοφόρων τους, σημειώνει η ΕΕ.
Η Ουκρανία δεν έχει λειτουργική οικονομία αγοράς και δεν έχει την ικανότητα να απορροφά τον ανταγωνισμό.
Η ΕΕ έχει επισημάνει αρκετές ελλείψεις ως προς αυτό: μεγάλη παραοικονομία, απουσία αντιμονοπωλιακής πολιτικής και εκτεταμένη διαφθορά που αποθαρρύνει τους επενδυτές και επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο τραπεζικός τομέας της Ουκρανίας συνεχίζει να πλήττεται από χαμηλή απόδοση και κατά κύριο λόγο αφού χρηματοδοτεί κρατικές επιχειρήσεις.

Ως έχει, μετά τη ρωσική εισβολή, η κυβέρνηση Biden και το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία.
Η ΕΕ, μέχρι στιγμής, έχει δεσμεύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από τη Γερμανία.
Ο Zelensky απέκτησε σταδιακά βαρύ πυροβολικό, σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, άρματα μάχης Leopard 2, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη F-16 – όλα τα όπλα των οποίων η παράδοση στην Ουκρανία φαινόταν προηγουμένως αδύνατη.

Η Ουκρανία ηττήθηκε

Ωστόσο, παρά την τεράστια βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία ηττήθηκε από την Ρωσία
Μετά από περίπου 600 ημέρες πολέμου, ο ουκρανικός στρατός πλήττεται από τεράστιες ελλείψεις σε όπλα και δραματικές απώλειες.
Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του Κιέβου βρίσκονται τα όπλα για την αεράμυνα – όπως πύραυλοι Stinger έως υπερσύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως το ευρωπαϊκό Iris-T.

Ξεθώριασε ο ενθουσιασμός της Δύσης

Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι ο αρχικός απίστευτος ενθουσιασμός της Ουκρανίας για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας έχει εξασθενίσει.
Οι άνθρωποι κρύβονται για να μην πάνε στον πόλεμο.
Οι ΗΠΑ επιμένουν στην αύξηση του μεγέθους του ουκρανικού στρατού και το Κίεβο ζητάει σύγχρονα όπλα…
Οι στρατιώτες αναζητούν ενόχους, ψάχνουν να βρουν ποιον να κατηγορήσουν και ο συνηθισμένος αποδιοπομπαίος τράγος είναι η διαφθορά».

Ο Valery Zaluzhny αναγνωρίζει το αδιέξοδο

Ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny, παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος είναι σε αδιέξοδο και ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να αρθεί αδιέξοδο.
Είναι προφανές ότι ο στρατηγός Zaluzhny και το αφεντικό του, Zelensky, χρειάζονται περισσότερα δυτικά χρήματα για αυτό το τεχνολογικό άλμα.
Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος Biden ζήτησε επιπλέον 106 δισεκατομμύρια δολάρια από το Κογκρέσο για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την περιοχή του Ειρηνικού.
Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έχει μειωθεί μεταξύ των Αμερικανών και των δύο πολιτικών κομμάτων.
Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις ΗΠΑ όσον αφορά χρηματοδότηση και όπλα προς την Ουκρανία.
Η Γερμανία, το πιο ισχυρό μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.
Πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία λένε ότι δεν μένει τίποτα να δώσουν από τα ελάχιστα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων όταν η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας χρειάζεται επανεκκίνηση….

Κόπωση στην Ευρώπη, κουράστηκαν οι ευρωπαίοι με τον πόλεμο

Έχει αναφερθεί ότι η κούραση από τον πόλεμο εξαπλώνεται και εντός της ΕΕ, μια εξέλιξη που ο Zelensky έχει διαπιστώσει.
«Το πιο τρομακτικό είναι ότι μέρος του κόσμου συνήθισε τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο περιοδικό Time.
«Η εξάντληση της Δύσης για τον πόλεμο κυλάει σαν κύμα.
Το βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη».
Αναμφισβήτητα, αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια για την Ουκρανία.
Και το χειρότερο είναι ότι τα πράγματα για την Ουκρανία έγιναν πιο δύσκολα μετά τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Hamas χτύπησε το Ισραήλ.
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρα ζοφερό… η νίκη της Ρωσίας αλλάζει πλήρως τον χάρτη στην περιοχή...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης