Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο μήνας του μέλιτος της Ουκρανίας με ΗΠΑ τελείωσε - Τελικά δεν είναι μόνο κωμικός αλλά και γελοίος: Η Δύση κουράστηκε από τον Zelensky

Ο μήνας του μέλιτος της Ουκρανίας με ΗΠΑ τελείωσε - Τελικά δεν είναι μόνο κωμικός αλλά και γελοίος: Η Δύση κουράστηκε από τον Zelensky
Βουτηγμένη στον βάλτο της διαφθοράς Zelensky η Ουκρανία και ο κωμικός ζητά και τα ρέστα απαιτώντας κι άλλα χρήματα και οπλισμό
Η απροθυμία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να διεξάγει τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της χώρας, που αναμένονταν για τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για περισσότερη δυτική νομισματική και στρατιωτική βοήθεια, όταν η παγκόσμια προσοχή έχει μετατοπιστεί πλέον στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια.
Ο Zelensky ορκίστηκε τον Μάιο του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η πενταετής θητεία του πρόκειται να λήξει σε λίγους μήνες.
Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο λόγω του πολέμου, ο Zelensky βρήκε την ευκαιρία ώστε να έχει το ουκρανικό Σύνταγμα με το μέρος τους. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι εκλογές για το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας, το κοινοβουλευτικό σώμα της Ουκρανίας, το Verkhovna Rada, το Verkhovna Rada της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν να απαγορευθούν.
Για τον Zelensky, οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές θα εγείρει «πολιτικά διχαστικά ζητήματα», τα οποία η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με τη Ρωσία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα είναι η ώρα της άμυνας, η ώρα της μάχης που καθορίζει τη μοίρα του κράτους και του λαού, όχι η ώρα των χειρισμών, που μόνο η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία. Πιστεύω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης , ο Zelensky είπε ότι οι εκλογές θα κοστίσουν περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Είπε επίσης ότι η χρήση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της ήταν αντίθετη με το νόμο. Οι συνεισφορές των ΗΠΑ στη σύγκρουση καθορίζονται αυστηρά και ελέγχονται.
Η διεξαγωγή εκλογών, είπε ο Ζελένσκι, θα απαιτούσε επίσης αλλαγή στον εκλογικό κώδικα που απαγορεύει τις εκλογές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, διασφαλίζοντας δίκαιες διαδικασίες ψηφοφορίας για όσους υπηρετούν στη μάχη και προσεγγίζοντας τα εκατομμύρια των Ουκρανών που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις εκλογές στην Ουκρανία;
Φαίνεται εντελώς απίθανο, καθώς στις δυτικές πρωτεύουσες γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι ο Zelensky έχει γίνει maestro στη χρήση των μέσων ενημέρωσης για να προωθήσει τους πολιτικούς του στόχους και να βάλει τις δυτικές κυβερνήσεις υπό ηθική πίεση να προμηθεύουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και χρήματα.
Συνολικά, ο Ζελένσκι, ο κωμικός που έγινε πρόεδρος, έγινε ήρωας και αγαπημένος για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους ηγέτες μόνο μετά τη ρωσική επιχείρηση στη χώρα του. Πριν από αυτό, ο δυτικός Τύπος είχε επισημάνει τι δικτάτορας ήταν και πόσο διεφθαρμένος ήταν.
Η βαθμολογία δημοτικότητάς του είχε πέσει στο 31 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2021. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ουκρανία ήταν η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Παγκοσμίως, κατέλαβε την 122η θέση σε 180 χώρες.

Στον βάλτο της διαφθοράς η Ουκρανία 

Όσον αφορά την ένταξη στην ευρωπαική οικογένεια, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πραγματοποιεί τομεακές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και του δικαστικού συστήματος, με σεβασμό του κράτους δικαίου, δέσμευση για τη χρηστή διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό των εθνικών και τοπικών θεσμών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις, γνωστές και ως «κριτήρια της Κοπεγχάγης» – να έχει σταθερούς και δημοκρατικούς θεσμούς, να είναι μια λειτουργική οικονομία της αγοράς και να εφαρμόζει το νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «κεκτημένο, "στην ορολογία της ΕΕ).
Ωστόσο, μελέτες της ΕΕ έχουν δείξει τις αδυναμίες της Ουκρανίας στο κράτος δικαίου, κυρίως την εξωτερική παρέμβαση στα δικαστήρια σε όλα τα επίπεδα και στους θεσμούς κατά της διαφθοράς. Το κράτος δικαίου της Ουκρανίας παραμένει εντελώς εύθραυστο, με έλλειψη διαφάνειας στο σύστημα προμηθειών και αδύναμο δικαστικό σύστημα.
Η ΕΕ είναι επίσης αναστατωμένη που η Ουκρανία δεν έχει ένα κομματικό σύστημα ευρωπαϊκού τύπου που βασίζεται σε κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα και αξίες, αλλά κυρίως κόμματα που βασίζονται στην ηγεσία χωρίς σαφείς πολιτικούς στόχους. Επιρρεπείς σε εξωτερικά οικονομικά συμφέροντα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συχνά υπονομεύουν τη μεταρρύθμιση για την οποία έχουν επισήμως δεσμευτεί έναντι της ΕΕ και των ψηφοφόρων τους, σημειώνει η ΕΕ.
Η Ουκρανία δεν έχει λειτουργική οικονομία αγοράς και δεν έχει την ικανότητα να απορροφά τον ανταγωνισμό εντός της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επισημάνει αρκετές ελλείψεις ως προς αυτό: μεγάλη παραοικονομία, απουσία αντιμονοπωλιακής πολιτικής και εκτεταμένη διαφθορά που αποθαρρύνει τους επενδυτές και επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Ο τραπεζικός τομέας της Ουκρανίας συνεχίζει να υποφέρει από επιχειρήσεις με χαμηλή απόδοση και κατά κύριο λόγο κρατικές επιχειρήσεις.
Ως έχει, μετά τον πόλεμο, η κυβέρνηση  Biden και το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία. Η ΕΕ, μέχρι στιγμής, έχει δεσμεύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από τη Γερμανία.
Ο Zelensky απέκτησε σταδιακά βαρύ πυροβολικό, σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, άρματα μάχης Leopard 2, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη F-16 – όλα τα όπλα των οποίων η παράδοση στην Ουκρανία φαινόταν προηγουμένως αδιανόητη.
Ωστόσο, παρά την τόσο τεράστια βοήθεια, δεν έχει συμβεί τίποτα σημαντικό για να νικήσουν τη Ρωσία. Μετά από περίπου 600 ημέρες πολέμου, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να υπέφερε από τεράστιες ελλείψεις. Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του Κιέβου βρίσκονται τα όπλα για την αεράμυνα – από φορητές συσκευές όπως πύραυλοι Stinger έως υπερσύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως το ευρωπαϊκό Iris-T. Η Ουκρανία χρειάζεται επίσης πυροβολικό και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου για να αμυνθεί από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης