Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harvard University: Τη νύχτα της 15ης Νοεμβρίου 2023 απετράπη ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Τι συμφώνησαν Biden - Xi

Harvard University: Τη νύχτα της 15ης Νοεμβρίου 2023 απετράπη ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Τι συμφώνησαν Biden - Xi
Τι αφορούσε πραγματικά η Σύνοδος Κορυφής Joe Biden - Xi Jinping
Σχετικά Άρθρα
Ποια είναι η σημασία της συνόδου κορυφής Biden-Xi την 15η Νοεμβρίου 2023;
Σε μια γραμμή: δύο ενήλικες ηγέτες έκαναν μια σοβαρή, ειλικρινή, ιδιωτική συνομιλία για την πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο, σχολιάζει ο Graham Allison, Καθηγητής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου έχει διδάξει για πέντε δεκαετίες, και «ιδρυτής κοσμήτορας» της Σχολής Διακυβέρνησης John F. Kennedy του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως έκαναν πριν από ένα χρόνο στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν περαιτέρω τα δύο αντιφατικά, αλλά παρόλα αυτά αναπόφευκτα γεγονότα.
Πρώτον, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα είναι οι πιο σκληροί αντίπαλοι που έχει δει ποτέ η ιστορία.
Δεύτερον, η ίδια η επιβίωση κάθε έθνους απαιτεί έναν βαθμό συνεργασίας από το άλλο.

Το σενάριο του πολέμου

Και οι δύο ξέρουν πολύ καλά ότι ένας πόλεμος μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο.
Έχουν εσωτερικεύσει τη βαθιά αλήθεια που δηλώθηκε πιο συνοπτικά από τον Πρόεδρο Reagan: ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί (αφού στο τέλος του η ίδια η χώρα του καθενός θα έχει καταστραφεί).
Και οι δύο κατανοούν ότι η αποφυγή του πολέμου απαιτεί σοβαρή, ειλικρινή συνομιλία μεταξύ τους, των έμπιστων βοηθών τους και των κυβερνήσεών τους για να αποτρέψουν τις παρεξηγήσεις, τους λάθος υπολογισμούς και τον αντίκτυπο των ατυχημάτων ή περιστατικών τρίτων από το να τους παρασύρουν σε έναν πόλεμο που κανένα έθνος δεν θέλει.
Ταυτόχρονα, ο Biden δεν έχει αυταπάτες για τις φιλοδοξίες του Xi – ή για τις δικές του.
Στο μεγάλο αφήγημα του Xi, η Κίνα ανεβαίνει ακάθεκτη και οι ΗΠΑ παρακμάζουν αμετάκλητα.
Οι παρατηρητές της Ουάσιγκτον που είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν την πρόσφατα μοντέρνα αφήγηση ότι η Κίνα έχει κορυφώσει θα πρέπει να εξετάσουν τους αριθμούς.
Ενώ οι τίτλοι του Τύπου φωνάζουν για θετικά σημάδια στην οικονομία των ΗΠΑ και αρνητικούς αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η Κίνα, είναι δύσκολο να αγνοηθούν τα γεγονότα.
Ελλείψει μιας έντονης απόκλισης από τις τρέχουσες τάσεις, όταν το 2023 τελειώσει σε δύο μήνες, τα γεγονότα θα δείξουν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε δύο φορές πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ.
Ομοίως, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί περισσότερο στην υποστήριξη του πολέμου της Ουκρανίας και της απάντησης του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, η Κίνα συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου υποστηρίζοντας τον τερματισμό της αιματοχυσίας και ζητώντας διαπραγματεύσεις .
Όπως το έθεσε πρόσφατα η κρατική εφημερίδα People's Daily της Κίνας: «η ισορροπία της παγκόσμιας δύναμης τείνει προς μια ανερχόμενη ανατολή και μια πτωτική δύση.
Σύμφωνα με τα λόγια του Xi Jinping, «όσο πιο δύσκολη είναι η στιγμή, τόσο πιο σίγουροι πρέπει να είμαστε».

Από τον Roosevelt στον Trump

Όσο σίγουρα ο Teddy Roosevelt οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό που ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν ένας «αμερικανικός αιώνας», ο Xi είναι εξίσου σίγουρος ότι ο 21ος αιώνας θα ανήκει στην Κίνα.
Είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την Κίνα πέρα από τον «αιώνα της ταπείνωσής» της στα χέρια των δυτικών δυνάμεων σε μια νέα εποχή κινεζικού μεγαλείου.
Πολύ πριν ο Πρόεδρος Trump σηκώσει το πανό MAGA, ο Xi είχε διακηρύξει ότι είχε έρθει η ώρα να γίνει η Κίνα μεγάλη ξανά: σύμφωνα με τα λόγια του, η «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».
Προβλέπει ότι η Κίνα θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως την κυρίαρχη δύναμη στην Ασία-Ειρηνικό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του (η οποία αναμένει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2035) και, εν καιρώ, ίσως και τον κόσμο.
Ο Biden και η ομάδα εθνικής ασφάλειας του γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ ήταν η ηγετική δύναμη στον κόσμο για τις δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο—και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έτσι.
Είναι περήφανοι για τη διεθνή τάξη που έχουν οικοδομήσει οι ΗΠΑ που επέτρεψε στον κόσμο να βιώσει μια άνευ προηγουμένου «μακρά ειρήνη» 78 ετών και επέτρεψε στους πολίτες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον κόσμο να απολαμβάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισοδήματά τους, την υγεία και τα πρότυπά τους της ζωής από οποιαδήποτε παρόμοια περίοδο στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Και είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συνεχιστεί.
Έτσι, στις σχέσεις με την Κίνα, ο στόχος του Biden είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ της αμερικανικής δημοκρατίας και της κινεζικής απολυταρχίας που καθοδηγείται από το Κόμμα μπορεί να διαδραματιστεί ειρηνικά τις επόμενες δεκαετίες—χωρίς να πέσει στην παγίδα που τόσο συχνά έχει παγιδεύσει τους αντιπάλους του Θουκυδίδη.
Τον ακούσιο πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης