Τελευταία Νέα
Διεθνή

Xi Jinping (Κίνα): Έτοιμοι να είμαστε φίλοι και εταίροι των ΗΠΑ - Απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός – Biden: Είναι δικτάτορας

Xi Jinping (Κίνα): Έτοιμοι να είμαστε φίλοι και εταίροι των ΗΠΑ - Απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός – Biden: Είναι δικτάτορας
Λάθος πολιτικές και ενέργειες αν βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως τον πιο σημαντικό ανταγωνιστή είπε ο Xi Jinping
(upd) Αν και κατά την συνάντηση τους στο Σαν Φρανσίσκο οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας Xi Jinping έκαναν - και παρά τις τεράστιες διαφορές τους σε κορυφαία ζητήματα - κάποια πρώτα βήματα προόδου όσον αφορά τη συνεργασία και τη συνεννόηση τους, ο Αμερικάνος πρόεδρος φρόντισε πολύ σύντομα... να δυναμιτίσει και πάλι το κλίμα.
Διότι τη στιγμή που ο Xi Jinping δήλωνε πως η Κίνα είναι έτοιμη να είναι εταίρος και φίλος των ΗΠΑ εφόσον υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαία επωφελής συνεργασίας, ο 80χρονος Biden έσπευσε να δηλώσει πως εξακολουθεί να θεωρεί πως ο Xi είναι δικτάτορας.

Φίλος και εταίρος των ΗΠΑ

Η Κίνα είναι έτοιμη να είναι φίλος και εταίρος των ΗΠΑ, ωστόσο απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping κατά την τοποθέτηση του σε δείπνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να είναι εταίρος και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις σινοαμερικανικές σχέσεις, καθοδηγούμαστε από τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» υποστήριξε ο Xi Jinping, όπως μετέδωσε η κεντρική τηλεόραση της Κίνας.
«Αν βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως τον πιο σημαντικό ανταγωνιστή, ως την πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση και ως μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή, αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε λάθος πολιτικές, λάθος ενέργειες και λάθος αποτελέσματα» επισήμανε ο Xi Jinping.
Biden και Xi συναντήθηκαν ως πρόεδροι για δεύτερη φορά (η προηγούμενη ήταν τον Νοέμβριο του 2022 στο Bali της Ινδονησίας) χθες Τετάρτη 15/11 στο Σαν Φρανσίσκο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες και πρόοδο.

Είναι δικτάτορας

Αν και ο Biden υποστήριξε πως κατόπιν αυτής της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν «απευθείας και άμεσα» ο ένας με τον άλλο σε περίπτωση που ενσκήψει κρίση, αν και ο Xi ζήτησε αμοιβαίο σεβασμό, ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν κρατήθηκε.
«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας» είπε ο Biden, δήλωση που προφανώς και θα προκαλέσει αντιδράσεις από το Πεκίνο και που θα χαλάσει ότι θετικό μπορεί να προέκυψε από αυτή τη συνάντηση των δύο προέδρων.

Κίνα: Εξαιρετικά εσφαλμένος ο χαρακτηρισμός του Biden

Για εξαιρετικά εσφαλμένο χαρακτηρισμό που συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αναφερόμενο στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος είπε πως ο Xi Jinping είναι δικτάτορας.
«Αυτό το είδος δηλώσεων είναι εξαιρετικά εσφαλμένο και αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση.
Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά.
Υπάρχουν πάντα κακόβουλοι άνθρωποι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις και οι οποίοι δεν θα το πετύχουν» ανέφερε η Mao Ning, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης