Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ανοιχτή στρατιωτική επικοινωνία επαναφέρουν ΗΠΑ – Κίνα – Κυρώσεις, ναρκωτικά και Ταϊβάν στην ατζέντα

Την ανοιχτή στρατιωτική επικοινωνία επαναφέρουν ΗΠΑ – Κίνα – Κυρώσεις, ναρκωτικά και Ταϊβάν στην ατζέντα
Πολλές οι διαφωνίες Biden – Xi, ειδικά στο μέτωπο της Ταϊβάν
Να επαναφέρουν τη στρατιωτική επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι, Joe Biden και Xi Jinping, κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά από ένα χρόνο, στο περιθώριο της διάσκεψης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
«Επιστρέφουμε σε άμεσες, ανοιχτές, σαφείς επικοινωνίες», είπε ο Biden σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.
Οι ΗΠΑ ήθελαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική επικοινωνία, ειδικά μετά από κάποια επεισόδια όπου τα πλοία της Κίνας σχεδόν συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις.
«Ζωτικής σημασίας λανθασμένοι υπολογισμοί και από τις δύο πλευρές μπορεί να προκαλέσουν πραγματικό πρόβλημα με μια χώρα όπως η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα», δήλωσε ο Biden.
Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ο Xi από τη μεριά του είπε ότι «ο κόσμος χρειάζεται την Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον».

Η περίπτωση Ταϊβάν

Και ο ίδιος ο Biden είχε τονίσει τη σημασία της «ειρήνης και σταθερότητας» στα στενά της Ταϊβάν, αλλά παρέκαμψε μια ερώτηση σχετικά με το αν έμεινε στις προηγούμενες δηλώσεις του, που έκανε σε τέσσερις περιπτώσεις, ότι θα διέταζε τον αμερικανικό στρατό να υπερασπιστεί την Ταϊβάν από επίθεση από την Κίνα.
Αρνήθηκε επίσης να πει εάν ο Xi είχε διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Κίνα θα εισέβαλε στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειάς του.
Ωστόσο, ο Biden επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η Ταϊβάν διατηρεί την κυριαρχία της, παρά τους ισχυρισμούς της Κίνας για το αντίθετο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ενώ το ναυτικό της συμμετέχει σε επιθετικούς ελιγμούς στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε αντιπαράθεση με τις Φιλιππίνες καθώς και οι δύο χώρες υπερασπίζονται τις εδαφικές τους διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Xi τόνισε κατά τη διμερή συνάντηση ότι η Ταϊβάν ήταν πάντα το «πιο σημαντικό και ευαίσθητο» θέμα στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ.
Είπε επίσης ότι η Κίνα «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θετικές δηλώσεις που έκαναν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον Biden πέρυσι στην Ινδονησία.

AI, φαιντανύλη και άλλα

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν διακυβερνητικό διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη, να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών, να αυξήσουν «σημαντικά» τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο έτος και να επεκτείνουν τις ανταλλαγές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις και ο πολιτισμός .
Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης είπε ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για σχεδόν 24 εταιρείες που παράγουν πρόδρομες ουσίες για τη φαιντανύλη - ένα εθιστικό φάρμακο που έχει οδηγήσει σε υπερβολικές δόσεις και θανάτους στις ΗΠΑ.
Ο Biden είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η παραγωγή φαιντανύλης πρέπει «να περιοριστεί ουσιαστικά».
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, πηγές των αμερικανικών μέσω ενημέρωσης είπε ότι είναι πολύ νωρίς για κοινή δήλωση των δύο ηγετών και σημείωσε την ανάγκη να αποτραπεί η εσφαλμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές ή πυρηνικές επιχειρήσεις.

Εμπόριο και κυρώσεις

Η κυβέρνηση Biden είχε ανακοινώσει ελέγχους εξαγωγών και κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη συμβολή των αμερικανικών εταιρειών στην τεχνολογία που υποστηρίζει τον κινεζικό στρατό.
Ο Xi κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις και να παράσχουν ένα περιβάλλον χωρίς διακρίσεις για τις κινεζικές εταιρείες, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Biden ανέφερε επίσης δυσκολίες σχετικά με την ταξιδιωτική παρενόχληση των Αμερικανών στην Κίνα και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν ήταν τόσο φιλόξενο όσο στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης